TΡΕΧΕΙ Η ΜΥΤΗ ΣΟΥ; ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΤΑΙΝΕ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΤΡΟΦΕΣ
Υπάρχουν ορισμένες τροφές που μπορεί να κάνουν τη μύτη σου να τρέχει ξαφνικά και ακατάσχετα. Μάθε ποιες είναι και πώς θα αντιμετωπίσεις το φαινόμενο που λέγεται γευστική ρινίτιδα, ώστε την επόμενη φορά που θα σε καλέσουν σε γεύμα, να μην νιώσεις άβολα.
Συνηθίζουμε να αποδίδουμε τις περισσότερες ρινίτιδες που μας απασχολούν σε αλλεργική αντίδραση του οργανισμού. Μάλιστα, ειδικά την άνοιξη, λέμε με μεγάλη ευκολία «δεν έχω τίποτε, αλλεργία είναι», χωρίς να έχουμε αναζητήσει την αιτία για την καταρροή της μύτης μας.
Ήξερες όμως πως μία από τις ρινίτιδες που μοιάζουν αδικαιολόγητες έχουν να κάνουν με το φαγητό; Όταν η μύτη σου αρχίσει να τρέχει κατά τη διάρκεια ενός γεύματος, πρέπει να το ψάξεις, διότι υπάρχουν ορισμένες τροφές που προκαλούν έντονη καταρροή μόλις λίγα λεπτά μετά την κατανάλωσή τους.
Μοιάζει με αλλεργία, αλλά δεν είναι
Η ρινίτιδα που οφείλεται στην κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών λέγεται γευστική και επιστημονικά ανήκει στις μη αλλεργικές ρινίτιδες. «Ως μη αλλεργική ρινίτιδα ορίζεται η ρινίτιδα που δεν έχει κάποια εμφανή αλλεργική αιτία, με το κάθε επεισόδιο να διαρκεί από εβδομάδες έως μήνες για τουλάχιστον 1 έτος. Ο ασθενής συνήθως παρουσιάζει φτέρνισμα και έντονη ρινική καταρροή, ενώ στην πλειοψηφία των ασθενών η μη αλλεργική ρινίτιδα εμφανίζεται στην ενήλικη ζωή» αναφέρει ο γενικός οικογενειακός γιατρός Θεόδωρος Καφάσης.
Η γευστική ρινίτιδα χαρακτηρίζεται από την αιφνίδια έναρξη ρινικής καταρροής κατά τη διάρκεια του φαγητού, ειδικά όταν αυτό είναι πικάντικο ή πολύ ζεστό. Το φαινόμενο μπορεί να συμβεί και μετά από κατανάλωση αλκοόλ.
6 τροφές που κάνουν τη μύτη να τρέχει
Ποιες είναι όμως οι συγκεκριμένες τροφές που την πυροδοτούν;
Σύμφωνα με μια ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Medicine, οι πιο συνηθισμένες τροφές που μπορεί να υποκινήσουν γευστική ρινίτιδα περιέχουν καψαϊκίνη, όπως:
- Καυτερό τσίλι και κόκκινες πιπεριές
- Κόκκινο πιπέρι
- Σάλτσα ταμπάσκο
- Κρεμμύδια
- Ξύδι
- Μουστάρδα
Πού οφείλεται και πώς αντιμετωπίζεται;
Το ποιος είναι ο οργανικός μηχανισμός που οδηγεί στην εκδήλωση αυτής της μη αλλεργικής ρινίτιδας παραμένει αδιευκρίνιστο για την επιστημονική κοινότητα. Αρκετοί επιστήμονες όμως, εκτιμούν ότι η διέγερση του τριδύμου νεύρου προκαλεί ένα αντανακλαστικό το οποίο έχει ως τελικό αποτέλεσμα την ακούσια καταρροή.
Το τρίδυμο νεύρο, γνωστό και ως πέμπτο κρανιακό νεύρο, είναι το πιο περίπλοκο από τα 12 κρανιακά νεύρα και υπεύθυνο για την αίσθηση στο πρόσωπο και κινήσεις όπως το δάγκωμα και το μάσημα.
Μια παλιότερη ανασκόπηση στην επιστημονική επιθεώρηση Rhinology αναφέρει ότι η συγκεκριμένη ευαισθησία μπορεί να αναπτυχθεί και ως αποτέλεσμα κάποιας δυσλειτουργίας του κρανιακού νεύρου, καθώς και μετά από ορισμένες χειρουργικές επεμβάσεις και τραυματισμούς.
Πιο επιρρεπείς στην εκδήλωση γευστικής ρινίτιδας είναι όσοι έχουν ήδη κάποια άλλη ρινίτιδα, όπως η αλλλεργική και είναι άνω των 40 ετών. Πρόκειται για μία ακίνδυνη, πλην ενοχλητική κατάσταση.
Αν τα συμπτώματά της είναι έντονα και δεν θέλεις να αποχωριστείς το αγαπημένο σου φαγητό, η γευστική ρινίτιδα αντιμετωπίζεται με τη χρήση ρινικού σπρέι που θα σου υποδείξει ένας ωτορινολαρυγγολόγος. Εκτός αυτής της απλής αντιμετώπισης, υπάρχει και η επεμβατική που αφορά την αφαίρεση του οπίσθιου ρινικού νεύρου.