7 ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΑΛΛΙΩΣ
Ελεύθερος χρόνος και ανοιξιάτικος καιρός είναι ο ιδανικός συνδυασμός για να κάνεις μερικές κλασικές διαδρομές με τα πόδια στην πόλη και να θυμηθείς τη γοητεία της Αθήνας.
Αν και μπορεί να είσαι μόνιμος κάτοικος μιας πόλης, συχνά τη γνωρίζεις λιγότερο από εκείνες που έχεις επισκεφθεί σαν τουρίστας. Από την άλλη, όταν μένεις σε μια τόσο μεγάλη και ιστορική πόλη όπως η Αθήνα, μάλλον δεν σταματάς ποτέ να τη μαθαίνεις και να ανακαλύπτεις καινούργιες γωνιές και πληροφορίες.
Η συγγραφέας Μαρίζα Ντεκάστρο είναι γνωστή για το πάθος της για την αρχαιολογία και την ιστορία, αλλά και για την ικανότητα της να συστήνει πόλεις της Ελλάδας σε μικρούς και μεγάλους. Με έμπνευση το βιβλιο της Η Αθήνα σε 7 Διαδρομές, σου δίνουμε μερικές ιδέες για ενδιαφέρουσες βόλτες αυτές τις μέρες που ο ελεύθερος χρόνος και ο ανοιξιάτικος καιρός τις επιτρέπουν.
Αναφιώτικα
Η πλέον γραφική γειτονιά του ιστορικού κέντρου της Αθήνας σε μεταφέρει στην ατμόσφαιρα ενός κυκλαδίτικου νησιού αλλά και σε μια άλλη εποχή, όταν οι ρυθμοί της πόλης ήταν διαφορετικοί. Μικρά ασβεστωμένα σπίτια και σοκάκια στους πρόποδες του βράχου της Ακρόπολης, πάνω από την Πλάκα, συνθέτουν ένα σκηνικό στο οποίο κυριαρχεί η ησυχία και οι μυρωδιές από τα λουλούδια την άνοιξη. Περιπλανήσου χωρίς προορισμό και μόλις κουραστείς κατέβα στην Πλάκα για να πιεις τον καφέ σου.
Πλάκα
Αφού ανασυνταχθείς, συνέχισε τη βόλτα σου στην Πλάκα και μην παραλείψεις να παρατηρήσεις τις μικρές λεπτομέρειες, όπως τα ακροκέραμα στις στέγες, τα ρόπτρα στις πόρτες ή τις στολισμένες σιδεριές ακόμη και στο πιο μικρό μπαλκόνι τον υπέροχων καλοδιατηρημένων σπιτιών. Στους δρόμους γύρω από την πλατεία των Αέρηδων μπορείς να δεις μερικά από τα πιο παλιά σπίτια επώνυμων Αθηναίων. Μεταξύ αυτών και η οικία Κλεάνθη-Σάουμπερτ, ένα από τα πλέον ιστορικά κτίρια της Αθήνας, χτισμένη κάτω από την Ακρόπολη στην καρδιά της Πλάκας, επί της οδού Θόλου. Από το 1837 μέχρι το 1842, στέγασε το πρώτο πανεπιστήμιο της Ελλάδας, το «Οθώνειο Πανεπιστήμιο», το σημερινό Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σήμερα, λειτουργεί ως μουσείο για την ιστορία του πανεπιστημίου.
Μερικά ακόμη αξιόλογα σπίτια στην περιοχή είναι η οικία Χατζηκυριάκου στην οδό Μάρκου Αυρήλιου, η οικία Κωλέττη στην οδό Πολυγνώτου και η οικία Μιχαλέα, η οποία στεγάζει το Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου με την πλούσια συλλογή τους.
Μοναστηράκι
Λίγο χαμηλότερα, το Μοναστηράκι είναι μια περιοχή ταυτισμένη με τα παζάρια και τα παλαιοπωλεία της, που ασκεί μεγάλη γοητεία και διατηρεί πάντα το ενδιαφέρον της. Στην πλατεία του Μοναστηρακίου βρίσκεται η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου, η οποία ήταν μετόχι της Μονής Καρέα και από εκεί πήρε το όνομα του το Μοναστηράκι. Το τζαμί Τζισταράκη είναι σήμερα παράρτημα του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης, στο οποίο εκτίθενται συλλογές κεραμικών. Συνεχίστε τον περίπατο σας προς την οδό Ανδριανού και την Πανδρόσου, για να μπερδευτείτε με τους τουρίστες που χαζεύουν τα είδη λαικής τέχνης και τα αναμνηστικά.
Η Αρχαία Αγορά
Είναι μια ιδανική βόλτα για να την κάνεις και με παιδιά. Ανηφορίζοντας την οδό Ερμού και στρίβοντας δεξιά στην οδό Αποστόλου Παύλου θα συναντήσεις στο αριστερό σου χέρι, την Αρχαία Αγορά, που υπήρξε το κέντρο της Αθήνας κατά τους κλασικούς και ελληνιστικούς χρόνους. Εκεί λειτουργούσε η εμπορική αγορά των Αθηναίων, εκεί υπήρχαν τα σημαντικότερα δημόσια κτίρια, εκεί γίνονταν οι πολιτικές συγκεντρώσεις.
Εκεί κανείς μπορούσε να δει ρήτορες που αγόρευαν αλλά και τους φιλοσόφους να διδάσκουν τους νέους. Από τα κτίσματα που σώζονται ξεχωρίζουν ασφαλώς ο ναός του Ηφαίστου (γνωστός σήμερα ως Θησείο) και η πολύ μεταγενέστερη, ελληνιστική Στοά του Αττάλου, που αναστηλώθηκε το 50 και στεγάζει το Μουσείο της Αρχαίας Αγοράς.
Στύλοι Ολυμπίου Διός, Παναθηναϊκό Στάδιο, Ζάππειο
Από τις 104 κολόνες κορινθιακού ρυθμού που είχε ο ναός του Ολυμπίου Διός σώζονται μόνο 15. Όμως ακόμη κι έτσι, όταν βρεθείς εκεί μπορείς να διακρίνεις το επιβλητικό μεγαλείο. Πολύ κοντά βρίσκεται η Πύλη του Αδριανού, επί της λεωφόρου Βασ. Αμαλίας. Ο αρχαιολογικός χώρος εκεί προσφέρεται για μια ευχάριστη βόλτα στην ιστορία αλλά και το φυσικό τοπίο.
Από εκεί κατευθύνσου στο Καλλιμάρμαρο, όπου βρισκόταν το στάδιο στο οποίο κατά την αρχαιότητα τελούνταν οι αθλητικοί αγώνες στα Παναθήναια. Η μορφή του σταδίου που βλέπουμε σήμερα οφείλεται στην αναμαρμάρωση που έγινε με δωρεά του Γεωργίου Αβέρωφ για την πραγματοποίηση των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, το 1896.
Στη συνέχεια, κατευθύνσου προς το Ζάππειο, για βόλτα στους υπέροχους κήπους του και για καφέ.
Εθνικός Κήπος
Από τις διαδρομές της Αθήνας δεν θα μπορούσε να λείπει ο Εθνικός Κήπος. Σήμερα στα 158 στρέμματα του κήπου υπάρχουν περίπου 520 είδη και ποικιλίες φυτών. Στην είσοδο της Λεωφόρου Αμαλίας ο επισκέπτης μπορεί να δει αιωνόβια δέντρα αλλά και το ηλιακό ρολόι. Εάν στην βόλτα σου έχεις και παιδιά, μπορείτε να επισκεφθείτε την Παιδική Βιβλιοθήκη.
Μην ξεχάσεις να ψάξεις για να εντοπίσεις το ρωμαϊκό ψηφιδωτό δάπεδο που βρέθηκε κοντά στην είσοδο της Λεωφόρου Αμαλίας. Ανοιχτός καθημερινά, ο κήπος προσφέρει μια διαφορετική εικόνα κάθε ώρα και εποχή.
Καισαριανή
Πάρε έναν καφέ στο χέρι και κάνε τον περίπατό σου στα πλακόστρωτα μονοπάτια στο Άλσος της Καισαριανής, ένα καταπράσινο καταφύγιο για να αποφύγεις την φασαρία της πόλης. Μπορείς να πας με τα παιδιά σου, αφού έχει παιδική χαρά, γήπεδο και φυσικά καταπράσινους χώρους αν θέλεις να κάνεις πικ νικ.
Αν πάλι θες να χαθείς περισσότερο στην φύση, στους πρόποδες του Υμηττού μπορείς να επισκεφθείς τη Μονή της Καισαριανής, να κάνεις πεζοπορία στο δάσος και να πιεις κάτι δροσιστικό στο δημοτικό αναψυκτήριο που λειτουργεί εκεί.