ΜΙΚΡΑ HACKS ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΠΟΥ ΜΟΥ ΕΜΑΘΕ Η ΓΙΑΓΙΑ ΜΟΥ
Τσεκαρισμένα hacks από γενιά σε γενιά υπόσχονται να κάνουν τη ζωή μας ευκολότερη και καλύτερη.
Μεγαλώνοντας, παρακολουθούσα τη γιαγιά μου να κάνει διάφορες πατέντες, που με μάγευαν με την απλότητα και την πρακτικότητά τους. Μικρά hacks στην κουζίνα που συνέχισε και η μητέρα μου και, πριν μετακομίσω στο δικό μου σπίτι, μου δίδαξε με τη σειρά της. Φυσικά, ακόμα και σήμερα που έχω η ίδια ενήλικο παιδί, συνεχίζει να μου τα λέει, τσεκάροντας αν τα εφαρμόζω.
Κι όμως, αντί να αγανακτήσω, τα ακούω και τα σημειώνω όλα, αφού έχουν να κάνουν με έξυπνους, πρακτικούς τρόπους που απλοποιούν την καθημερινότητά μου και είναι χίλιες φορές καλύτερα από τα life hacks που έχουν κατακλύσει το internet.
7 hacks στην κουζίνα που θα απλοποιήσουν την καθημερινότητά σου
#1: Διατήρησε περισσότερο τις φράουλες
Όταν αγοράζουμε το φρούτο που αυτή την εποχή είναι στα φόρτε του (και είναι υπέροχο σε πολλές συνταγές), πολλές φορές μένουμε με τη λαχτάρα, μιας και δύο ημέρες μετά, αν τις έχουμε αμελήσει, έχουν χαλάσει οι μισές. Τι κάνουμε;
Τις πλένουμε (τα πλαστικά κεσεδάκια μέσα στα οποία έρχονται, έχουν τρύπες στον πάτο τους, ώστε να μπορείς να τις πλύνεις χωρίς να λερώσεις άλλο σκεύος στην κουζίνα) και ύστερα βγάζουμε τα κοτσάνια. Αφού τις στεγνώσουμε καλά αφήνοντάς τες για λίγο πάνω σε μία πετσέτα κουζίνας, τις αποθηκεύουμε σε μία πλαστική σακούλα τροφίμων και τις τοποθετούμε απλωτά μέσα στο ψυγείο, ώστε να μην ακουμπάει η μία την άλλη, μιας κι αυτό είναι κάτι που επιταχύνει την ωρίμασή τους.
SΟS: Πλένουμε τις φράουλες και ύστερα βγάζουμε τα κοτσάνια, επειδή αν κάνουμε το αντίστροφο και τις βάλουμε κάτω από νερό ενώ τις έχουμε κόψει, χάνονται πολύτιμες βιταμίνες.
#2: Το hack για άνηθο/μαϊντανό/φρέσκο κρεμμυδάκι
Εάν αγοράζετε μυρωδικά, τα αφήνετε στο ψυγείο και τα πετάτε μετά από μιάμιση εβδομάδα, δεν είστε μόνοι. Μόλις τα αγοράσουμε, τα πλένουμε καλά και τα ψιλοκόβουμε. Κρατάμε από τον μαϊντανό μερικά φύλλα ολόκληρα, χωρίς το κοτσάνι, και τα υπόλοιπα τα ψιλοκόβουμε (έτσι έχουμε δύο διαφορετικές μορφές του, για διαφορετικές χρήσεις). Τα καταψύχουμε όπως είναι, φρέσκα, και τα ξεχνάμε στην κατάψυξη. Έτσι θα έχουμε πάντα φρέσκα μυρωδικά και θα έχουμε αξιοποιήσει το 100% από το ματσάκι μας.
Έξτρα tip: Πριν προσθέσετε αρωματικά φυτά στο μαγείρεμα, ζουλήξτε τα λίγο με το χέρι σας ώστε να βγάλουν περισσότερο άρωμα.
#3: Όχι πια μαραμένα χόρτα και μαρούλια
Πώς θα διατηρηθούν φρέσκα για περισσότερο καιρό; Πριν τα βάλουμε στο συρτάρι του ψυγείου, τα τυλίγουμε με ένα χαρτί εφημερίδας και μετά τα βάζουμε σε πλαστικές σακούλες. Έτσι διατηρείται σε σωστά επίπεδα η υγρασία τους. Τα χόρτα μπορούμε και να τα βάλουμε απλά σε μία σακούλα και να τα καλύψουμε μόνο από πάνω με την εφημερίδα.
Έξτρα tip για μαραμένα χόρτα: Τα τοποθετούμε σε μία λεκάνη με δροσερό νερό, μέσα στο οποίο πετάμε και μερικά παγάκια.
#4: Το απόλυτο hack για ώριμο αβοκάντο
Ποτέ δεν είναι στην ώρα του. Είτε είναι πολύ άγουρο και σκληρό, είτε μαυρισμένο και λιωμένο. Για να πετύχεις το τέλειο αβοκάντο, αγοράζεις πάντα ανώριμα, σκληρά με φωτεινό πράσινο χρώμα, και τα κλείνεις μέσα σε μία χάρτινη σακούλα (αυτές των μανάβικων και των σουπερμάρκετ), φτιάχνοντας ένα μικρό θερμοκήπιο. Για να επιταχύνεις τη διαδικασία ωρίμανσης, βάλε μέσα στη σακούλα και μία μπανάνα. Τσέκαρε κάθε πρωί την κατάσταση, και μόλις αρχίσει να υποχωρεί στο ζούληγμα η κορυφή, είναι έτοιμο για φάγωμα.
#5: Ο σωστός τρόπος να πλένεις τα λαχανικά
Τα καθαρίζετε, τα περνάτε κάτω από τρεχούμενο νερό, τα αφήνετε μέσα σε λεκάνη με κρύο νερό, αλλάζετε δύο-τρεις φορές το νερό στη λεκάνη, και πάλι δεν είναι πεντακάθαρα. Υιοθετήστε το παρακάτω hack: Προσθέστε ξίδι μέσα στη λεκάνη με το νερό και αφήστε τα λαχανικά έτσι για πέντε λεπτά.
Προτιμήστε οργανικό, αφιλτράριστο μηλόξιδο, που είναι μεν λίγο πιο ακριβό, αλλά είναι σούπερ φιλικό με τη χλωρίδα και δεν μυρίζει καθόλου μόλις ξεπλυθεί. Αμέσως μετά, αφήστε τα λαχανικά σας να στεγνώσουν καλά πριν τα αποθηκεύσετε στο ψυγείο.
#6: Υιοθέτησε το hack για να φύγει η μυρωδιά ψαρίλας από τα χέρια
Φάγατε ψάρι, ή απλά το καθαρίσατε για άλλους; Τα χέρια σας έχουν σίγουρα καλυφθεί με μία στρώση λίπους και η έντονη μυρωδιά του ψαριού μοιάζει να τα έχει εμποτίσει. Το καλύτερο hack για πεντακάθαρα χέρια χωρίς την παραμικρή μυρωδιά, είναι το λεμόνι.
Κόψτε ένα λεμόνι στη μέση και πάρτε ανάμεσα στις παλάμες σας το μισό, λιώνοντάς το και περνώντας στη σάρκα του τα δάχτυλά σας, για να καθαριστούν μέχρι και τα νύχια σας. Δεν είναι τυχαίο το ότι τα περισσότερα σαπούνια έχουν άρωμα από φρέσκο λεμόνι.
#7: Δώσε παράταση ζωής στις σάλτσες
Ανοίξατε καινούργιο βάζο με pesto, ή σάλτσα ντομάτας, ή κονσέρβα με πελτέ ή ψιλοκομμένες ντομάτες; Εάν δεν το καταναλώσετε όλο μεμιάς και τοποθετήσετε το υπόλοιπο στο ψυγείο, το πιο πιθανό είναι την επόμενη φορά που θα χρειαστεί να το χρησιμοποιήσετε, να έχει μουχλιάσει.
Για να προλάβουμε τη φθορά, χτυπάμε καλά το βάζο/κονσέρβα ώστε να κατέβει η σάλτσα σε ένα ίσιο επίπεδο, και ρίχνουμε σιγά-σιγά από πάνω λίγο ελαιόλαδο. Το καλό είναι ότι, όταν χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε την υπόλοιπη σάλτσα μας, έχουμε ήδη λίγο λάδι, που έχει πάρει και άρωμα.