ΤΙ «ΕΥΧΕΣΑΙ» ΣΤΟ ΒΑΦΤΙΣΤΗΡΙ ΣΟΥ ΜΕ ΤΑ ΔΩΡΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ
Λαμπάδα, παπούτσια, τσουρέκι, σοκολατένιο αβγό; Καθένα από τα παραδοσιακά δώρα ενός νονού στο βαφτιστήρι του έχει έναν συμβολισμό.
Καθένας έχει δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει σε αυτήν τη ζωή, εφόσον βέβαια δεν πλήττει τα δικαιώματα κάποιου άλλου. Εκτός κι αν είναι νονός και έρχεται το Πάσχα! Τότε, όλοι οφείλουμε να ακούμε τις επιθυμίες των βαφτιστηριών και να κινούμαστε αναλόγως, αφού φυσικά πρώτα τακτοποιήσουμε τα «προβλεπόμενα» δώρα.
Ακόμα κι αν δεν έχεις βαφτίσει, υπήρξες παιδί, άρα γνωρίζεις ποια είναι τα δώρα που κάνει αυτήν την περίοδο κάθε νονός ο οποίος σέβεται τον εαυτό του. Όλα έχουν έναν συμβολισμό, ένα ιδιαίτερο νόημα. Πάμε να δούμε αν τα θυμόσαστε.
Λαμπάδα
Το έθιμο με τη λαμπάδα υπάρχει από τους πρώτους χριστιανικούς χώρους. Τότε που οι πιστοί οι οποίοι βαπτίζονταν το Μεγάλο Σάββατο ή την Κυριακή του Πάσχα κρατούσαν στα χέρια τους μια αναμμένη λευκή λαμπάδα (βλ. κερί μεγάλου μήκους και διαμέτρου), με τη φλόγα να συμβολίζει το φως του Χριστού στην ψυχή τους.
Στα χρόνια που ακολούθησαν αυτό το φως «έγινε» η νίκη απέναντι στο σκοτάδι και αργότερα η νίκη της ζωής απέναντι στον θάνατο. Πάντα σύμφωνα με την παράδοση, η λαμπάδα του νονού δεν ανάβεται πριν την Ανάσταση το Μεγάλο Σάββατο.
Παπούτσια για το βαφτιστήρι
Το είδος που ξεπουλάει τις ημέρες που προηγούνται των οικογενειακών και φιλικών μαζώξεων του Πάσχα είναι τα παπούτσια. Οι νονοί αρχίζουν από αυτήν την αγορά, ώστε το βαφτιστήρι να τα βάλει για πρώτη φορά στην Ανάσταση.
Tα παπούτσια, λοιπόν, αντιπροσωπεύουν την σταθερότητα που εύχονται οι νονοί να έχουν τα παιδιά όπως φτάνουν μακριά στη ζωή τους.
Πασχαλινό σοκολατένιο αβγό
Το σύγχρονο αυτό έθιμο το πήραμε από άλλες χώρες της Ευρώπης, όπου προσφέρουν ως δώρο σοκολατένια αβγά, καθώς συμβολίζουν τον ερχομό της άνοιξης (συνήθως έρχεται κοντά στο Πάσχα), την αναγέννηση της φύσης και τη γονιμότητα. Η ορθοδοξία συνδέει το σοκολατένιο αβγό με το κόκκινο πασχαλινό – που με τη σειρά του συμβολίζει το αίμα και τη θυσία του Ιησού.
Τσουρέκι
Σύμφωνα με την παράδοση, ο «άρτος της ζωής» που είναι το τσουρέκι συμβολίζει την Ανάσταση. Πώς; Το αλεύρι «παίρνει» ζωή μετά το ζύμωμα, όπως γίνεται τσουρέκι.
Το σχήμα της πλεξούδας έχει να κάνει με την Αγία Τριάδα και το κόκκινο αβγό στο κέντρο με την ανάσταση του Ιησού. Εντωμεταξύ, συμβολισμός έχει δοθεί και στα μπαχαρικά (π.χ. μαχλέπι ή μαστίχα). Πιστεύεται πως αντικατοπτρίζουν τα δώρα των Μάγων στο Θείο Βρέφος. Παραδοσιακά, η παρασκευή του αρχίζει την Μεγάλη Τρίτη και ολοκληρώνεται τη Μεγάλη Πέμπτη.