Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

ΘΑ ΑΠΕΝΕΡΓΟΠΟΙΟΥΣΕΣ ΤΑ NOTIFICATIONS ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΟΥ;

Ναι, οι ειδοποιήσεις των social media στο κινητό σε πιέζουν και σε αγχώνουν. Πόσο εύκολο είναι, όμως, να πατήσεις το κουμπί απενεργοποίησης των notifications;

Ως αναγνώστρια, αν σκρολάροντας στον αχανή κόσμο του διαδικτύου συναντούσα κάποιο άρθρο με τίτλο «Turn off notifications», θα ήμουν βέβαιη ότι πρόκειται για ακόμη μια εκτενή αναφορά στα «κακά» social media και μοιραία στο πόσο επιτακτική ανάγκη είναι να απεξαρτηθούμε από αυτά όσο είναι καιρός. Ανεξάρτητα από τις αμέτρητες αναφορές που έχουν γίνει σε αυτό το ζήτημα, είναι κάτι που όλοι γνωρίζουμε.

Αυτό που έπιασα προσφάτως τον εαυτό μου να αναρωτιέται είναι πόσοι από εμάς και για ποιους λόγους επιλέγουμε να πατήσουμε εκείνο το κουμπάκι που απενεργοποιεί τις ειδοποιήσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, πόση ανάγκη έχουμε πραγματικά να δεχόμαστε notifications, αλλά και πόση δύναμη έχουν τα social media ώστε να μπορούν να επηρεάζουν, συχνά μάλιστα σε πολύ μεγάλο βαθμό, τόσο τη διάθεση όσο και την ψυχολογία μας.

Πώς επηρεάζουν τη ζωή μας τα notifications του κινητού;

Προσωπικά, η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν μπόρεσα να κατανοήσω τους λόγους που επιλέγει κάποιος να απενεργοποιήσει τις ειδοποιήσεις των social media στο κινητό του. Ίσως γιατί με αγχώνει εξαιρετικά το ενδεχόμενο να μην απαντήσω όσο πιο σύντομα μπορώ σε κάποιο μήνυμα ή email που μπορεί να λάβω. Πολλοί, ωστόσο, είναι αυτοί που το προτιμούν και το τηρούν. Για διαφορετικούς λόγους ο καθένας.

notifications
Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Κακά τα ψέματα, οποιαδήποτε ειδοποίηση (από μήνυμα μέχρι like) κι αν «σκάσει» στο smartphone μας, είναι γεγονός ότι εισβάλλει «απρόσκλητη» στην καθημερινή μας ρουτίνα, διακόπτοντας την προσοχή μας από την τρέχουσα υποχρέωση, κατάσταση ή εργασιακή, κοινωνική, προσωπική δραστηριότητα, με την οποία μπορεί να ασχολούμαστε εκείνη τη στιγμή.

Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι (ανάμεσά τους και εγώ) που αυτή η συνεχής ροή ειδοποιήσεων μπορεί να τους δημιουργήσει μια αίσθηση συνεχούς πίεσης και άγχους να ανταποκριθούν σε αυτές –ακόμα κι αν δεν είναι επιτακτική ανάγκη– καθιστώντας, έτσι, δύσκολη ή αδύνατη τη διατήρηση της συγκέντρωσής τους στην ολοκλήρωση των όσων έκαναν ως εκείνη τη στιγμή.

Εκτός του ότι όλο αυτό δεν είναι ό,τι καλύτερο για την ψυχική μας υγεία, αν μη τι άλλο, πρόκειται και για έναν κύκλο εξάρτησης από τον ψηφιακό κόσμο, που δύναται να οδηγήσει σε μια αρνητική σχέση με την πληροφορία και μοιραία και με την τεχνολογία εν συνόλω.

Και σίγουρα δεν είμαστε όλοι εξαιρετικά πειθαρχημένοι, όπως εκείνοι που επιλέγουν συνειδητά να απενεργοποιήσουν πλήρως τα notifications προκειμένου να μειώσουν αυτή τη συνεχόμενη «αναστάτωση» και να ανακτήσουν έτσι τον έλεγχο του χρόνου και της προσοχής τους στην πραγματική ζωή. Γιατί εννοείται πως είναι εξαιρετικά υγιές να μπορούμε να επιλέξουμε εμείς τι θα παρακολουθήσουμε αλλά και πότε, πώς και με ποιον θα επικοινωνήσουμε, αντί να αντιδρούμε αυτόματα σε κάθε ειδοποίηση που λαμβάνουμε.

Η ανάγκη μας να δεχόμαστε notifications

Καλά όλα αυτά. Και σαφώς η επιλογή «turn off notifications», συνιστά στις περισσότερες περιπτώσεις μια πολύ καλή λύση ώστε να αποφύγουμε την υπερβολική έκθεση στην πληροφορία που αποτελεί γνώρισμα των καιρών.

Αυτό που με προβληματίζει, ωστόσο, είναι η άλλη πλευρά του νομίσματος που έχει να κάνει με την ανάγκη μας να δεχόμαστε ειδοποιήσεις στα social media. Μια ανάγκη που ως επί το πλείστον συνδέεται με την επιθυμία μας να είμαστε ψηφιακά «παρόντες» και «συνδεδεμένοι» με τον κόσμο γύρω μας. Να μη χάνουμε σημαντικά γεγονότα της ζωής μας, επείγουσες ειδήσεις ή επαφές που θεωρούμε σημαντικές.

Έχει να κάνει όμως και με την ανάγκη μας για αποδοχή. Ένα like ή ένα comment θα τονώσει την αυτοπεποίθησή μας, μια επιθυμητή «αντίδραση» σε ένα στιγμιότυπο που μοιραστήκαμε με τους διαδικτυακούς μας ακόλουθους θα μας κάνει να χαμογελάσουμε και το μήνυμα από κάποιο αγαπημένο ή ενδιαφέρον για μας πρόσωπο θα μας κάνει να αισθανθούμε ότι είμαστε σημαντικοί και αποδεκτοί και θα μας αναζωογονήσει. Άραγε, είναι λάθος να αισθανόμαστε όλα τα παραπάνω;

Ειδοποιήσεις VS Συναισθήματα

Πόσες φορές έχεις πιάσει κάποιον ή ακόμα καλύτερα τον εαυτό σου να χαμογελάει ή να θυμώνει πάνω από την οθόνη ενός κινητού;

Σίγουρα πολλές, απόδειξη του πόσο μπορούμε να επηρεαστούμε θετικά ή αρνητικά από όσα λαμβάνουμε.

Είναι αλήθεια ότι μια ειδοποίηση στα social media μπορεί να μας προκαλέσει μια ευρεία γκάμα αντίθετων συναισθημάτων, από χαρά και ενθουσιασμό έως άγχος, θυμό ή/και απογοήτευση.

Και τι γίνεται με εκείνη την ειδοποίηση που δεν έρχεται;

Εκείνες τις ώρες της ατέρμονης ανυπομονησίας για κάτι που περιμένουμε τόσο πολύ;

Νομίζω πως σε αυτή την περίπτωση είτε απλώς απογοητευόμαστε, είτε απενεργοποιούμε τα notifications, μπας και απελευθερωθούμε από τον κύκλο της αναμονής και επιτρέψουμε στον εαυτό μας να εστιάσει στις πραγματικές του ανάγκες και επιθυμίες.

Όπως κι αν έχει, είναι σημαντικό να αντιληφθούμε ότι η όποια αντίδρασή μας σε μια ειδοποίηση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη σημασία της για εμάς. Κάθε άτομο έχει διαφορετικές ευαισθησίες, ανάγκες και επιθυμίες, που επηρεάζουν και τον τρόπο με τον οποίο αντιδρά στα εξωτερικά ερεθίσματα.

Αυτή η αντίθεση των συναισθημάτων μας ανάλογα με τις ειδοποιήσεις που λαμβάνουμε, αποτελεί ένα περίπλοκο φαινόμενο που αντικατοπτρίζει την ποικιλία των επιπτώσεων που μπορεί να έχουν στην ψυχική μας υγεία και ευημερία. Είναι η στιγμή που αντιλαμβανόμαστε πόσο εξαρτόμαστε τελικά από την επιβεβαίωση και την αποδοχή του κόσμου και πόσο αυτά έχουν τη δύναμη να επηρεάζουν τόσο την αυτοεκτίμηση όσο και την ευτυχία μας.

Η αλήθεια είναι ότι δε μου αρέσουν τα συμπεράσματα, ούτε θα προσπαθήσω να καταλήξω κάπου. Κι αυτό γιατί νομίζω πως αυτοί οι προβληματισμοί είναι μάλλον λογικοί για την εποχή μας. Σίγουρα, όμως, η ικανότητά μας να επιλέγουμε τον τρόπο με τον οποίο θα αλληλεπιδρούμε με την τεχνολογία είναι το κλειδί για μια ισορροπημένη, ελεύθερη και ελεγχόμενη σχέση με τον κόσμο των social media.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.