ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΑΥΤΗ Η ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ;
Νέα τεχνική επιτρέπει στους επιστήμονες να δουν τι υπάρχει μέσα σε ένα καρκινικό κύτταρο. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό σε επίπεδο θεραπείας για διάφορους τύπους καρκίνου;
Νέα μέθοδος ανοίγει το δρόμο για την πιο λεπτομερή μελέτη των καρκινικών κυττάρων, σε επίπεδο που δεν έχει συμβεί ποτέ έως τώρα. Αυτό επισήμαναν οι ερευνητές που ανακάλυψαν τη συγκεκριμένη τεχνική, η οποία μπορεί να επιτρέψει νέες και πιο στοχευμένες θεραπείες για τον καρκίνο.
Όπως αναφέρεται στη δημοσίευση της σχετικής μελέτης, στο επίκεντρο τίθεται η μελέτη του λιπαρού περιεχομένου των καρκινικών κυττάρων. Πιστεύεται πως με αυτόν τον τρόπο θα λυθεί το βασικό πρόβλημα των θεραπειών, που είναι ότι δεν υπάρχουν δύο όμοια καρκινικά κύτταρα και άρα αυτό που λειτουργεί θεραπευτικά για κάποιους, δεν λειτουργεί για άλλους.
Το ερευνητικό University of Surrey συνεργάστηκε με τη φαρμακευτική και βιοτεχνολογική εταιρεία GSK της Μεγάλης Βρετανίας, το UCL, που θεωρείται το «καλύτερο πανεπιστήμιο για το 2024» στη Γηραιά Αλβιώνα, και τον ιαπωνικό κολοσσό ηλεκτρολόγων μηχανικών και λογισμικού Yokogawa (με επιχειρήσεις που βασίζονται στις τεχνολογίες μέτρησης, ελέγχου και πληροφοριών). Στόχος, να δημιουργήσουν τεχνική και εξοπλισμό μελέτης του λιπαρού περιεχομένου των καρκινικών κυττάρων.
Οι επιστήμονες έλαβαν δείγματα μεμονωμένων ζωντανών καρκινικών κυττάρων από το πάγκρεας, προχώρησαν σε μέτρηση των λιπαρών ενώσεων λιπιδίων που υπάρχουν μέσα σε αυτά και κατάφεραν να δουν πώς μετασχηματίζονται τα κύτταρα ως απάντηση στις αλλαγές στο περιβάλλον τους.
Η Δρ Johanna Von Gerichten, ερευνήτρια της Σχολής Χημείας και Χημικής Μηχανικής του Surrey, εξήγησε ότι «το πρόβλημα με τα καρκινικά κύτταρα είναι ότι δεν υπάρχουν δύο όμοια. Αυτό καθιστά πιο δύσκολο τον σχεδιασμό μιας καλής θεραπείας, επειδή ορισμένα κύτταρα αντιστέκονται πάντα στη θεραπεία περισσότερο από άλλα. Ανέκαθεν ήταν δύσκολο να μελετηθούν με αρκετή λεπτομέρεια ζωντανά κύτταρα μετά την απομάκρυνσή τους από το φυσικό τους περιβάλλον, ώστε να κατανοήσουμε πραγματικά τη σύνθεσή τους. Γι’ αυτό και είναι συναρπαστική η ανακάλυψη του τρόπου που μας επιτρέπει να μπορούμε να βάλουμε δείγματα ζωντανών κυττάρων στο μικροσκόπιο και να τα μελετήσουμε –ένα προς ένα– ως προς το περιεχόμενό τους σε λιπαρά».
Το Yokogawa's Single Cellome System SS2000™ επέτρεψε την εξαγωγή μεμονωμένων ζωντανών κυττάρων, με τη χρήση μικροσκοπικών σωλήνων διαμέτρου 10 μm. Είναι περίπου η μισή της λεπτότερης ανθρώπινης τρίχας. Χρωματίζοντας τα κύτταρα με φθορίζουσα χρωστική, οι ερευνητές είχαν σε όλο το πείραμα τη δυνατότητα να παρακολουθούν τα σταγονίδια λιπιδίων (βλ. αποθήκες λιπαρών μορίων μέσα στα κύτταρα, που πιστεύεται ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στον καρκίνο).
Στη συνέχεια, σε σύμπραξη με συνεργάτες στο Sciex (κατασκευαστής οργάνων φασματομετρίας μάζας που χρησιμοποιούνται σε βιοϊατρικές και περιβαλλοντικές εφαρμογές), οι ερευνητές ανέπτυξαν μια νέα μέθοδο προκειμένου να κατακερματίσουν τα λιπίδια στα κύτταρα, με τη χρήση φασματομέτρου μάζας. Αυτό έκανε αποκαλύψεις για τη σύνθεσή τους.
Αποδείχθηκε ότι διαφορετικά κύτταρα είχαν πολύ διαφορετικά προφίλ λιπιδίων, με τους ερευνητές να βλέπουν επίσης πώς αλλάζουν τα λιπίδια στα κύτταρα ως απάντηση σε αυτό που συνέβαινε γύρω τους.
Η Melanie Bailey, καθηγήτρια χημείας στο Surrey, είπε πως «είμαστε πραγματικά ενθουσιασμένοι που θα συνεργαστούμε με επιστήμονες από όλο το Ηνωμένο Βασίλειο για να εφαρμόσουμε την πρακτική σε άλλους τύπους κυττάρων, ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα τις λοιμώξεις, την ανοσία και άλλα φαινόμενα», στο πλαίσιο προγράμματος που χρηματοδοτείται από το Συμβούλιο Έρευνας Βιοτεχνολογίας και Βιολογικών Επιστημών, και το Συμβούλιο Έρευνας Μηχανικών & Φυσικών Επιστημών της Μεγάλης Βρετανίας.
«Είμαστε επίσης μέρος ενός προγράμματος του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας που διερευνά τις επιπτώσεις της ακτινοβολίας στα κύτταρα. Θα συνεργαστούμε με ερευνητές από όλο τον κόσμο για να κατανοήσουμε γιατί ορισμένα καρκινικά κύτταρα αντιστέκονται στη θεραπεία με ακτινοβολία».