Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

ΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΣΟΥ Ο ΠΟΝΟΣ ΣΤΟΝ ΑΥΧΕΝΑ;

Αναρωτιόμαστε πόσο σωματικός και πόσο ψυχολογικός είναι ο πόνος στον αυχένα, που οι περισσότεροι νιώθουμε συχνά πυκνά. Ένας ορθοπεδικός και ένας ψυχίατρος δίνουν απαντήσεις και συμβουλές για την ολιστική αντιμετώπισή του.

Τις προάλλες, μια φίλη επέστρεψε έξαλλη από τον ορθοπεδικό, επειδή χωρίς καν να την εξετάσει έβγαλε το πόρισμα ότι ο πόνος στον αυχένα της οφείλεται σε άγχος. Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούω κάτι τέτοιο σχετικά με τους μυοσκελετικούς πόνους – ειδικά στην ευρύτερη περιοχή της πλάτης.

Αναρωτιέμαι όμως πώς μπορεί να είναι βέβαιος κανείς, ειδικά σε περιπτώσεις που οι εξετάσεις βγαίνουν καθαρές, για το πού οφείλεται ένας τόσο κοινός και συχνός πόνος όσο ο αυχενικός.

Ο πόνος στον αυχένα μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, τόσο σωματικούς όσο και ψυχολογικούς. Οι πιο συχνές αιτίες για τον καθημερινό αυχενικό πόνο, που συνήθως είναι μυϊκής αιτιολογίας, έχουν να κάνουν με την κακή στάση του σώματος.

Πού οφείλεται συνήθως ο πόνος στον αυχένα

Το ότι κάθεσαι πολλές ώρες στο γραφείο, με τα χέρια κρεμασμένα, το κεφάλι ελαφρώς σκυμμένο και τους ώμους ανασηκωμένους μπορεί να επιβαρύνει σε μεγάλο βαθμό τους μυς της περιοχής.

Πόνος στονα αυχένα
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

Το ίδιο συμβαίνει και με την υπερβολική χρήση του κινητού, του τάμπλετ ή του λάπτοπ. Το σύνδρομο Tech Neck, όπως ονομάζεται, οφείλεται στο ότι το κεφάλι σκύβει όλο και περισσότερο προς τα εμπρός και απομακρύνεται από το κέντρο ισορροπίας. «Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καταπονούνται οι μύες του αυχένα και της ωμοπλάτης», αναφέρει ο Κωνσταντίνος Σταραντζής, ορθοπεδικός χειρουργός σπονδυλικής στήλης.

Τα συμπτώματα τότε είναι:

  • Πόνος που γίνεται πιο έντονος όταν έχεις το κεφάλι ακίνητο για πολλή ώρα (π.χ. στην οδήγηση ή στον υπολογιστή).
  • Σύσφιξη και σπασμοί των μυών.
  • Δυσκολία κίνησης του αυχένα.
  • Πονοκέφαλοι.

Όχι ότι αποκλείεται να έχεις κάτι πιο σοβαρό, όπως κάποιου είδους αρθρίτιδα ή κάποια εκφυλιστική νόσο της αυχενικής σπονδυλικής στήλης, η οποία εκδηλώνεται σε νεαρότερες ηλικίες ως δισκοπάθεια (προβολή ή κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου που πιέζει κάποιο νεύρο) ή και ως σπονδυλοαρθροπάθεια σε μεγαλύτερες. Αυτά όμως θα τα δείξουν οι σχετικές εξετάσεις.

Τι ρόλο παίζει η ψυχολογία σου;

Μπορεί ένας πόνος να είναι ψυχολογικός; Και τι ρόλο παίζει η ψυχολογία σου στην εκδήλωση του αυχενικού; «Η ένταση του αυχένα πολλές φορές οφείλεται στην ψυχική ένταση που νιώθουμε. Όταν είμαστε πιεσμένοι, το σώμα παραμένει σφικτό και αποτυπώνει αυτή την πίεση. Ο αυχενικός πόνος πυροδοτείται ή επιδεινώνεται λόγω ψυχολογικών και συναισθηματικών παραγόντων. Για παράδειγμα, μπορεί αρχικά να πονάμε λόγω κάποιου τραυματισμού, αλλά ο πόνος μπορεί να επιμείνει μακροπρόθεσμα, ακόμα και μετά την επούλωση του τραύματος, καθώς συσσωρεύεται το στρες» απαντάει ο ψυχίατρος-ψυχοθεραπευτής Βασίλης Γεωργαλάκης.

Προσπάθησε να παρατηρήσεις το σώμα σου όταν στρεσάρεσαι. Μήπως σφίγγεις ασυνείδητα τους μυς του προσώπου, του αυχένα και των ώμων; Μήπως ανασηκώνεις ελαφρά τους ώμους σου, όταν κάτι σε απασχολεί έντονα; Όλα αυτά είναι ικανά να καταπονήσουν τους μυς της περιοχής και να προκαλέσουν παρατεταμένο πόνο ή έντονη ενόχληση.

Μάλιστα, το χρόνιο στρες και η κατάθλιψη έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο πόνου στον αυχένα. Τα άτομα με κατάθλιψη είναι πιο πιθανό να αναφέρουν πόνο στον αυχένα και είναι πιο πιθανό να έχουν χρόνιο πόνο στον αυχένα, αναφέρουν οι έρευνες.

Μήπως είναι ιδέα σου;

Άρα, ναι, ο πόνος στον αυχένα μπορεί να οφείλεται στην ψυχολογία σου, αλλά συνήθως δεν αρκεί μόνο αυτό για να σε ενοχλεί τόσο που θα σε στείλει στον γιατρό. «Καθώς μεγαλώνουμε, αρχίζουμε να χάνουμε τη δύναμη στους εκτείνοντες θωρακικούς μυς και αποκτούμε την τάση να γέρνουμε το κεφάλι μπροστά, καταπονώντας τις ωμοπλάτες και τον αυχένα. Αυτό προκαλεί πόνο», εξηγεί ο κ. Σταραντζής.

Το γεγονός ότι ο πόνος μπορεί να είναι και ψυχολογικός δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει. Όσο περισσότερο όμως τον αγνοείς και περιμένεις να περάσει από μόνος του, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος να μονιμοποιηθεί.

Πόνος στον αυχένα: Πώς να τον αντιμετωπίσεις ολιστικά

Μαζί με την κατάλληλη άσκηση που θα ενδυναμώσει τους μυς του αυχένα και της ωμοπλάτης ή και κάποιο θεραπευτικό μασάζ, μπορείς να φροντίσεις και την ψυχική σου υγεία. Ο κ. Γεωργαλάκης συστήνει επίσης:

  • Διαλογισμό. Ενδείκνυται για χαλάρωση και ανακούφιση των μυών. Οι τεχνικές αναπνοής και η εστίαση στο παρόν προσφέρουν αποφόρτιση από το άγχος.
  • Υποστηρικτικό δίκτυο. Η βοήθεια από τους φίλους και τους συγγενείς είναι πολύτιμη. Μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζεις και δοκίμασε να μοιραστείς τις υποχρεώσεις με ανθρώπους που μπορούν να σε υποστηρίξουν.
  • Προγραμματισμό. Προσπάθησε να αφήσεις κάποια πράγματα προκειμένου να ελαφρύνεις το πρόγραμμα σου. Επίτρεψε στον εαυτό σου να καθυστερήσει ή να αναβάλει κάποιες λιγότερο σημαντικές υποχρεώσεις.

Στις πιο επίμονες περιπτώσεις, μπορεί να βοηθήσει και η ψυχοθεραπεία. Αν πάλι, ο πόνος σου είναι έντονος, προκαλεί μουδιάσματα και δυνατούς πονοκεφάλους, τότε καλύτερα να το τσεκάρεις με ορθοπεδικό.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.