iStock

ΠΟΙΑ ΕΙΔΗ ΚΡΕΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΙΟ ΥΓΙΕΙΝΑ

Αν και το κρέας θεωρείται βλαβερό για την υγεία, ταυτόχρονα είναι πολύτιμη πηγή πρωτεΐνης. Μάθε ποιες είναι οι πιο υγιεινές επιλογές σε κρέας που μπορείς να καταναλώσεις.

Σίγουρα υπάρχουν κάποια είδη κρέατος που είναι συνώνυμα της ανθυγιεινής διατροφής. Το μπιφτέκι στο χάμπουργκερ, το λουκάνικο στο «βρώμικο», οι κοτομπουκιές. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως κάθε επιλογή που περιλαμβάνει κρέας είναι βλαβερή για την υγεία (ενώ βέβαια παίζει ρόλο και πώς προετοιμάζεται/μαγειρεύεται κάθε παρασκευή, αφού υπάρχουν τρόποι και το junk food να γίνει πιο υγιεινό).

Όπως και να ’χει, η πρωτεΐνη που παρέχει το κρέας είναι εξαιρετικά θρεπτική για τον οργανισμό. Ένας υγιεινός τρόπος διατροφής μπορεί να περιλαμβάνει ή να μην περιλαμβάνει κρέας, ανάλογα με το τι θα επιλέξεις. Το κρέας άλλωστε αποτελεί βασική πηγή βιταμινών και μετάλλων, όπως η Β12 και ο σίδηρος.

Για να υιοθετήσεις έναν υγιεινό τρόπο διατροφής, σημαντικό εκτός από το είδος του κρέατος που θα καταναλώσεις είναι και η ποσότητα. Η διατροφολόγος Malina Linkas Malkani προτείνει έναν χρυσό κανόνα: Γέμιζε το ¼ του πιάτου σου με ένα από τα υγιεινά είδη κρέατος και συμπλήρωσε το υπόλοιπο με λαχανικά ή άλλες τροφές φυτικής προέλευσης, για ένα ισορροπημένο γεύμα.

Οι διατροφολόγοι προτείνουν 5 είδη κρέατος που αποτελούν τις πλέον υγιεινές επιλογές που μπορείς να κάνεις όταν αποφασίσεις να καταναλώσεις κρέας.

Άπαχο κρέας

Η συντριπτική πλειοψηφία των διατροφολόγων προτείνει να επιλέγεις άπαχα κομμάτια κρέατος. Προτίμησε μερίδες που περιέχουν λιγότερα από 10 γραμμάρια λίπους αφαιρώντας το περιττό λίπος ή το δέρμα. Ο ιδανικός τρόπος μαγειρέματος είναι να φροντίσεις να ψήνεις το κρέας στη σχάρα, ώστε το περιττό λίπος να απομακρύνετε από το κρέας καθώς καίγεται.

Ποια είδη κρέατος είναι πιο υγιεινά
iStock

Γαλοπούλα

Αν και όχι η πλέον εύγευστη επιλογή, η γαλοπούλα είναι μία από τις πλέον άπαχες πρωτεΐνες, και είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Β6 και νιασίνης. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά ενισχύουν την υγεία της καρδιάς, βοηθούν στην πέψη, ενισχύουν τα επίπεδα ενέργειας και βοηθούν στην λειτουργία του εγκεφάλου. Αν και δεν είναι τόσο άπαχο, το μπούτι της γαλοπούλας είναι καλή πηγή σιδήρου. Ο σίδηρος είναι βασικό θρεπτικό στοιχείο, απαραίτητο για το μεταβολισμό και την καλή λειτουργία της καρδιάς.

Στήθος κοτόπουλο

Το κοτόπουλο είναι επίσης εξαιρετική πηγή βιταμίνης Β6 και νιασίνης, και όχι μόνο. Έρευνες έχουν δείξει ότι παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση ενός σωστού βάρους αλλά και στη συνολική ευεξία του οργανισμού, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Food & Nutrition Research. Επιπλέον, το λευκό κρέας είναι μια ιδιαίτερα καλή πηγή φωσφόρου και ριβοφλαβίνης, αν και το κόκκινο κρέας παραμένει καλύτερη πηγή ψευδαργύρου από το λευκό κρέας.

Ποια είδη κρέατος είναι πιο υγιεινά
iStock

Χοιρινό φιλέτο

Τα άπαχα κομμάτια χοιρινού φιλέτου είναι μια εξαιρετική προσθήκη στη διατροφή. Το χοιρινό κρέας είναι το κρέας που καταναλώνεται περισσότερο παγκοσμίως, ενώ περιέχει θρεπτικά συστατικά όπως θειαμίνη, βιταμίνη Β6, κάλιο και ριβοφλαβίνη.

Λάπα, μπριζόλα και άπαχος μοσχαρίσιος κιμάς

Το κόκκινο κρέας έχει κακή διατροφική φήμη, αλλά τα άπαχα κομμάτια κόκκινου κρέατος μπορούν να αποτελέσουν μέρος μιας υγιεινής διατροφής, σύμφωνα με έρευνα του 2016 που δημοσιεύθηκε στο Proceedings of the Nutrition Society.

Όπως και άλλα είδη κρέατος, έτσι και το μοσχαρίσιο αποτελεί εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών και βασικών θρεπτικών συστατικών. Αν είναι δυνατόν, επιλέξτε μοσχαρίσιο κρέας που τρέφεται με χόρτο για να προσλάβετε περισσότερη βιταμίνη Ε και αντιοξειδωτικά. Επίσης, φροντίστε να αποφεύγετε να ψήνετε πολύ το κρέας. Οι έρευνες δείχνουν ότι το φαγητό όταν έχει ψηθεί πολύ, σε βαθμό να απανθρακωθεί, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για ορισμένους καρκίνους.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.