Η ΒΑΣΙΚΗ ΔΕΞΙΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΣΗΜΕΡΑ
Αν μας έμαθε κάτι η αγορά εργασίας τα τελευταία χρόνια, είναι πως πέρα από πτυχία και καλές γνωριμίες, μία είναι η πολύτιμη δεξιότητα που χρειάζεται να αναπτύξει κανείς για να τα καταφέρει.
Μπορεί τα παιδιά της δεκαετίας του ’80 να έκαναν μια πολύ καλή αρχή στη ζωή τους, από την άποψη μιας κάποιας οικονομικής άνεσης και μιας tech-free νεανικής ανεμελιάς, όμως από τη στιγμή που ενηλικιώθηκαν και κλήθηκαν να βγουν στην αγορά εργασίας ο δρόμος έγινε κακοτράχαλος και ανηφορικός. Τα πτυχία, τα μεταπτυχιακά, οι ξένες γλώσσες, η καλή χρήση υπολογιστών (και χωρίς να έχουμε μεγαλώσει με οθόνες) για μεγάλο μέρος της γενιάς μας δεν αποτέλεσαν επαρκείς δεξιότητες για λαμπρές και επικερδείς καριέρες.
Η οικονομική κρίση που μέχρι σήμερα αντιμετωπίζει η Ελλάδα, στον απόηχο της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης που ξεκίνησε το 2007, κράτησε τους μισθούς σε χαμηλότατα επίπεδα, με τις απαιτήσεις –στον ιδιωτικό τομέα τουλάχιστον– να αυξάνονται διαρκώς. Δέκα χρόνια μετά, η πανδημία μας ανάγκασε να βάλουμε τη δουλειά μας μέσα στα σπίτια μας, να την κάνουμε μέρος της συνολικής ύπαρξής μας. Και με τη λήξη και αυτής της κρίσης ήρθε μία νέα, οικονομική ξανά «σφαλιάρα», που έχει εκτινάξει το κόστος ζωής σε πρωτόγνωρα ύψη. Όχι, βέβαια, και τους μισθούς.
Με λίγα λόγια, τα τελευταία 20 χρόνια έχουμε αναγκαστεί να υποστούμε τεράστιες και εξαιρετικά δυσάρεστες αλλαγές, που κανείς μας δεν είχε προβλέψει καθώς μεγαλώναμε. Και επιβιώσαμε. Αυτοί που τα κατάφεραν ακόμα καλύτερα ήταν όσοι διέθεταν μία πολύ σημαντική δεξιότητα.
Όχι, δεν αναφέρομαι σε ακόμα περισσότερα πτυχία και εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης και επαυξημένης πραγματικότητας – αν και πράγματι πρόκειται για τομείς που στον εργασιακό στίβο προσφέρουν μάλλον τις καλύτερες ευκαιρίες εξέλιξης. Αναφέρομαι στο «ταλέντο» που στα παγκόσμια οικονομικά forum χαρακτηρίζεται ως προαπαιτούμενο για κάθε νέο εργαζόμενο σήμερα και που ανέδειξε μάλιστα πρόσφατη έρευνα του LinkedIn: Την προσαρμοστικότητα.
Είναι η ικανότητα προσαρμογής σε νέες καταστάσεις και νέες συνθήκες, που οι περισσότεροι από εμάς χρειάστηκε να αναπτύξουμε τα τελευταία χρόνια. Ο Αμερικανός συγγραφέας και «φουτουριστής» (γνωστός για το «Τρίτο Κύμα»), Άλβιν Τόφλερ, το περιέγραψε κάποτε γλαφυρά: «Ο αναλφάβητος του 21ου αιώνα δεν θα είναι αυτός που δεν θα μπορεί να γράψει και να διαβάσει, αλλά αυτός που δεν θα μπορεί να μάθει, να ξεμάθει και να ξαναμάθει».
Η προσαρμοστικότητα παραμένει πολύτιμη στα χρόνια που ακολουθούν
Με την τεχνητή νοημοσύνη να φέρνει σήμερα μία νέα επανάσταση στους περισσότερους εργασιακούς κλάδους, οι εργαζόμενοι καλούνται να αποδεχτούν και ίσως να γίνουν μέρος ακόμα μεγαλύτερων αλλαγών. Όπως λένε οι ειδικοί από τον χώρο του HR, όσο μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση νιώθουμε για την προσαρμοστικότητά μας, τόσο λιγότερο έχουμε να ανησυχούμε για τα νέα δεδομένα, καθώς ξέρουμε πως θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε ό,τι κι αν φέρει το μέλλον.
Τονίζουν, μάλιστα, πως η ικανότητα προσαρμογής και η ευελιξία είναι εφόδια που μαθαίνονται, σαν έναν μυ που όσο τακτικότερα γυμνάζεις τόσο καλύτερα θα αποδίδει όταν χρειαστεί.
Πώς θα βελτιώσεις την προσαρμοστικότητά σου
H Michelle Hartley, σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης που έχει ιδρύσει συμβουλευτική εταιρεία HR, δεν υποτιμά την δύναμη του κοινωνικού ιστού προκειμένου να αναπτυχθεί ένας άνθρωπος επαγγελματικά. Συνεπώς, το να είναι κανείς κοινωνικός και επικοινωνιακός αποτελεί ένα επίσης πολύ σημαντικό ταλέντο που έχει νόημα να καλλιεργηθεί. «Δεν επαρκεί, όμως, αν κανείς πάσχει στην προσαρμοστικότητα», λέει η ίδια και απαριθμεί 5 τρόπους για να μπορέσεις να βελτιώσεις τη δική σου.
1. Ενίσχυσε την περιέργειά σου
Κάνε τις σωστές ερωτήσεις στους σωστούς ανθρώπους και έτσι θα επεκτείνεις εκθετικά τις γνώσεις σου για ένα αντικείμενο, ή θα βρεις πιο εύκολα λύσεις σε προβλήματα. Μάλιστα, νέες, απροσδόκητες πληροφορίες μπορεί να σου δώσει και το να κάνεις τις σωστές ερωτήσεις σε λάθος ανθρώπους.
2. Αγάπησε και μάθε από τις αποτυχίες σου
Δεν είναι εύκολο για όλους τους ανθρώπους να αποδεχτούν ότι δεν είναι τέλειοι, όμως μόνο όταν το κάνουν θα μπορέσουν να αναπτύξουν προσαρμοστικότητα. Τόλμα, λοιπόν, να πειραματιστείς, μάθε τι πήγε λάθος και έτσι θα γεννήσεις νέες ιδέες για την επόμενη φορά.
3. Ουδέν κακόν αμιγές καλού
Τις περισσότερες φορές, ακόμα και σε μία μεγάλη αποτυχία, υπάρχει μια θετική παράμετρος, μια νέα γνώση ή μια νέα ευκαιρία. Προσπάθησε, λοιπόν, να μεταβάλλεις τη διαδικασία σκέψης σου έτσι, ώστε να προσπεράσεις την πικρία και τον θυμό και να αναζητήσεις τις όποιες θετικές πλευρές ενός δυσάρεστους γεγονότος.
4. Δούλευε πιο έξυπνα, όχι πιο σκληρά
Αν νιώθεις ότι το εισόδημά σου δεν ανταποκρίνεται στον κόπο και τον χρόνο που αφιερώνεις στη δουλειά σου, χρησιμοποίησε τη δημιουργικότητά σου ή απευθύνσου στο κοινωνικό σου δίκτυο για να αναζητήσεις εργαλεία και πόρους που θα σου δώσουν λύσεις.
5. Λειτούργησε με αυτοπεποίθηση και ταπεινότητα
Τα πουλιά δεν ανησυχούν για τη δύναμη των κλαδιών πάνω στα οποία προσγειώνονται, γιατί πιστεύουν στη δύναμη των φτερών τους. Προσπάθησε, λοιπόν, κι εσύ να αυξήσεις την πίστη σου στην ικανότητά σου να διαχειρίζεσαι όσα σου φέρνει η ζωή. Έτσι θα ανησυχείς λιγότερο για τα κλαδιά του κόσμου και θα επικεντρώνεσαι στα φτερά σου. Και όσο θα βελτιώνεται η προσαρμοστικότητά σου, τόσο πιο ψηλά θα πετάς.