Καρολίνα Δωρίτη

ΥΓΙΕΙΝΟ ΚΕΪΚ ΜΕ ΜΗΛΟ ΚΑΙ ΚΑΝΕΛΑ

Ένα υγιεινό κέικ με αλεύρι ολικής άλεσης, μήλο και κανέλα, ιδανικό για τον πρωινό καφέ και για σνακ στο σχολείο ή το γραφείο.

Πάντα αναζητώ τρόπους να φτιάχνω εύκολα, υγιεινά κέικ, κάνοντας διάφορους συνδυασμούς με εποχιακά φρούτα ή ακόμα και λαχανικά. Όταν ένα κέικ είναι φτιαγμένο σωστά, με αγνά υλικά και με μέτρο, είναι ιδανικό σνακ για το σχολείο ή το γραφείο. Εγώ απολαμβάνω να συνοδεύω με ένα κομμάτι τον πρωινό καφέ μου.

Στη συγκεκριμένη συνταγή, την τιμητική του έχει το μήλο. Χρησιμοποιώ αλεύρι ολικής άλεσης, ενώ η κανέλα τού δίνει μια πιο σκούρα απόχρωση, που λειτουργεί ως καμουφλάζ για πιθανούς μικρούς «αρνητές» οι οποίοι έχουν συνηθίσει στο λευκό αλεύρι.

Δεν χρησιμοποιώ καθόλου βούτυρο για την παρασκευή του, μόνο ηλιέλαιο, οπότε είναι vegetarian. Το μήλο το κόβω χοντρό για να το νιώθεις και βάζω βιολογική καστανή ζάχαρη, αλλά όχι πολλή. Το αποτέλεσμα είναι αφράτο, ελαφρύ και πολύ μυρωδάτο!

Συνταγή για κέικ με μήλο και κανέλα

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 50 λεπτά
  • Vegetarian

κέικ μήλο
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά

  • 250 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • ½ κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 160 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 200 γρ. μήλο, καθαρισμένο και κομμένο σε κυβάκια
  • ¼ κ.γ. γαρίφαλο σε σκόνη
  • 1 κ.γ. κανέλα σε σκόνη
  • 4 αβγά
  • 1 κ.γ. βανίλια
  • 130 ml ηλιέλαιο (συν λίγο επιπλέον για το λάδωμα της φόρμας)
  • 130 γρ. γιαούρτι

Για πασπάλισμα

  • 2 κ.σ. καστανή ζάχαρη
  • 1 κ.γ. κανέλα

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C. Λαδώνουμε μια φόρμα κέικ διαστάσεων περίπου 18x18 εκ.

Σε ένα μικρό μπολάκι, ανακατεύουμε τα υλικά για το πασπάλισμα, δηλαδή 2 κ.σ. καστανή ζάχαρη και 1 κ.γ. κανέλα. Αφήνουμε στην άκρη, γιατί αυτό μπει από πάνω πριν από το ψήσιμο, ώστε να δημιουργηθεί μια ευχάριστη, μυρωδάτη κρούστα.

Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρίφαλο, το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα. Προσθέτουμε το κομμένο μήλο και ανακατεύουμε.

Σε ένα δεύτερο μπολ, χτυπάμε με το σύρμα τα αβγά με το λάδι μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε το γιαούρτι και τη βανίλια, και χτυπάμε πάλι για 1-2 λεπτά.

Αδειάζουμε το μείγμα με τα αβγά στο μείγμα με το αλεύρι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι (ιδανικά ξύλινο), ίσα-ίσα να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Δεν θέλουμε πολύ ανακάτεμα εδώ, για να παραμείνει αφράτο.

Αδειάζουμε το μείγμα στη λαδωμένη φόρμα. Ισιώνουμε την επιφάνεια του κέικ με μια σπάτουλα ή με το πίσω μέρος του κουταλιού. Πασπαλίζουμε από πάνω το μείγμα με την κανέλα και τη ζάχαρη.

Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα του φούρνου, για 35 λεπτά.

Μόλις είναι έτοιμο, αφήνουμε για λίγο να κρυώσει πριν το βγάλουμε από τη φόρμα.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.