ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΙΔΑΝΙΚΗ ΩΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΡΩΣ ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ
Το πότε τρως το μεσημεριανό σου είναι εξαιρετικά σημαντικό για τον έλεγχο του βάρους σου, αλλά και για να έχεις ενέργεια και καλή διάθεση όλη τη διάρκεια της μέρας.
Όταν ο φόρτος εργασίας είναι έντονος και παράλληλα οι υποχρεώσεις για την οικογένεια και τόσα άλλα δημιουργούν μια εξαιρετικά έντονη και απρόβλεπτη καθημερινότητα, είναι πολύ δύσκολο να κρατήσεις μια σταθερή ώρα για να τρως μεσημεριανό. Το timing του μεσημεριανού, όμως, είναι πολύ πιο σημαντικό από όσο νομίζεις. Επίσης, το πότε θα φας δεν θα πρέπει να εξαρτάται από το πότε πεινάς.
«Το ποια είναι η κατάλληλη ώρα για το μεσημεριανό σου γεύμα εξαρτάται από το πότε έχεις φάει πρωινό. Το πρωινό είναι ένα πολύ σημαντικό γεύμα που επηρεάζει όλα τα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας», εξηγεί η κλινική διατροφολόγος Audra Wilson, MS. Η Wilson τονίζει ότι είτε προσπαθείς να χάσεις βάρος, είτε απλώς θες να έχεις ενέργεια μέσα στη μέρα, το πρωινό είναι ζωτικής σημασίας για να αποφύγεις τις λιγούρες και να μην έχεις έντονες μεταβολές στην διάθεση σου. Το να τρως πρωινό λίγο μετά το ξύπνημα ενισχύει την ενέργεια και προωθεί πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες.
Είναι σημαντικό να τρως καθημερινά πρωινό ακόμη κι αν είσαι από αυτούς που δεν νιώθουν πεινασμένοι όταν ξυπνάνε. Πείθοντας τον εαυτό σου να ξεκινήσει να τρώει το πρωί (ένα αβγό, γιαούρτι με φρούτα, ένα τοστ ή ψωμί με βούτυρο ξηρών καρπών), αυτό μακροπρόθεσμα μπορεί να αναζωπυρώσει τα φυσικά σήματα πείνας του οργανισμού σου ώστε να εγκαθιδρυθεί τελικά αυτή την υγιεινή συνήθεια.
Η ιδανική ώρα για μεσημεριανό
Ιδανικά, θα πρέπει να τρως μεσημεριανό γεύμα τέσσερις με πέντε ώρες μετά το πρωινό σου, ώστε να διατηρείται σταθερό το σάκχαρο στο αίμα σου. «Αν φας πρωινό στις 8 το πρωί, θα πρέπει να φας μεσημεριανό μεταξύ 12 με 1 το μεσημέρι», αναφέρει η Wilson. Αν το πρόγραμμά σου απαιτεί να φας το μεσημεριανό σου γεύμα πολύ αργότερα, ένα μικρό, υγιεινό σνακ μπορεί να σε κρατήσει μέχρι τότε. Τα ιδανικά σνακ για αυτή την περίπτωση συνδυάζουν πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και καλά λιπαρά, όπως ένα μήλο με μια χούφτα ξηρούς καρπούς. Οι πρωτεΐνες, τα λιπαρά και οι φυτικές ίνες θα σε βοηθήσουν να μην πεινάσεις μέχρι το επόμενο γεύμα σου.
Για το μεσημεριανό επίλεξε επίσης γεύματα πλούσια σε πρωτεΐνες, λιπαρά και φυτικές ίνες για να αποφύγεις την πείνα μέχρι την ώρα του δείπνου. Το μεσημεριανό γεύμα μπορεί να περιλαμβάνει σαλάτα με λίγη πρωτεΐνη, ένα μπολ κινόα με λαχανικά ή ένα wrap με γαλοπούλα και αβοκάντο.
Για το δείπνο, ακολούθησε τον ίδιο κανόνα. Προγραμμάτισε το βραδινό σου τέσσερις με πέντε ώρες μετά το μεσημεριανό σου γεύμα. Αν δεν είναι εφικτό να φας το βραδινό σου νωρίς, ένα ελαφρύ, θρεπτικό σνακ το απόγευμα μπορεί να σε βοηθήσει να διαχειριστείς την πείνα μέχρι τότε. Ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το να τελειώνεις το φαγητό σου τρεις ώρες πριν πέσεις για ύπνο βοηθά να ελέγχεις το βάρος σου, αλλά και να διατηρείς σταθερό το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα.
Είναι σημαντικό ποιες ώρες τρως
Μελέτη του 2023 από το Πανεπιστήμιο Northwestern απέδειξε ότι το timing των γευμάτων μπορεί να αποδειχθεί εξίσου σημαντικό με τον υπολογισμό των θερμίδων όσον αφορά τον έλεγχο του βάρους. Η μελέτη αναφέρεται στην χρονικά περιορισμένη λήψη τροφής (διαλειμματική νηστεία), έναν τρόπο προγραμματισμού των γευμάτων ώστε όλα να καταναλώνονται μέσα σε ένα χρονικό παράθυρο οκτώ με δέκα ωρών.
Η Shaina Alexandria, PhD, επίκουρη καθηγήτρια προληπτικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Northwestern που έκανε την μελέτη, σημειώνει ότι η καταμέτρηση θερμίδων συχνά οδηγεί σε κόπωση από τη δίαιτα, ενώ η διατροφή με περιορισμένο χρόνο είναι απλούστερη. Εστιάζοντας στο πότε τρώτε, αντί να μετράτε κάθε θερμίδα, μια υγιεινή διατροφική ρουτίνα γίνεται εφικτή. Να σημειωθεί βέβαια ότι και για τη χρονικά περιορισμένη λήψη τροφής έχουν εκφραστεί επιφυλάξεις από ειδικούς για πιθανές αρνητικές επιδράσεις στην καρδιά.