iStock

ΠΟΙΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΘΙΣΤΙΚΗ ΖΩΗ

Στις χώρες της Ευρώπης, η πολύωρη παραμονή σε γραφεία και καναπέδες οδηγεί σε πολυάριθμους θανάτους ετησίως από καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη και καρκίνο. Οι κίνδυνοι της καθιστικής ζωής είναι γνωστοί. Νέα έρευνα όμως αποκαλύπτει ποιοι είναι οι πρωταθλητές της καθιστικής ζωής.

Μέχρι πρότινος οι Ολλανδοί θεωρούνταν υπόδειγμα υγιεινού τρόπου ζωής, αφού πήγαιναν παντού με το ποδήλατο τους. Τουλάχιστον πριν νέα έρευνα τους ανακηρύξει σε Ευρωπαίους πρωταθλητές της καθιστικής ζωής, που προκαλεί χιλιάδες πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο.

Οι ειδικοί σε θέματα υγείας προειδοποιούν να σταματήσει να εξαπλώνεται στη Δύση το φαινόμενο «της διαταραχής της χρήσης καρέκλας» όπως το αποκαλούν. Έκθεση του ερευνητικού οργανισμού TNO, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, διαπίστωσε ότι η καθιστική ζωή κοστίζει στις Κάτω Χώρες 1,2 δισ. ευρώ και οδηγεί σε 21.000 πρόωρους θανάτους ετησίως από καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη τύπου 2 και καρκίνο.

«Είμαστε οι πρωταθλητές Ευρώπης στην καθιστική ζωή», δήλωσε ο καρδιολόγος Leonard Hofstra, ο οποίος παρομοιάζει την υπερβολική χρήση της καρέκλας με εθισμό. «Το να καθόμαστε είναι εξαιρετικά κακό για την υγεία μας, επειδή η ροή του αίματος εμποδίζεται. Όταν ασκείστε, χιλιάδες χιλιόμετρα αιμοφόρων αγγείων στο σώμα σας παράγουν μονοξείδιο του αζώτου, μια από τις πλέον ωφέλιμες ουσίες για τον οργανισμό, η οποία διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, οπότε η ροή του αίματος αυξάνεται, εμποδίζοντας την επιδείνωση της κακής χοληστερόλης και αποτρέποντας τον σχηματισμό θρόμβων και φλεγμονών».

Περιπατητικές συσκέψεις και squats στο αμφιθέατρο

Αυτός είναι και ο λόγος που η ΤΝΟ προτρέπει τους εργοδότες να καθιερώσουν διαλείμματα άσκησης, να τοποθετήσουν στους χώρους εργασίας standing desks και να καθιερώσουν περιπατητικές συσκέψεις, αφού το πρόβλημα δεν είναι ατομικό αλλά κοινωνικό. Και μάλιστα δεν έχει να κάνει με το πόσο ένας λαός αθλείται –γιατί οι Ολλανδοί είναι από τα πιο αθλητικά έθνη της Ευρώπης– αλλά το τι κάνουν οι άνθρωποι όταν δεν κάνουν γυμναστική. Ο Erik Scherder, μέλος του συμβουλίου και καθηγητής νευροψυχολογίας στο Vrije Universiteit του Άμστερνταμ, καλεί τους φοιτητές του να κάνουν τρία λεπτά squats για κάθε μισή ώρα διαλέξεων.

Ποιοι είναι οι Ευρωπαίοι πρωταθλητές στην καθιστική ζωή
iStock

«Η οδηγία να κάνουμε μέτρια έως έντονη άσκηση για 30 λεπτά τη μέρα που δίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι ένα πολύ μικρό μέρος της μέρας, αν αναλογιστούμε ότι είμαστε ξύπνιοι για 16 ώρες», δήλωσε ο ερευνητής Lidewij Renaud. «Δεν είμαστε πραγματικά συνειδητοποιημένοι σχετικά με την καθιστική μας συμπεριφορά. Θεωρούμε ότι παρακολουθούμε την αγαπημένη μας σειρά, αλλά καθόμαστε στον καναπέ. Θεωρούμε ότι τρώμε το γεύμα μας, αλλά καθόμαστε στο τραπέζι. Νομίζουμε ότι εργαζόμαστε και είμαστε παραγωγικοί, αλλά καθόμαστε στο γραφείο. Μόνο τα τελευταία 15 χρόνια συνειδητοποιήσαμε ότι πέρα από την μισή ώρα που γυμναζόμαστε έχει σημασία τι κάνουμε τις υπόλοιπες 15».

Οι Έλληνες και η καθιστική ζωή

Το 2022, οι εργαζόμενοι στις Κάτω Χώρες κάθονταν κατά μέσο όρο 8,9 ώρες την ημέρα, περισσότερο από τις μισές από αυτές κατά τη διάρκεια της εργασίας τους (και για μία ώρα κατά τη μετακίνηση). Οι δικηγόροι, οι οικονομολόγοι και οι εργαζόμενοι στον τομέα της πληροφορικής είναι οι κατεξοχήν καθήμενοι, με 7,3 ώρες την ημέρα – ακόμη περισσότερο από τους οδηγούς φορτηγών με 7,2 ώρες.

Μια έρευνα του Ευρωβαρόμετρου διαπίστωσε ότι το 26% των Ολλανδών άνω των 16 ετών κάθονταν πάνω από 8,5 ώρες την ημέρα – πολύ πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, που είναι 11%. Η μείωση αυτού του αριθμού κατά το ένα τέταρτο θα μπορούσε να αποτρέψει 5.200 «θανάτους εξαιτίας της καθιστικής ζωής» ετησίως, σύμφωνα με τον TNO.

Όσο για την Ελλάδα αυτή βρίσκεται στην τέταρτη θέση στην κατάταξη, με δεύτερη τη Δανία και τρίτη την Τσεχία.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.