ΝΑΙ, Ο ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ ΧΩΡΑΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΜΕΡΑ
Θέλουμε να βάλουμε τον διαλογισμό στην καθημερινότητά μας, αλλά δεν ξέρουμε πώς; 5 tips μάς δείχνουν τον τρόπο.
Το γνωρίζουμε πλέον καλά: Το μυαλό μας λειτουργεί όπως οι μύες. Χρειάζεται να το γυμνάζουμε καθημερινά. Ο διαλογισμός μπορεί να γίνει το είδος της άσκησης που θα το ενδυναμώσει, χαρίζοντάς μας διαύγεια και καλύτερη αντίληψη.
Αν θέλουμε να εντάξουμε τον διαλογισμό στο ημερήσιο μας πρόγραμμα, αλλά δεν ξέρουμε τον τρόπο, οι συμβουλές που ακολουθούν θα μας βοηθήσουν να κάνουμε μια καλή αρχή.
Συμβουλή #1: Διαλογισμός με πρόγραμμα
Προσπαθούμε να κάνουμε διαλογισμό την ίδια περίπου ώρα κάθε φορά. Για τους περισσότερους η καλύτερη ώρα είναι το πρωί, ωστόσο ο κανόνας αυτός δεν είναι απαράβατος. Η ιδανική στιγμή για διαλογισμό είναι εκείνη που μπορούμε εμείς. Σημασία έχει η εξάσκηση. Ας πειραματιστούμε, λοιπόν, με τις ώρες μέχρι να βρούμε αυτήν που μας ταιριάζει. Ωστόσο, βοηθάει την τήρηση ενός προγράμματος το να τον εντάξουμε μετά από κάποια καθημερινή ρουτίνα, όπως το βούρτσισμα των δοντιών μας ή αφού έχουμε φτιάξει τον πρωινό μας καφέ.
Συμβουλή #2: Διαλογισμός με συνέπεια
Η συνέπεια με την οποία κάνουμε διαλογισμό είναι ίσως πιο σημαντική από την διάρκεια της πρακτικής. Με άλλα λόγια, είναι προτιμότερο να κάνουμε 10 λεπτά, 4 με 5 μέρες την εβδομάδα, παρά 40 λεπτά μία μόνο φορά.
Συμβουλή #3: Θέτουμε ρεαλιστικούς στόχους
Είναι θεμιτό να ξεκινήσουμε λέγοντας ότι θα διαλογιζόμαστε καθημερινά για 20 λεπτά. Είναι ένας υπέροχος στόχος αλλά, ας είμαστε ειλικρινείς, δεν θα τον εκπληρώσουμε. Κανείς μας δεν το κάνει. Ας μην ασκούμε περιττή πίεση στον εαυτό σας, γιατί κάτι τέτοιο θα μας αποθαρρύνει και θα στρώσει τον δρόμο προς την αποτυχία. Μπορούμε κάλλιστα να ξεκινήσουμε κάνοντας διαλογισμό 10 λεπτά 4-5 ημέρες της εβδομάδας. Αν αυτό μας φαίνεται δύσκολο, τότε ρίχνουμε τον χρόνο στο μισό και κάνουμε πρακτική 2 με 3 ημέρες.
Συμβουλή #4: Δημιουργούμε μια κατάλληλη θέση
Είναι χρήσιμο για την πρακτική του διαλογισμού να έχουμε έναν χώρο που να μας εμπνέει. Δεν χρειάζονται υπερβολές. Η απλότητα και η έλλειψη περισπασμών είναι η καλύτερη επιλογή. Αν θέλουμε, μπορούμε να βάλουμε φωτογραφίες, λουλούδια, κεριά ή ό,τι εκφράζει τον καθένα μας. Είναι χρήσιμο, πάντως, να έχουμε το μαξιλάρι μας (ή την καρέκλα) έτοιμο να μας περιμένει. Έτσι, θα μας είναι πιο εύκολο να διαλογιστούμε, γιατί θα νιώθουμε τον χώρο ζεστό και ευχάριστο.
Συμβουλή #5: Εφαρμόζουμε τον κανόνα τον 10 δευτερολέπτων
Είναι ένας κανόνας που η δασκάλα μου έμαθε από τη δική της δασκάλα. Ίσως είναι η πιο σημαντική από τις συμβουλές μου. Αν, λοιπόν, δεν κάνουμε διαλογισμό για μια μέρα, μια εβδομάδα, ένα μήνα, μπορούμε να νιώσουμε άσχημα για 10 δευτερόλεπτα. Μετά ξεκινάμε σαν να μην έγινε τίποτα. Το να νιώθουμε άσχημα είναι χειρότερο από το να μην κάνουμε διαλογισμό.
Σε κάθε περίπτωση, έχουμε πάντα στο μυαλό μας ότι ο διαλογισμός δεν είναι κάτι που επιβάλλουμε στον εαυτό μας. Η πρόθεση μετράει και λίγα λεπτά από την ημέρα μας είναι αρκετά για να επωφεληθούμε από την πρακτική. Μάλιστα, υπάρχουν αρκετές δωρεάν πηγές, που μπορούν να μας βοηθήσουν στο ξεκίνημά μας. Υπάρχουν πολλά είδη διαλογισμού και είναι καλό να πειραματιστούμε μέχρι να βρούμε αυτό που μας ταιριάζει. Αν δεν βγάζουμε άκρη, μπορούμε να απευθυνθούμε σε δάσκαλο/δασκάλα, προκειμένου να μας καθοδηγήσει.
Η Ντίνα Αργυροπούλου είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια διαλογισμού.