5 ΕΙΔΗ ΤΡΟΦΩΝ ΠΟΥ ΧΩΝΕΥΟΝΤΑΙ ΕΥΚΟΛΑ
Όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, είναι διπλά σημαντικό να καταναλώνουμε τροφές που είναι εύκολες στην πέψη.
Σίγουρα κάποια στιγμή στη ζωή σου έχεις υποφέρει από τροφική δηλητηρίαση ή γαστρεντερίτιδα, οπότε γνωρίζεις ότι η επιλογή απλών, εύπεπτων τροφών μπορεί να βοηθήσει στην καταστολή των συμπτωμάτων δυσπεψίας. Οι πιο εύπεπτες τροφές περιέχουν λιγότερες φυτικές ίνες και λιπαρά, είναι ήπιες στην γεύση, αφού δεν έχουν οξύτητα, και είναι πιο μαλακές και εύκολες στη μάσηση.
Οι εύπεπτες τροφές επιτρέπουν στο γαστρεντερικό σου σύστημα να ξεκουραστεί και να χαλαρώσει, αφού η πέψη απαιτεί ενέργεια και μάλιστα διαφορετικών μορφών. Μηχανική ενέργεια για τη μάσηση και χημική ενέργεια από τα οξέα στο στομάχι και από τα πεπτικά ένζυμα στο λεπτό έντερο.
Οι εύπεπτες τροφές χαρίζουν στο γαστρεντερικό σύστημα μια πολύ ωφέλιμη για τον οργανισμό ανάπαυλα. Υπάρχουν πέντε ομάδων τροφίμων τις οποίες μπορείς να επιλέξεις όταν δεν αισθάνεσαι καλά το στομάχι σου.
1. Τροφές από λευκά άλευρα
Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, μπορεί να αυξήσουν την ποσότητα των άπεπτων τροφών που κινούνται μέσω του γαστρεντερικού συστήματος και να επιταχύνουν την εντερική κινητικότητα. Έτσι, ίσως είναι περισσότερο επιβλαβείς παρά χρήσιμες σε συμπτώματα όπως το φούσκωμα και η διάρροια. Η επιλογή λευκού ρυζιού, ψωμιού και ζυμαρικών θα βοηθήσει το έντερό σου να αντιμετωπίσει τις πεπτικές ενοχλήσεις.
2. Αποφλοιωμένες ή μαγειρεμένες τροφές
Ορισμένα φρέσκα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε φυτικές ίνες και επομένως δύσπεπτα. Επιλέξτε φρούτα με λιγότερες φυτικές ίνες, όπως ώριμες μπανάνες ή πεπόνι, αφαιρέστε τη φλούδα στα μήλα και τα αχλάδια, ή ψήστε τα στο φούρνο.
3. Καλά μαγειρεμένα λαχανικά
Ακριβώς όπως τα φρέσκα φρούτα, και τα ωμά λαχανικά είναι πιο δύσπεπτα σε σύγκριση με τα μαγειρεμένα. Όταν τα λαχανικά μαγειρεύονται καλά, τα κυτταρικά τους τοιχώματα γίνονται πιο μαλακά και τα συστατικά τους (όπως τα άμυλα) γίνονται πιο διαχειρίσιμα από τα πεπτικά ένζυμα του οργανισμού. Επιλέξτε και βράστε καλά κολοκύθια (στα οποία θα έχετε αφαιρέσει τους σπόρους), σπανάκι, πατάτες χωρίς τη φλούδα, πράσινα φασολάκια, παντζάρια και καρότα.
4. Οι μαλακές πρωτεΐνες
Παρόλο που οι ζωικές πρωτεΐνες δεν περιέχουν φυτικές ίνες, μπορεί να είναι δύσπεπτες. Επιλέξτε τρυφερές, εύκολες στη μάσηση πρωτεΐνες που περιέχουν περιορισμένες ποσότητες λίπους, για παράδειγμα ομελέτα ή άπαχο κιμά. Οι πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, όπως το βούτυρο ξηρών καρπών και το τόφου, ανήκουν και αυτές στις εύπεπτες επιλογές.
5. Smoothies και πουρές
Ο τρόπος παρασκευής μπορεί επίσης να επηρεάσει το πόσο εύπεπτες είναι οι τροφές. Επιλέξτε τα λαχανικά μαγειρεμένα και πολτοποιημένα, ή προτιμήστε να κάνετε ένα smoothie με σπόρους ή φρούτα, αφού η πολτοποίηση θα μειώσει την περιεκτικότητα τους σε φυτικές ίνες και το μπλέντερ θα κάνει την δουλειά που θα κάνατε εσείς με τη μάσηση.