4 ΦΑΡΜΑΚΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΠΕΡΔΕΥΕΙΣ ΜΕ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ
Υπάρχουν κάποια φάρμακα που καλό είναι να μην μπερδεύεις με την κατανάλωση γαλακτοκομικών, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς των τελευταίων σε ασβέστιο. Ποια είναι αυτά;
Το ασβέστιο είναι το πιο άφθονο μέταλλο στο σώμα μας και σχεδόν όλο αποθηκεύεται στα οστά και τα δόντια μας. Βοηθά, επίσης, στην πήξη του αίματος, στη συστολή των αιμοφόρων αγγείων και των μυών, και στην παραγωγή ορμονών.
Η μεγάλη περιεκτικότητα που έχουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα στο μέταλλο αυτό τα καθιστά σημαντικό κομμάτι της διατροφής μας. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα
φάρμακα με τα οποία δεν πρέπει να τα συνδυάζεις, καθώς μπορεί να επηρεαστεί η απορρόφησή τους ή να προκληθούν αλλαγές στα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα.
Αν παίρνεις κάποιο από τα φάρμακα αυτά, «δεν χρειάζεται να αποφεύγεις τα γαλακτοκομικά, αλλά είτε να τροποποιήσεις τη δοσολογία του φαρμάκου είτε να το λαμβάνεις 2 ώρες μετά τη λήψη των γαλακτοκομικών», μας λέει ο Αναστάσιος Σπαντιδέας, Παθολόγος-Κλινικός Φαρμακολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών.
Κάποια από τα φάρμακα αυτά είναι τα εξής:
1. Φάρμακα για τον θυρεοειδή και γαλακτοκομικά
Εκατομμύρια άνθρωποι (ανάμεσά τους κι εγώ) λαμβάνουν φάρμακα για υποθυρεοειδισμό, μια κατάσταση κατά την οποία ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει αρκετή θυρεοειδική ορμόνη. Στην περίπτωση αυτή, η λεβοθυροξίνη σε χάπια αντικαθιστά την ορμόνη που δεν μπορεί να παράξει ο οργανισμός μας. Τα φάρμακα για τον θυρεοειδή λαμβάνονται με άδειο στομάχι, αλλά το συγκεκριμένο φάρμακο λειτουργεί λίγο διαφορετικά. Η κατανάλωση τροφών που περιέχουν ασβέστιο ή η λήψη συμπληρωμάτων ασβεστίου μπορεί να περιορίσει την απορρόφησή του. Γι' αυτό ο FDA συνιστά μετά τη λήψη του να περιμένεις τέσσερις ώρες για να καταναλώσεις γαλακτοκομικά.
2. Ορισμένα αντιβιοτικά
Όπως θα πρέπει να γνωρίζεις, υπάρχει μεγάλη ανησυχία για την αυξανόμενη αντοχή στα αντιβιοτικά. Αλλά όταν είναι απαραίτητα, σώζουν ζωές. Υπάρχουν πολλά αντιβιοτικά που δεν πρέπει να λαμβάνονται με γαλακτοκομικά, επειδή το ασβέστιο στα τρόφιμα αυτά μπορεί να μειώσει την ποσότητα του φαρμάκου που αξιοποιεί ο οργανισμός μας. Αυτό που χρειάζεται να κάνεις είναι να ζητήσεις πληροφορίες από τον γιατρό σου για τα σκευάσματα που σου συνταγογραφεί και να αφήνεις ένα διάστημα τουλάχιστον δύο ωρών μεταξύ της λήψης του αντιβιοτικού και των γαλακτοκομικών.
3. Συμπληρώματα σιδήρου
Κι αυτή η κατηγορία με αφορά, αφού ανήκω στους ανθρώπους που παίρνουν συμπληρώματα σιδήρου. Σύμφωνα με τις οδηγίες των γιατρών, ο σίδηρος λαμβάνεται με άδειο στομάχι για να απορροφηθεί καλύτερα. Ωστόσο, μερικές φορές τα συμπληρώματα αυτά προκαλούν δυσάρεστες παρενέργειες, όπως στομαχικές διαταραχές, και καλό είναι να παίρνεις το φάρμακο με λίγη τροφή, απλά όχι γαλακτοκομικά ή τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο. Γιατί; Γιατί το ασβέστιο εμποδίζει την απορρόφηση του σιδήρου. Βεβαιώσου, λοιπόν, ότι υπάρχουν δυο ώρες κενό ανάμεσα στη λήψη τους.
4. Φάρμακα για την οστεοπόρωση και γαλακτοκομικά
Η οστεοπόρωση είναι μια κοινή πάθηση, ιδιαίτερα στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Στην ουσία, χάνουμε οστική μάζα και τα οστά μας γίνονται εύθραυστα. Τα διφωσφωνικά είναι μια ομάδα φαρμάκων που συνταγογραφούνται κυρίως σε περιπτώσεις οστεοπόρωσης και προληπτικά σε περιπτώσεις οστεοπενίας για την ενίσχυση των οστών. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα αλλά και κάποια τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο (π.χ. ο εμπλουτισμένος χυμός πορτοκαλιού), περιορίζουν την απορρόφηση και χρήση του φαρμάκου από το σώμα μας. Αν παίρνεις αυτά τα φάρμακα, φρόντισε να περιμένεις αρκετές ώρες πριν πιεις γάλα ή φας άλλα γαλακτοκομικά.
προϊόντα.
Ο Αναστάσιος Σπαντιδέας είναι Παθολόγος-Κλινικός Φαρμακολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών.