ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΑΣΕΙΣ ΤΟ WOW FESTIVAL 2024
Το τριήμερο 6-8 Απριλίου, το φεστιβάλ Women of the World επιστρέφει στο ΚΠΙΣΝ με ομιλίες και δράσεις για τον αγώνα της έμφυλης ισότητας που δεν θέλεις να χάσεις.
Από τις 6 έως τις 8 Απριλίου 2024, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος παρουσιάζει για δεύτερη χρονιά το WOW Festival (Women of the World), που είναι αφιερωμένο σε γυναίκες, θηλυκότητες και non-binary άτομα. Στο πλαίσιο αυτού θα τεθεί μια σειρά από επίκαιρα ζητήματα γύρω από τον αγώνα της έμφυλης ισότητας σε τοπικό αλλά και διεθνές επίπεδο, μέσα από ομιλίες, συναυλίες, μονολόγους, προβολές, εικαστικές δράσεις και άλλα διασκεδαστικά happenings, που θα γεμίσουν το μυαλό και την ψυχή με όραμα και νέες ιδέες.
Το πρώτο WOW Festival διοργανώθηκε στο Λονδίνο το 2010 από τη θεατρική σκηνοθέτιδα και παραγωγό Jude Kelly. Στόχος της ήταν να συζητηθούν ανοιχτά όλα τα εμπόδια που μπορεί να δυσχεραίνουν τη δυνατότητα των κοριτσιών και των γυναικών σε όλο τον κόσμο να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους.
Στα 14 χρόνια που έχουν μεσολαβήσει από τότε, αμέτρητες/οι καλλιτέχνες/-ιδες, ακτιβιστές/-ριες και στοχαστές (όπως οι Angela Davis, Malala Yousafzai, Annie Lenox, Patrick Stewart, Salma Hayek κ.ά.) έχουν δώσει τα φώτα τους σε εκατομμύρια συμμετέχοντες που έχουν παρακολουθήσει το φεστιβάλ σε όλες τις ηπείρους. Η περσινή πρώτη διοργάνωση στην Αθήνα συγκέντρωσε περισσότερους από 3.600 επισκέπτες.
To WOW Festival είναι ό,τι καλύτερο έχεις να κάνεις από τις 6 έως τις 8 Απριλίου στην Αθήνα
Σύμφωνα με την Διευθύνουσα Σύμβουλο του ΚΠΙΣΝ, Έλλη Ανδριοπούλου, τo φετινό WOW Festival γίνεται ακόμα πιο συμπεριληπτικό και λειτουργεί ως μια πολυδιάστατη πλατφόρμα ενημέρωσης και διαλόγου γύρω από τις έμφυλες ανισότητες. Η επικαιρότητα αποδεικνύει δυστυχώς πόσο μεγάλη είναι η ανάγκη όχι μόνο να φανταστούμε αλλά και να δράσουμε για έναν πιο ασφαλή και δίκαιο κόσμο.
Στο πλούσιο πρόγραμμά του περιλαμβάνονται εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ομιλίες, εργαστήρια ενδυνάμωσης, mentoring sessions, εικαστικά και καλλιτεχνικά-μουσικά δρώμενα. Αξίζει πραγματικά τον κόπο να βρεθείς εκεί για τα παρακάτω (και όχι μόνο).
Σάββατο 6 Απριλίου
Να παρακολουθήσεις την συζήτηση της Katy Hessel με τη δημοσιογράφο Έφη Φαλίδα «In Conversation: Katy Hessel», το Σάββατο 6/3 στις 14:30.
Η Katy Hessel είναι ιστορικός τέχνης, δημοσιογράφος και συγγραφέας του διεθνούς best seller «The Story of Art Without Men». Μέσω του podcast «The Great Women Artists» και του λογαριασμού της στο Instagram, όπου αναδεικνύονται γυναίκες καλλιτέχνιδες από το παρελθόν και το παρόν, η Hessel έχει γίνει μια από τις πιο συναρπαστικές φωνές στον κόσμο της τέχνης σήμερα.
Μη χάσεις σε πανελλήνια πρώτη την προβολή «Angela Davis: A World of Greater Freedom» επίσης το Σάββατο στις 19:30, στον Φάρο. Πρόκειται για ντοκιμαντέρ του διακεκριμένου συγγραφέα και σκηνοθέτη Manthia Diawara που αναφέρεται στη ζωή και το έργο της βορειοαμερικανίδας ακτιβίστριας Angela Davis. Η ταινία δεν είναι βιογραφία, αλλά ούτε και μυθοπλασία. Τα πλάνα του Diawara, τα οποία διανθίζονται με σχετικό αρχειακό υλικό, παρουσιάζονται ως μια ποιητική επιτομή της κριτικής σκέψης της Davis.
Ευκαιρία να διασκεδάσεις την ίδια μέρα στις 21:00 το βράδυ στο «WOW Sounds: Time of My Life», όπου μία ευρηματική μουσικός, η Lou is (aka Λουίζα Σοφιανοπούλου), και μια drag περσόνα, η Mary Sunshine, συναντιούνται στη σκηνή για ένα guilty pleasure party με εγχώριες και διεθνείς επιτυχίες της disco και pop σκηνής από τη δεκαετία του ’80 μέχρι σήμερα, στην Αγορά του ΚΠΙΣΝ.
Κυριακή 7 Απριλίου
Πρέπει οπωσδήποτε να ακούσεις την ομιλία της Nadya Tolokonnikova, ιδρυτικού μέλους των Pussy Riot, την Κυριακή 7 Απριλίου στις 12:00, στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος. Με ρίζες στο πανκ κίνημα, το χιούμορ και την ποίηση, η φεμινιστική-ακτιβιστική καλλιτεχνική κολεκτίβα Pussy Riot, που ιδρύθηκε το 2011, είναι διάσημη για τις αυθόρμητες και θαρραλέες δράσεις της που αμφισβητούν το ρωσικό καθεστώς. Η Tolokonnikova θα μιλήσει βέβαια για τις δράσεις των Pussy Riot ενάντια στην πολιτική Πούτιν, καθώς και για την ιδιότητά της ως βραβευμένη καλλιτέχνης.
Αξίζει να παρακολουθήσεις την προβολή «Gloria: In Ηer Οwn Words», τη ίδια μέρα στις 20:00, στον Πύργο Βιβλίων. Ο λόγος για την Gloria Steinem, ιστορικό μέλος του φεμινιστικού κινήματος, δημοσιογράφος και ακτιβίστρια, που έχει αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι της. Η ταινία του Peter W. Kunhardt περιλαμβάνει αρχειακό υλικό και πρόσφατες συνεντεύξεις της. Προβάλει, λοιπόν, ένα ζωντανό πορτρέτο της ζωής της ως μυστική ρεπόρτερ, ιδρύτρια του περιοδικού “Ms.” και κινητήρια δύναμη πίσω από το σύγχρονο Κίνημα για την Απελευθέρωση των Γυναικών.
Μη χάσεις τον συγκλονιστικό δραματικό μονόλογο «Prima Facie» της Suzie Miller. Την Κυριακή 7/4 στις 21:00 στον Φάρο θα γίνει σκηνική ανάγνωση επιλεγμένων σκηνών του έργου της πολυβραβευμένης θεατρικής συγγραφέως και σεναριογράφου, που έχει προϋπηρεσία στο Δίκαιο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Στην ιστορία πρωταγωνιστεί η Τέσσα, μια γυναίκα της εργατικής τάξης που έχει καταφέρει να εξελιχθεί σε κορυφαία συνήγορο υπεράσπισης. Ώσπου ένα απροσδόκητο γεγονός, τη φέρνει αντιμέτωπη με το όριο: εκεί όπου η πατριαρχική εξουσία του νόμου, το βάρος της απόδειξης και η ηθική αποκλίνουν. Tη σκηνοθετική επιμέλεια της Σκηνικής Ανάγνωσης αναλαμβάνει η Ιώ Βουλγαράκη. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τη συγγραφέα του έργου, Suzie Miller.
Δευτέρα 8 Απριλίου
Θέλεις σίγουρα να παρακολουθήσεις τη συζήτηση «Stop the Mansplaining: η ιστορία μιας γυναίκας στην επιστήμη», στο πλαίσιο της οποίας Ελληνίδες επιστήμονες που αψήφησαν τα στερεότυπα και έσπασαν τα εμπόδια μοιράζονται τις προσωπικές ιστορίες και τη… λάμψη τους (στις 13:30, στον Πύργο Βιβλίων).
Αλλά και τη συζήτηση «Ανυπότακτες: Γυναίκες σε ανδροκρατούμενα επαγγέλματα» που συντονίζει η «δική μας» Ζωή Δημητρίου, δημοσιογράφος του Ladylike, με καλεσμένες Ελληνίδες που παραμένουν μειονότητες σε ανδροκρατούμενα επαγγέλματα (στις 15:30, στον Φάρο).
Το ίδιο απόγευμα, στις 19:30, η βραβευμένη Βρετανίδα συγγραφέας Deborah Levy θα εμβαθύνει σε ουσιώδη ερωτήματα σχετικά με τη γυναικεία φύση και τη θέση της γυναίκας σήμερα, τη νεωτερικότητα, τη δημιουργική ταυτότητα και την προσωπική ελευθερία, με βάση τα βιβλία της τριλογίας της, «Things I Don’t Want To Know», «The Cost of Living» και «Real Estate».
Στις 21:00, στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος, μη χάσεις τη συναυλία της Hania Rani, της βραβευμένης και πολυτάλαντης Πολωνής πιανίστριας, συνθέτριας και ερμηνεύτριας, που από το 2019 που κυκλοφόρησε το πρώτο της άλμπουμ έχει εντυπωσιάσει κοινό και κριτικούς με τη μουσική της, η οποία γεφυρώνει την ποπ με την κλασική μουσική και την ψυχεδέλεια με τον μινιμαλισμό.
Παράλληλα μη χάσεις:
Από τις 6 έως και τις 8 Απριλίου, στο πλαίσιο του WOW Festival θα συμβαίνουν πολλά ακόμα:
- Εργαστήρια και εκπαιδευτικά προγράμματα για κάθε ηλικία.
- Ακροβατικά, Hoop Dance και Face painting.
- Διαδραστικά σεμινάρια γυναικείας ενδυνάμωσης, work-life balance καθώς και αυτοάμυνας.
- Όλες τις ημέρες θα υπάρχουν εκθέσεις σημαντικών Ελληνίδων και ξένων καλλιτεχνών.
- Στην Αγορά, την «καρδιά» του Φεστιβάλ, θα υπάρχει μια ανοιχτή αγορά με επιχειρήσεις και μη-κερδοσκοπικές οργανώσεις από γυναίκες και non-binary άτομα, που θα πωλούν εκεί τα προϊόντα τους και θα ενημερώνουν για σημαντικά θέματα.
Πώς θα βρεθείς στο WOW Festival
Για τη συμμετοχή σου στο WOW Festival χρειάζεσαι το WOW Festival Pass, το κόστος του οποίου ξεκινά από 10 ευρώ και κυμαίνεται ανάλογα με το δρώμενο που θα επιλέξεις να παρακολουθήσεις. Μάθε αναλυτικά τις τιμές της κάθε εκδήλωσης και βγάλε εισιτήρια.
Σε όλα τα πάνελ και τις ομιλίες που θα διεξαχθούν στα αγγλικά θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία.
Το WOW Athens 2024 είναι προσβάσιμο σε όλα τα άτομα.