ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΡΕΣ ΕΧΟΥΝ ΘΕΜΑΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥΣ
Τι σχέση έχουν οι άντρες με το σώμα τους σήμερα; Πόσο ικανοποιημένοι είναι από την εικόνα τους; Έρευνες προσπαθούν να δώσουν απάντηση.
Ο Taylor Lautner από το Twilight, o Dwayne "The Rock" Johnson, o Zac Efron, o Robert Pattinson είναι μερικοί μόνο από τους άντρες του Χόλιγουντ που έχουν μιλήσει ανοιχτά σε συνεντεύξεις για το πώς η αρνητική εικόνα σώματος επηρέαζε τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική τους υγεία.
Τα στοιχεία, μάλιστα, δείχνουν ότι αυτοί δεν αποτελούν εξαίρεση. Εκτιμάται ότι το 30% με 40% των αντρών ανησυχούν για το βάρος τους και ότι έως και το 85% των αντρών είναι δυσαρεστημένοι με τη μυϊκότητά τους (βαθμός ανάπτυξης των μυών του σώματος).
Πολλοί επιθυμούν να αποκτήσουν διάπλαση που να πλησιάζει τα πρότυπα αρρενωπότητας που έχει ορίσει η κοινωνία και η βιομηχανία της... εικόνας.
Οι επιπτώσεις στην ψυχική υγεία
Όπως εξηγεί σε άρθρο ο Viren Swami, Καθηγητής Κοινωνικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin, στους άντρες η αρνητική εικόνα σώματος συνδέεται με χαμηλότερη αυτοεκτίμηση, χαμηλότερη ικανοποίηση από τη ζωή και έλλειψη αυτοπεποίθησης. Επίσης, μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως έντονο άγχος και κατάθλιψη. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν από το βρετανικό Mental Health Foundation, εκατομμύρια άντρες στο Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζουν προβλήματα εικόνας σώματος και υπολογίζεται ότι περίπου 1 στους 10 να έχει κάνει αυτοκτονικές σκέψεις και το 4% έχει αυτοτραυματιστεί.
Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, η αρνητική εικόνα σώματος μπορεί να οδηγήσει στην εκδήλωση διατροφικών διαταραχών και μυϊκής δυσμορφίας. Μπορεί, ακόμα, να οδηγήσει σε εθισμό στην άσκηση, κάτι που με τη σειρά του μπορεί να προκαλέσει εξάντληση, τραυματισμό, επιδείνωση της ψυχικής υγείας, υιοθέτηση ανθυγιεινών συμπεριφορών (π.χ. λήψη αναβολικών), καθώς και να επηρεάσει την κοινωνική και επαγγελματική ζωή του ατόμου.
Η έκθεση στα μέσα ενημέρωσης
Ο Swami αναφέρει ότι η αύξηση του αριθμού των αντρών που αντιμετωπίζουν ζητήματα αρνητικής εικόνας σώματος ίσως να οφείλεται και στην επιρροή των μέσων μαζικής ενημέρωσης, που συχνά προβάλλουν άντρες με συγκεκριμένους σωματότυπους.
Όπως είναι αναμενόμενο, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επιδεινώνουν το πρόβλημα. Ένα σκρολάρισμα αρκεί για να αντιληφθείς τα ανδρικά πρότυπα που προβάλλονται και συγκεντρώνουν εκατοντάδες likes και σχόλια. Βέβαια, η έκθεση στο περιεχόμενο των social media δεν είναι ο μόνος παράγοντας που επηρεάζει αρνητικά την εικόνα των αντρών για το σώμα τους. Οι γονείς και οι συνομήλικοι μπορεί, επίσης, να συμβάλλουν στο αποτέλεσμα.
ΣΤΟΥΣ ΑΝΤΡΕΣ Η ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΣΩΜΑΤΟΣ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΜΕ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ, ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΕΛΛΕΙΨΗ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗΣ.
Η ανάγκη για υποστήριξη
Τα θέματα που σχετίζονται με την αρνητική εικόνα σώματος συχνά θεωρείται ότι αφορούν κυρίως τις γυναίκες. Η λανθασμένη αυτή πεποίθηση έχει ως συνέπεια οι άντρες να δυσκολεύονται να ζητήσουν τη βοήθεια ενός επαγγελματία ή να μιλήσουν με φίλους και συγγενείς για όσα τους απασχολούν.
Ωστόσο, ακόμα κι όταν ζητήσουν βοήθεια δεν είναι λίγες οι φορές που δεν εισακούονται. Από την άλλη, όταν έχουν πρόσβαση στις κατάλληλες υπηρεσίες και βρίσκουν την απαιτούμενη υποστήριξη, συχνά ανταποκρίνονται καλά στη θεραπεία.
Ένα σημαντικό βήμα προς την αντιμετώπιση του ζητήματος είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού, ώστε τόσο η κοινωνία όσο και οι ίδιοι οι άντρες να το αναγνωρίσουν και στη συνέχεια να προβούν σε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την επίλυσή του.