ΠΟΣΟ ΖΕΣΤΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ
Τι να περιμένεις το καλοκαίρι του 2024 από άποψη θερμοκρασίας; Οι μετεωρολόγοι έχουν μια καλή ιδέα για το τι πρόκειται να βιώσουμε και μας προειδοποιούν.
2 Απριλίου 2024. Το Σαββατοκύριακο που πέρασε αρκετοί από εμάς βρεθήκαμε στις κοντινότερες παραλίες. Ήταν ένα Σαββατοκύριακο καλοκαιριού, με θερμοκρασίες υψηλές για την εποχή. Η αλήθεια είναι ότι χειμώνα δεν νιώσαμε στο πετσί μας φέτος. Τουλάχιστον εμείς στην Αθήνα. Αν και χαρήκαμε που δεν ξεπαγιάσαμε και γλιτώσαμε μερικά ευρώ στον λογαριασμό του πετρελαίου, η συγκεκριμένη χαρά μάλλον θα μας γυρίσει μπούμερανγκ, αφού το καλοκαίρι προμηνύεται αβίωτο.
Οι ειδικοί προειδοποιούν για το «summer from hell» που πλησιάζει, καθώς σύμφωνα με έρευνα στο περιοδικό Scientific Reports, υπάρχει 90% πιθανότητα οι μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες επιφάνειας να φτάσουν σε νέα ρεκόρ μέχρι τον Ιούνιο του 2024.
Ο ένας ένοχος έρχεται από μακριά
Ποιος ευθύνεται για την κατάσταση αυτή; Κατ' αρχάς, το φαινόμενο El Niño, η φάση θέρμανσης της El Niño-Νότια ταλάντωσης (ENSO), μιας ακανόνιστα περιοδικής διακύμανσης των ανέμων και των επιφανειακών θερμοκρασιών στον τροπικό ανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό. Το φαινόμενο έχει συνήθως τη μεγαλύτερη επίδραση στο παγκόσμιο κλίμα κατά το δεύτερο έτος ανάπτυξής του, που στην περίπτωση αυτή είναι το 2024. Όμως, μην ξεγελιέσαι, γιατί το φαινόμενο αυτό έχει επιπτώσεις σε όλο τον πλανήτη και συνδέεται με επιπλέον αύξηση των θερμοκρασιών.
«Έχουμε δει ότι αυτός ο τύπος υπερθέρμανσης μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα στον κόσμο, επομένως θέλουμε να προειδοποιήσουμε τους ανθρώπους», λέει ο Deliang Chen, ένας από τους συγγραφείς της έρευνας, καθηγητής στο τμήμα Επιστημών Γης στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ.
Για να προβλέψουν τι μας επιφυλάσσουν οι επόμενοι μήνες, ο Chen και οι συνάδελφοί του μοντελοποίησαν δύο πιθανά σενάρια: Το ένα αφορούσε ένα μέτριας έντασης Ελ Νίνιο και το άλλο ένα ισχυρής έντασης. Αυτή τη φορά θα πέσουμε στα μαλακά, λένε οι ειδικοί, καθώς το πρώτο σενάριο μοιάζει πιο πιθανό. Βέβαια, ακόμα και στην περίπτωση αυτή, θα σπάσουμε τα ρεκόρ μέσης παγκόσμιας θερμοκρασία της επιφάνειας μέχρι τον Ιούνιο.
Ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής
Σαν να μην έφτανε το Ελ Νίνιο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας (WMO) βάζει στην εξίσωση και την κλιματική αλλαγή, που θα «σπρώξει τις παγκόσμιες θερμοκρασίες σε αχαρτογράφητη περιοχή». Ας θυμηθούμε μόνο ότι το 2023 είναι προς το παρόν η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί από το 1850. Οι θερμοκρασίες της, μάλιστα, θεωρούνται ανεπίσημα οι υψηλότερες των τελευταίων τουλάχιστον 100.000 ετών.
«Κάθε μήνα από τον Ιούνιο του 2023 έχουμε ένα νέο ρεκόρ θερμοκρασίας. Το Ελ Νίνιο συνέβαλε σε αυτό, αλλά τα αέρια του θερμοκηπίου είναι αναμφισβήτητα ο κύριος ένοχος», υπογραμμίζει η Γενική Γραμματέας του WMO, Celeste Saulo.