Ο Ι. Ν. του Αγίου Κωνσταντίνου στα Καμένα Βούρλα iStock

3 ΚΑΛΟΙ ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΣ ΣΤΑ ΚΑΜΕΝΑ ΒΟΥΡΛΑ

Το άλλοτε δημοφιλές τουριστικό θέρετρο αποτελεί πλέον τον τελευταίο προορισμό που θα σκεφτόσουν ποτέ να επισκεφθείς. Όμως, κάνεις λάθος. Σου έχουμε τουλάχιστον τρεις –και μάλιστα καλούς– λόγους για να πας στα Καμένα Βούρλα.

«Θα πας στα Καμένα Βούρλα!» με αυτή τη εντολή του Βασίλη Αυλωνίτη στον Νίκο Ρίζο, ενώπιον της Γεωργίας Βασιλειάδου, ολοκληρώνεται μία από τις πιο απίθανες σκηνές της θρυλικής ελληνικής ταινίας «Ο Κλέαρχος, η Μαρίνα και ο Κοντός» (1961), στην οποία εκθειάζεται εμμέσως ο άλλοτε δημοφιλής προορισμός, το αντίπαλον δέος του Λουτρακίου.

Τα ιαματικά λουτρά «που τα συνιστούν όλοι οι γιατροί», όπως λένε και στην ταινία, ήταν το βασικό κίνητρο για να επισκέπτεται η τότε μεσοαστική τάξη την παραθαλάσσια κωμόπολη της Στερεάς Ελλάδας με το βλέμμα στραμμένο στον Βόρειο Ευβοϊκό, που μαζί με τη Στυλίδα μπορεί να χαρακτηριστεί και επίνειο της Λαμίας. Όσο δε παραθέριζε εκεί ο Ανδρέας Παπανδρέου, η λουτρόπολη αποτελούσε σημαντικό πόλο έλξης τουρισμού.

Καμένα Βούρλα: Η παρακμή

Όλα αυτά μέχρι περίπου τα τέλη της δεκαετίας του ’80, οπότε άρχισε σταδιακά η παρακμή. Αυτό ενδεχομένως να οφείλεται στις επεκτάσεις νέων εθνικών οδών, στην εισαγωγή οχημάτων μεγαλύτερου κυβισμού («χρυσές» εποχές ΠΑΣΟΚ) και βέβαια στη διευκόλυνση των ταξιδιών στα νησιά (η Μύκονος ξεκινά να γίνεται must προορισμός κάθε κοσμοπολίτη).

Ο εσωτερικός τουρισμός, λοιπόν, μετακινήθηκε σε άλλα μέρη. Όχι άδικα, η Ψαρού τότε ήταν επίγειος παράδεισος συγκριτικά με την παραλία των Καμένων Βούρλων. Εκεί, απέμειναν οι ντόπιοι και όσοι είχαν εντωμεταξύ αποκτήσει εξοχικά. Είναι οι ίδιοι που σήμερα ανεβάζουν τους τζίρους των καταστημάτων κάθε καλοκαίρι (και μαζί, τον ηλικιακό μέσο όρο των παραθεριστών).

Τα άλλοτε εντυπωσιακά ξενοδοχεία (το Ράδιον και το Θρόνιο) έμειναν εγκαταλελειμμένα. Στα ελεύθερα ιαματικά λουτρά Κονιαβίτη και Αφροδίτης πάνε πλέον μόνο οι hardcore λάτρεις της φυσικής ευεξίας, ενώ οι πιο ευκατάστατοι απολαμβάνουν τις υπηρεσίες spa του ξενοδοχείου Γαλήνη, του μόνου που διατηρεί μια κάποια αίγλη των παλιών καιρών. Η δε κεντρική παραλία της περιοχής δεν είναι πλέον τόσο δημοφιλής, ειδικά στους νέους που έχουν μετακινηθεί προς το Ασπρονέρι με τα beach bars, τις ξαπλώστρες-κρεβάτια και τη δυνατή μουσική. Το κολύμπι, όμως, εκεί δεν είναι εύκολο όταν πιάνουν τα δυνατά ρεύματα του ευβοϊκού.

«Γιατί να πάω στα Καμένα Βούρλα, λοιπόν;», θα αναρωτηθείς εύλογα. Καθώς, όμως, αποτελεί έναν πανεύκολο στην πρόσβαση προορισμό, στις μόλις 2 ώρες από την Αθήνα, με οικονομικά ξενοδοχεία με θέα θάλασσα και εξίσου οικονομικά εστιατόρια με φρέσκο ψάρι, μπορείς κάλλιστα να χρησιμοποιήσεις την περιοχή ως βάση για να επισκεφθείς από εκεί ορισμένα σημεία που πραγματικά αξίζουν τον κόπο στη γύρω περιοχή.

3 καλοί λόγοι για εκδρομή στα Καμένα Βούρλα

Τα Λιχαδονήσια

Πριν από δέκα περίπου χρόνια, όταν άρχισαν να γίνονται γνωστά, διαφημίστηκαν ως οι «Σεϋχέλλες του Ευβοϊκού». Τα μικρά αυτά ηφαιστειογενή νησάκια μεταξύ του Μαλιακού και του Βόρειου Ευβοϊκού, έχουν λευκή άμμο, πυκνή βλάστηση και γαλαζοπράσινα νερά. Ένα σκηνικό... εξωτικό, δηλαδή, ιδανικό για οικογένειες, καθώς τα νερά είναι ρηχά και ζεστά.

3 καλοί λόγοι για να πας στα Καμένα Βούρλα
iStock

Στα Λιχαδονήσια θα βρεθείς με πλοιάρια που εκτελούν δρομολόγια από το νέο λιμάνι των Καμένων Βούρλων σε μισή ώρα περίπου. Κατά τη διαδρομή με το καραβάκι, μάλιστα, πραγματοποιείται συνήθως και μια σύντομη ξενάγηση που περιγράφει τον μύθο για τη δημιουργία των νησιών, αναφέρεται στο ποιοι έμεναν κάποτε εκεί, τι πλοίο ήταν αυτό που ναυάγησε στα ανοιχτά τους, ενώ δεν αποκλείεται να πετύχεις και φώκιες να κολυμπούν λίγα μέτρα παραπέρα.

3 καλοί λόγοι για να πας στα Καμένα Βούρλα
iStock

Προτείνω, αν αποφασίσεις να επισκεφθείς τα Λιχαδονήσια, να το κάνεις είτε στις αρχές είτε στα τέλη του καλοκαιριού που η επισκεψιμότητα είναι υποφερτή.

Η Παύλιανη

3 καλοί λόγοι για να πας στα Καμένα Βούρλα
Καταρράκτης στο Παρκάκι της Παύλιανης iStock

Στα 45 λεπτά περίπου από τα Καμένα Βούρλα, στα όρια των νομών Φθιώτιδας και Φωκίδας και συγκεκριμένα στα 1.040 μέτρα της Οίτης, βρίσκεται αυτό το μικρό καταπράσινο χωριουδάκι που τα τελευταία χρόνια έχει γίνει γνωστό για το παραμυθένιο Παρκάκι του. Ο λόγος για μια μεγάλη δασική έκταση που βρέχεται από ένα γάργαρο ποτάμι και στολίζεται από εικαστικά παιχνίδια, τα οποία έχουν δημιουργήσει ο καλλιτέχνης Βαγγέλης Ζωγράφος και κάτοικοι του χωριού με μεράκι και χιούμορ.

3 καλοί λόγοι για να πας στα Καμένα Βούρλα
Ποταμάκι στο Παρκάκι της Παύλιανης Aris Oikonomou/SOOC

Μέσα στο Πάρκο θα περάσεις όλη σου την ημέρα περπατώντας, κάνοντας πικ-νικ, δοκιμάζοντας τα αυτοσχέδια παιχνίδια και παρατηρώντας τις ζωγραφιές και τα σχέδια που υπό τη μορφή street art επεκτείνονται και έξω από αυτό, στους τοίχους των σπιτιών και τα ΚΑΦΑΟ των δρόμων. Εννοείται, βέβαια, πως αργά το απόγευμα θα καταλήξεις για φαγητό σε κάποια από τις ταβέρνες του χωριού με τα πεντανόστιμα τοπικά εδέσματα (προσωπικά δεν αλλάζω με τίποτα τη Λίτσα).

Ο Γοργοπόταμος

Η περιοχή των Καμένων Βούρλων, πέρα από φυσιολατρικό, παρουσιάζει και ιστορικό ενδιαφέρον. Βγαίνοντας στην Εθνικό Οδό με κατεύθυνση προς Λαμία, θα περάσεις από τις Θερμοπύλες. Θα το καταλάβεις από το εντυπωσιακό μνημείο του Λεωνίδα που δεσπόζει πάνω στον δρόμο, όμως αν θες να μάθεις περισσότερα για την ιστορική μάχη εκεί, μπορείς να επισκεφθείς το Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης που απέχει λίγα μέτρα από το μνημείο.

3 καλοί λόγοι για να πας στα Καμένα Βούρλα
Η γέφυρα του Γοργοποτάμου Έλενα Μπούλια

Σε κάθε περίπτωση πάντως πρέπει να συνεχίσεις γιατί λίγο παρακάτω, μισή ώρα από τα Καμένα Βούρλα, βρίσκεται ο Γοργοπόταμος, ο ποταμός που πρωταγωνίστησε τόσο κατά τη μάχη στο Δέμα, στο πλαίσιο της Επανάστασης τον Απρίλιο του 1821, όσο και κατά κατά τον Β. Παγκόσμιο Πόλεμο. Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου, τον Νοέμβριο του 1942, προκειμένου να διακοπεί η σιδηροδρομική επικοινωνία που διευκόλυνε τις ιταλικές και γερμανικές δυνάμεις ήταν μέχρι εκείνη τη στιγμή η σημαντικότερη και πιο αντιστασιακή πράξη σε όλη την κατεχόμενη από τους Ναζί Ευρώπη και ξεσήκωσε ακόμα περισσότερους μαχητές για τον αντάρτικο στρατό. Οι περίφημοι στίχοι «πυρ στην Αλαμάνα και φωτιά στο Γοργοπόταμο» τραγουδιούνται μέχρι σήμερα.

3 καλοί λόγοι για να πας στα Καμένα Βούρλα
Ο Γοργοπόταμος Έλενα Μπούλια

Σήμερα μπορείς να επισκεφθείς τη γέφυρα που ενώνει τις δύο πλαγιές της Οίτης, να περπατήσεις πάνω της ή να επιλέξεις τη διαδρομή δίπλα στον ποταμό που οδηγεί μέσα στο ομώνυμο χωριό. Και αφού φτάσεις εκεί, έπειτα από όλη αυτή τη μέρα, κάθισε να φας στον Τεμπέλη, είτε φρέσκια πέστροφα που ο ίδιος καλλιεργεί στο ποτάμι είτε φοβερά παϊδάκια. Και θα με θυμηθείς!

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.