ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ Η ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΓΑΤΑ ΣΟΥ
Για να αποκτήσεις μια πολύ καλή σχέση με τη γάτα σου, χρειάζεται να καταρρίψεις 5+1 δημοφιλείς μύθους.
Κανένα ζώο, συμπεριλαμβανομένων ημών, δεν κάνει κάτι χωρίς να υπάρχει λόγος. Το ίδιο συμβαίνει και με τη γάτα μας. Ο λόγος συχνά μπορεί να μην είναι προφανής, αλλά αν δείξουμε την απαραίτητη προσοχή και το κατάλληλο ενδιαφέρον, η σχέση μας μαζί της μπορεί να γίνει καλύτερη.
Για να περάσουμε, λοιπόν, ωραία με τη γάτα μας –για να είναι και εκείνη, αλλά κι εμείς καλά– χρειάζεται να γνωρίζουμε κάποια πράγματα. Ακολουθούν μερικοί από τους πιο δημοφιλείς μύθους για τα αγαπημένα αιλουροειδή.
Φτιάξε τη σχέση σου με τη γάτα σου, καταρρίπτοντας 5+1 μύθους
Μύθος #1: Οι γάτες είναι απόμακρες
Οι γάτες μπορεί να φαίνονται απόμακρες λόγω της μοναχικής «κατασκευαστικής» τους λειτουργίας. Απολαμβάνουν να είναι μόνες μεν, αλλά δεν είναι και ερημίτες. Στις περισσότερες έρευνες που έχουν γίνει σε άγριες αποικίες, έχει φανεί ότι αναπτύσσουν δυναμικές σχέσεις με άλλες γάτες και επιλέγουν αυτές με τις οποίες θα κάνουν παρέα, βάσει προσωπικότητας και κοινωνικών προτιμήσεων. Είναι δηλαδή, σαν κι εμάς.
Φαίνεται να έχουν «ευέλικτη» κοινωνική δομή. Έτσι, μπορούν να υπάρχουν μόνες ή σε ομάδες, ανάλογα με τις πρώιμες εμπειρίες της ζωής τους (π.χ. αν έχουν ζήσει με ανθρώπους ως μωρά) και το περιβάλλον τους. Επιπροσθέτως, όπως δεν θέλουμε εμείς να είμαστε δίπλα σε κάποιον 24 ώρες το 24ωρο, έτσι δεν το θέλουν και οι γάτες.
Σε ό,τι αφορά τη συνήθεια των γατών να κουρνιάζουν σε ψηλά μέρη, είναι κάτι που τους επιτρέπει να παρατηρούν το περιβάλλον τους. Πρόκειται για φυσικό ένστικτο, όχι για διάθεση να απομακρύνονται από εμάς. Μελέτες έχουν δείξει πως πολλές γάτες λαχταρούν τη στοργή και τη δείχνουν με διακριτικούς τρόπους, όπως το αργό φλεβάρισμα, το απαλό χτύπημα του κεφαλιού και το τρίψιμο του σώματός τους πάνω μας.
Μύθος #2: Οι γάτες δεν εκπαιδεύονται
Είναι ζώα που φημίζονται για την ευφυΐα τους και άρα μπορούν να εκπαιδευτούν. Οι μέθοδοι, ωστόσο, που μπορούν να εξυπηρετήσουν προς αυτή την κατεύθυνση, διαφέρουν από εκείνες που εφαρμόζονται στην εκπαίδευση των σκύλων.
Η θετική ενίσχυση συμπεριφορών με λιχουδιές ή ο χρόνος που περνάμε μαζί τους με παιχνίδι, έχει φανεί πως λειτουργεί καλά. Η εκπαίδευση με κλίκερ (πρόκειται για ένα εργαλείο, το οποίο βγάζει έναν χαρακτηριστικό ήχο όταν το πατάμε, κάνει «κλικ», και μας βοθάει να δώσουμε τη σωστή στιγμή την επιβράβευση στο κατοικίδιό μας) βοηθάει επίσης. Αρκεί να έχουμε υπομονή και να αφιερώνουμε χρόνο. Οι ειδικοί λένε πως μισή ώρα προσωπικού χρόνου κάθε ημέρα με τη γάτα μας, είναι υπεραρκετή.
Μύθος #3: Η κίνηση της ουράς σημαίνει ευτυχία
Η κίνηση της ουράς είναι μια πολύπλοκη μέθοδος επικοινωνίας. Πιο συγκεκριμένα, μπορεί να δηλώνει ενθουσιασμό, αλλά και ταραχή. Η ερμηνεία έχει άμεση σχέση με την ταχύτητα της κίνησης και τη στάση του σώματος.
Η ουρά μιας γάτας σε όρθια, ακίνητη θέση είναι ένα θετικό σημάδι, που σημαίνει ότι η γάτα σας έχει καλή διάθεση. Όταν η ουρά είναι πεσμένη, η γάτα μπορεί να αισθάνεται επίσης «πεσμένη».
Η σύσπαση (πλάγια κίνηση) της ουράς μπορεί να σημαίνει ότι η γάτα είναι ταραγμένη και θέλει περισσότερο χώρο. Οι κινήσεις της άκρης μπορεί να υποδεικνύουν ότι αισθάνεται ντροπή. Μια φουσκωμένη ουρά με άκρη που τρέμει, ειδοποιεί για πιθανή επιθετικότητα.
Μύθος #4: Το γρύλισμα σημαίνει πάντα επιθετικότητα
Το χαρακτηριστικό «χου» που κάνουν οι γάτες μπορεί να αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι ότι αισθάνονται απειλή ή φόβο. Η κατανόηση του πλαισίου είναι ζωτικής σημασίας. Ένα αργό βλέμμα και μια στροφή του κεφαλιού μπορεί να είναι ένας πιο διακριτικός τρόπος, με τον οποίο η γάτα ενημερώνει για τη δυσαρέσκειά της επί μιας συνθήκης.
Παρεμπιπτόντως, το νιαούρισμα επίσης μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα. Όπως για παράδειγμα, ότι πεινάει ή ότι της αρέσει ή δεν της αρέσει κάτι. Ο υψηλός τόνος υποδηλώνει ότι δεν έχει καλή διάθεση. Ο ήπιος πως έχει συνδεθεί μαζί μας, ενώ τη χαϊδεύουμε.
Μύθος #5: Οι γάτες είναι ανεξάρτητες και δεν χρειάζονται προσοχή
Οι γάτες δεδομένα εκτιμούν την ανεξαρτησία τους. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν λαχταρούν την κοινωνική αλληλεπίδραση. Ο χρόνος παιχνιδιού, το απαλό χάδι ή απλά το να βρίσκονται στο ίδιο δωμάτιο με τον κηδεμόνα τους, αρκούν για να ικανοποιήσουν την ανάγκη τους για συντροφιά.
Bonus: Οι γάτες εκδικούνται
Όταν ξύνουν τα νύχια τους σε έπιπλα, κουρτίνες ή το χαλί, σπάνια το κάνουν για να μας εκδικηθούν. Δεν είναι δηλαδή, ότι σκέφτονται «τώρα θα δεις τι θα πάθεις» και αρχίζουν την καταστροφολογία. Όταν τους χαλάμε τη συνήθεια ή τις ενοχλούμε με τη συμπεριφορά μας ή έχουν ένα θέμα υγείας, χρησιμοποιούν αυτά τα μέσα για να ενημερώσουν πως κάτι δεν πάει καλά.
Υπάρχουν και άλλοι λόγοι, που μπορεί να χρειάζονται μια πιο προσεκτική ματιά για να γίνουν κατανοητοί. Ένα είναι η εμφάνιση μιας νεαρότερης γάτας στο σπίτι. Αν η «παλιά» της παρέας απομονωθεί ή αρχίζει τα «χου», σημαίνει πως έχει θέματα με την προσαρμογή.
Επίσης, μια νεαρή γάτα που περνάει μεγάλο μέρος της ημέρας μόνη της, μπορεί να αρχίσει τις καταστροφές από πλήξη. Σε ό,τι αφορά εκείνες τις γάτες που πέρασαν χρόνο στους δρόμους πριν γίνουν συγκάτοικοί μας, ενδέχεται να αναβιώνουν τραύματα του παρελθόντος που μας είναι άγνωστα.
Για παράδειγμα, μια γάτα που πεινούσε μέχρι να έρθει στην αγκαλιά μας, μπορεί να είναι αμυντική ή να ταράσσεται το διάστημα κοντά στα γεύματα. Αντιλαμβάνεστε πώς αντιδρούν αυτές που έχουν κακοποιηθεί, στη συναναστροφή με ανθρώπους που δεν έχουν κατοχυρώσει ως δικούς τους.