ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΠΟΥ ΘΑ ΣΕ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΑΛΕΤΑ
Αφού διαβάσεις όσα ακολουθούν, δεν θα ξεχάσεις ποτέ ξανά να κάνεις μια ορισμένη κίνηση πριν πατήσεις το κουμπί στο καζανάκι.
Παραδέξου το: Υπάρχουν φορές που από βιασύνη ή από καθαρή βαρεμάρα δεν κατεβάζεις το καπάκι της λεκάνη στην τουαλέτα πριν τραβήξεις το καζανάκι. Υπάρχουν, επίσης, περιπτώσεις που το καπάκι αυτό απουσιάζει τελείως.
Είναι πολύ πιθανό να μην προβληματίζεσαι ιδιαίτερα γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά ίσως θα έπρεπε. Μια μελέτη και ένα βίντεο έρχονται να σου εξηγήσουν γιατί. «Αν κάτι δεν μπορείς να το δεις, τότε είναι εύκολο να προσποιηθείς ότι δεν υπάρχει. Μόλις όμως δεις αυτό το βίντεο, δεν θα σκεφτείς ποτέ ξανά το πάτημα στο καζανάκι με τον ίδιο τρόπο», λέει ο John Crimaldi, καθηγητής Πολιτικής, Περιβαλλοντικής και Αρχιτεκτονικής Μηχανικής.
Πειράματα με το καζανάκι της τουαλέτας
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο στο Μπόλντερ έδειξαν για πρώτη φορά με μια σειρά πειραμάτων πώς εκτινάσσεται το νερό της τουαλέτας όταν ενεργοποιείται το καζανάκι, μεταφέροντας δυνητικά επικίνδυνα μικρόβια στον αέρα.
Η ομάδα χρησιμοποίησε λέιζερ και κάμερες για να αποκαλύψει ότι τα αερομεταφερόμενα σταγονίδια φτάνουν περίπου το 1,5 μέτρο πάνω από την τουαλέτα μέσα σε 8 δευτερόλεπτα. Τα μεγαλύτερα σταγονίδια κατακάθονται στις επιφάνειες, ενώ τα μικρότερα παραμένουν στον αέρα αρκετά λεπτά. «Περιμέναμε ότι αυτά τα σωματίδια αερολύματος θα επιπλέουν, αλλά τελικά πετάγονται σαν πύραυλος», τονίζει ο Crimaldi, που είναι και βασικός συγγραφέας της συγκεκριμένης έρευνας.
Από τι κινδυνεύουμε
Το «αόρατο» αυτό νέφος περιέχει μικροσκοπικά σωματίδια από όλα όσα υπάρχουν στη λεκάνη και μπορούν να μεταφέρουν τα βακτήρια E. coli και C. difficile, μαζί με νοροϊούς και αδενοϊούς, εξηγούν οι ειδικοί. Ο ιός που προκαλεί την COVID-19 υπάρχει και στα ανθρώπινα απόβλητα. Ωστόσο, δεν υπάρχουν επί του παρόντος πειστικές ενδείξεις ότι εξαπλώνεται αποτελεσματικά μέσω των αερολυμάτων της τουαλέτας.
Επιπλέον, τα παθογόνα μπορούν να παραμείνουν στη λεκάνη για δεκάδες ξεπλύματα, αυξάνοντας τον πιθανό κίνδυνο έκθεσης.
Τα μικρότερα σωματίδια όχι μόνο αιωρούνται στον αέρα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αλλά μπορούν να περάσουν το φράγμα που δημιουργείται από τις τρίχες της μύτης και να φτάσουν βαθύτερα στους πνεύμονες.
Μάλιστα, οι ερευνητές αναφέρουν στη δημοσίευσή τους ότι σε πραγματικές συνθήκες τα πράγματα μπορεί να είναι ακόμα χειρότερα.
Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα επισκεφτείς το μέρους όπου και ο βασιλιάς πάει μόνος του, φρόντισε να κατεβάσεις το καπάκι της λεκάνης πριν τραβήξεις το καζανάκι.