ΕΤΣΙ ΚΑΘΑΡΙΖΕΤΑΙ ΕΥΚΟΛΑ Η ΚΕΡΑΜΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΤΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ
Πώς θα καθαρίσεις σωστά τους επίμονους λεκέδες της κεραμικής εστίας, ώστε να μην τη γδέρνεις και να μη μένουν ενοχλητικά σημάδια;
Όσο και να προσέχεις στο μαγείρεμα, οι κεραμικές εστίες συχνά γεμίζουν λεκέδες που όχι μόνο καταστρέφουν την εικόνα τους, αλλά βάζουν σε κίνδυνο και την λεία όψη της επιφάνειάς τους.
Ειδικά αν καούν πάνω στα ανάμενα μάτια συγκεκριμένες τροφές, το καθάρισμα μοιάζει αδύνατον. Και τότε είναι που γίνονται τα λάθη, αφού προκειμένου να αφαιρέσεις τα ίχνη χρησιμοποιείς ακατάλληλα καθαριστικά και εργαλεία.
Από την άλλη, δεν πρέπει να μαγειρεύεις ποτέ σε λερωμένη κεραμική εστία, γιατί όταν οι καμένοι λεκέδες ξανακαούν θα είναι πολύ πιο δύσκολο να αφαιρεθούν. Πώς θα τους καθαρίσεις, λοιπόν, σωστά;
Το μεγάλο μυστικό για καθαρή κεραμική εστία
Ο καλύτερος τρόπος για να διατηρείς την κεραμική εστία σε άριστη κατάσταση είναι να την καθαρίζεις έπειτα από κάθε μαγείρεμα. Ακόμα κι αν δεν έχουν μείνει επίμονοι λεκέδες, έστω λίγο λάδι ή λίγη σάλτα φαγητού να έχει πεταχτεί είναι αρκετά για να δημιουργήσουν πρόβλημα την επόμενη φορά που θα την ανάψεις.
Έτσι, κάθε φορά που τελειώνεις με το μαγείρεμα και αμέσως μόλις η εστία κρυώσει (θα το καταλάβεις αφού θα σβήσει η σχετική ένδειξη), πάρε ένα υγρό μαλακό πανί και πέρασε καλά με αυτό όλη την επιφάνεια, ώστε να εξαφανιστεί κάθε υπόλειμμα τροφής.
Οι επίμονοι λεκέδες
Κάποιες τροφές έχουν την ιδιότητα να αφήνουν επίμονους λεκέδες τη στιγμή που θα πέσουν στην κεραμική εστία και θα καούν, οι οποίοι δεν καθαρίζουν απλά με ένα βρεγμένο πανί. Τέτοιες τροφές συνήθως είναι:
- Η ζάχαρη
- Το γάλα
- Τα λίπη
Σε αυτές τις περιπτώσεις επιστρατεύονται τα «μεγάλα μέσα», δηλαδή:
- Μια ξύστρα καθαρισμού για κεραμικές εστίες
- Λευκό ξύδι
- Μαγειρική σόδα
- 1 λεμόνι
- Ειδική κρέμα καθαρισμού
Η μαγειρική σόδα και το ξύδι είναι τα πιο φυσικά καθαριστικά για την εστία σου, σε περίπτωση που δεν θέλεις να χρησιμοποιήσεις κάποια ειδική κρέμα καθαρισμού ή που δεν έχεις εκείνη τη στιγμή διαθέσιμη.
Ο πιο εύκολος τρόπος για να καθαρίσουν οι λεκέδες από τις παραπάνω τροφές είναι να απομακρυνθούν με ένα υγρό πανί τη στιγμή που θα πέσουν πάνω στα μάτια της εστίας.
Αν αυτό δεν είναι εφικτό, αφού ολοκληρώσεις το μαγείρεμα και η εστία κρυώσει, ξεκίνα δοκιμάζοντας τα εξής:
- Ρίξε λίγο λευκό ξύδι πάνω στον λεκέ, άφησε το για μερικά λεπτά και μετά δοκίμασε να τον τρίψεις με την ειδική ξύστρα. Αν ο λεκές αφαιρεθεί, ολοκλήρωσε με ένα νωπό πανί.
- Αν ο λεκές είναι πιο επίμονος, ρίξε πάνω του μαγειρική σόδα, άφησέ τη για μερικά λεπτά, κόψε το λεμόνι στη μέση και τρίψε τον καλά με το μισό λεμόνι. Στη συνέχεια, πέρασε την επιφάνεια με ένα νωπό πανί.
- Για λεκέδες ακόμα πιο επίμονους, άπλωσε την ειδική κρέμα καθαρισμού και άφησέ την εκεί σύμφωνα με τις οδηγίες. Στη συνέχεια, χρησιμοποίησε την ειδική ξύστρα και ένα νωπό πανί για να αφαιρέσεις οριστικά πλέον τους λεκέδες.
Τι να μην χρησιμοποιείς στις κεραμικές εστίες
- Συρμάτινες βούρτσες και σφουγγαράκια, γιατί μπορεί να χαράξουν και να αφήσουν μόνιμες γρατσουνιές στην κουζίνα.
- Καθαριστικό για τα τζάμια, γιατί τα περισσότερα από αυτά τα καθαριστικά περιέχουν αμμωνία, ένα εξαιρετικά δυνατό χημικό που μπορεί να καταστρέψει την ευαίσθητη επιφάνεια της εστίας, αφήνοντας μόνιμους λεκέδες. Μάλιστα, με τον τρόπο αυτό μπορεί να χάσεις και την εγγύηση της εστίας σου, καθώς πολλοί κατασκευαστές τονίζουν ότι απαγορεύεται η χρήση τέτοιων καθαριστικών.
Και κάτι ακόμα: Μη σέρνεις τις κατσαρόλες και τα τηγάνια πάνω στην κεραμική εστία, γιατί μπορεί να τη γδάρεις ανεπανόρθωτα.