ΟΙ ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΛΕΙΠΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΙΑΤΟ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ
Ποιες τροφές επιλέγουν ειδικοί στον τομέα της υγείας και της διατροφής, για να διατηρήσουν το μυαλό και το σώμα τους γερό και δυνατό;
Το μυστικό για να διατηρήσουμε το σώμα μας όσο γίνεται πιο υγιές και δυνατό είναι να αποδεχτούμε ότι... δεν υπάρχει μυστικό. Οι περισσότεροι γνωρίζουμε καλά τι χρειάζεται να κάνουμε, προκειμένου να φροντίσουμε τον οργανισμό μας και να περιορίσουμε όσο γίνεται τις πιθανότητες εκδήλωσης κάποιας σοβαρής πάθησης. Γνωρίζουμε, επίσης, ότι η καλή κατάσταση της υγείας προκύπτει από ένα σύνολο παραγόντων, άρα δεν αρκεί να επιλέγουμε μόνο τις κατάλληλες τροφές και να ασκούμαστε 3 φορές την εβδομάδα.
Παρ' όλα αυτά, ορισμένες φορές χρειαζόμαστε μια μικρή υπενθύμιση. Χρειάζεται κάποιος –ο οποίος φυσικά εμπιστευόμαστε– να μας σκουντήξει για να μας επαναφέρει στον σωστό δρόμο. Όταν, μάλιστα, αυτός ο κάποιος είναι ειδικός στον τομέα της υγείας και της διατροφής, ο λόγος του έχει μεγαλύτερη βαρύτητα.
Το αμερικανικό δίκτυο CNBC παρουσιάζει σε ένα σύντομο αφιέρωμα, τις τροφές που καταναλώνουν γιατροί και διαιτολόγοι με τους οποίους έχει κατά καιρούς συνεργαστεί. Ποιες είναι αυτές;
Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά
Τα ταπεινά πράσινα φυλλώδη λαχανικά βρίσκονται μέσα σε κάθε λίστα υγείας και ευεξίας. Δεν θα μπορούσαν, επομένως, να λείπουν και από αυτή τη λίστα. Γιατί συμβαίνει αυτό; «Τα λαχανικά αυτά είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βελτιώσεις την υγεία σου, καθώς διαθέτουν πολλά απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Ως διατροφολόγος, θα συνιστούσα ανεπιφύλακτα να βάλεις περισσότερα από τα παρακάτω λαχανικά στη διατροφή σου», λέει ο Swrajit Sarkar, Ανώτερος Λέκτορας στον τομέα της Διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Μάλιστα, σε άρθρο του στο διαδικτυακό περιοδικό The Conversation αναφέρει και τα λαχανικά που προτείνει να καταναλώνεις. Ανάμεσά τους το σπανάκι, οι λαχανίδες, τα σέσκουλα, η ρόκα, το μαρούλι Romaine, το κάρδαμο.
Τα πολύχρωμα μούρα
«Κατά μέσο όρο, οι άνθρωποι που τρώνε συστηματικά μούρα φαίνεται να ζουν λίγο περισσότερο». Δεν το λέμε εμείς, αλλά ο Eric Rimm, καθηγητής επιδημιολογίας και διατροφής στο Harvard T.H. Chan School of Public Health σε συνέντευξή του στην Washington Post. Πρότεινε, μάλιστα, να τρως ένα φλιτζάνι φρέσκα μούρα την ημέρα, όταν είναι στην εποχή τους. Βέβαια, όπως ξεκαθαρίζει, και τα κατεψυγμένα παρέχουν τα ίδια οφέλη για την υγεία με τα φρέσκα.
Τα πολύχρωμα αυτά φρούτα περιέχουν κάλιο, μαγνήσιο, βιταμίνες C και K, φυτικές ίνες και πρεβιοτικά. Η κατανάλωσή τους μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, να ενισχύσει τη μάθηση, να τονώσει τη μνήμη και να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Επίσης, η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ανθοκυανίνες (τις συναντάμε κυρίως στα βατόμουρα και στις φράουλες) μπορεί να σε βοηθήσει να διατηρήσεις το βάρος σου.
Οι άπαχες πρωτεΐνες
Γιατροί και διαιτολόγοι συντείνουν τον περιορισμό της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και την αντικατάστασή του με πιο υγιεινές επιλογές, όπως οι άπαχες πρωτεΐνες (π.χ. σολομός, αβγά, τόνος). Ο σολομός, για παράδειγμα, είναι ιδιαίτερα δημοφιλής, επειδή είναι πλούσιος σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Οι βιταμίνες αυτές είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της καλής λειτουργίας του κεντρικού νευρικού συστήματος, άρα και του εγκεφάλου, σύμφωνα με την Uma Naidoo, ψυχοδιατροφολόγο με σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Τα ψάρια (όπως ο μπακαλιάρος και το λαβράκι) και τα οστρακοειδή έχουν, επίσης, χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης σε σχέση με το κόκκινο κρέας. Αυτό τα καθιστά καλύτερες επιλογές για την καρδιά και τα αγγεία, συμπληρώνει η καρδιολόγος Elizabeth Klodas.
Τα υποτιμημένα όσπρια
Φακές, φασόλια, ρεβίθια, καλό θα ήταν να μην απουσιάζουν από το εβδομαδιαίο διατροφικό σου πλάνο. Τα όσπρια είναι μια «υποτιμημένη» κατηγορία τροφών, αν και ο ρόλος τους στη μακροζωία είναι σημαντικός, αναφέρει η διατροφολόγος Samantha Heller, η οποία τα καταναλώνει καθημερινά για να ενισχύσει το ανοσοποιητικό της σύστημα. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, αντιοξειδωτικά, μέταλλα (όπως μαγνήσιο και σίδηρο), καθώς και σε φυτικές ίνες.
Οι καρποί και οι σπόροι
Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι σπόροι είναι γεμάτοι ωμέγα-3 λιπαρά οξέα «τα οποία συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας των εγκεφαλικών κυττάρων και στη μείωση της φλεγμονής», σύμφωνα με τη νευροεπιστήμονα Lisa Genova. Οι ηλιόσποροι είναι, επίσης, «μία από τις καλύτερες φυτικές πηγές βιταμίνης Β5. Οι ξηροί καρποί, ειδικά τα φουντούκια και τα πεκάν, είναι πλούσιοι σε πολυφαινόλες, που προσδίδουν αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες στις τροφές», παίζοντας σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας μας, συμπληρώνει η ψυχοδιατροφολόγος κα Naidoo.