ΠΩΣ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΝΑΝ ΝΕΥΡΟΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ
Αν αναρωτιέσαι πώς μπορείς να βελτιώσεις τον εαυτό σου, υπάρχει ένας τρόπος που ήδη αξιοποιείς χωρίς καν να το γνωρίζεις. Ένας νευροεπιστήμονας εξηγεί πώς οι ιστορίες που μας εμπνέουν μπορούν να γίνουν μέρος της δικής μας προσωπικότητας.
Είναι γεγονός ότι η εποχή μας είναι μια εποχή υπερκατανάλωσης μεταξύ άλλων και περιεχομένου. Φυσικά, αρκετό από αυτό το περιεχόμενο που φτάνει στα μάτια και τα αυτιά μας δεν έχει να μας προσφέρει τίποτε. Στο μεγαλύτερο μέρος του, άλλωστε, υποκινείται από το συστηματικό και οργανωμένο marketing με στόχο να μας κάνει να βάλουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Πλην όμως υπάρχει και κάτι θετικό σε όλη αυτή την υπερπληροφόρηση, στη δυνατότητα που προσφέρει η εποχή μας να εκτεθούμε σε γνώσεις, πληροφορίες και προσλαμβάνουσες. Μοναδική προϋπόθεση είναι να έχουμε την κρίση να επιλέγουμε σε τι θα δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή, σε τι θα αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο.
Συμπεριφορές και ιστορίες που εμπνέουν άθελά τους
Το θετικό που έχει να μας προσφέρει η κατανάλωση περιεχομένου σχετίζεται με την υιοθέτηση και την οικειοποίηση καλύτερων συμπεριφορών, και μπορεί να καταστεί πραγματικά ένα εργαλείο αυτοβελτίωσης και προσωπικής ανάπτυξης από... το πουθενά.
Αυτή την ενδιαφέρουσα από νευρολογικής άποψης τοποθέτηση κάνει ο Andrew Huberman, καθηγητής Νευροεπιστημών στο κορυφαίο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στην Καλιφόρνια και διάσημος podcaster, τον οποίο παρακολουθώ συστηματικά.
Τι λέει ο Dr Huberman; Ότι αν καταναλώνεις αρκετό περιεχόμενο, αν για παράδειγμα διαβάζεις βιβλία σχετικά με αξιοθαύμαστους ανθρώπους που έζησαν συγκεκριμένες εμπειρίες και έκαναν συγκεκριμένες επιλογές, μπορεί να εισάγεις μερικές από τις αντιδράσεις τους και τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους στον δικό σου τρόπο ζωής.
Έτσι, μπορεί υποσυνείδητα να αρχίσεις να παίρνεις καλύτερες αποφάσεις για τη ζωή σου. Μπορεί, για παράδειγμα, να αποκτήσεις πιο υγιή όρια, ή να φροντίζεις καλύτερα τον εαυτό σου και τους άλλους. Η υιοθέτηση αυτή γίνεται χωρίς καν να το καταλαβαίνεις, αλλά σταδιακά τα νέα μοντέλα συμπεριφοράς γίνονται δικά σου, αφού συνειδητοποιείς ότι εσύ τελικά τα εφάρμοσες,
Εσύ κατάφερες να σηκωθείς στις 5 το πρωί και να ακολουθήσεις πιο υγιεινές συνήθειες για τον εαυτό σου. Εσύ κατάφερες να κάνεις μια σωστή διατροφή και να χάσεις βάρος. Εσύ κατάφερες να γίνεις καλύτερος ακροατής των παιδιών ή των φίλων σου. Εσύ έγινες πιο υπομονετικός και πιο ευγενικός....
Όλη αυτή η διαδικασία, που ξεκινάει από την έκθεση στην πληροφορία και συνεχίζει με την ασυνείδητη υιοθέτηση στάσεων και συμπεριφορών οι οποίες τελικά αφομοιώνονται και γίνονται μέρος της δικής μας εξέλιξης, είναι μια θαυμαστή διαδικασία που επιτελεί ο εγκέφαλος σχεδόν εν αγνοία μας, σύμφωνα με τις Νευροεπιστήμες.
Πώς οι ιστορίες των άλλων γίνονται εργαλείο αυτοβελτίωσης
Οι εμπειρίες ανθρώπων που πέτυχαν μπορούν να επηρεάσουν τον εγκέφαλό μας με διάφορους τρόπους, μερικοί από τους οποίους είναι:
1. Ενεργοποίηση του συστήματος ανταμοιβής:
- Όταν ακούμε ιστορίες επιτυχίας, ενεργοποιείται το σύστημα ανταμοιβής στον εγκέφαλό μας, το οποίο απελευθερώνει ντοπαμίνη.
- Η ντοπαμίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που σχετίζεται με την ευχαρίστηση, την κίνηση και τη μάθηση.
- Αυτή η ενεργοποίηση μπορεί να μας παρακινήσει να θέσουμε και εμείς τους δικούς μας στόχους και να επιδιώξουμε την επιτυχία.
2. Aύξηση της αυτοπεποίθησης:
- Οι ιστορίες επιτυχίας μπορούν να μας δείξουν τι είναι δυνατόν να γίνει και να αυξήσουν την αυτοπεποίθησή μας ότι κι εμείς μπορούμε να το καταφέρουμε.
- Όταν βλέπουμε άλλους ανθρώπους να πετυχαίνουν, νιώθουμε πιο αισιόδοξοι για τις δικές μας πιθανότητες επιτυχίας.
- Αυτό μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε πιο ικανοί και να αναλάβουμε περισσότερα ρίσκα.
3. Βελτίωση της νοοτροπίας:
- Οι ιστορίες επιτυχίας μπορούν να μας βοηθήσουν να αναπτύξουμε μια νοοτροπία ανάπτυξης.
- Αυτό σημαίνει ότι πιστεύουμε ότι μπορούμε να μάθουμε και να εξελιχθούμε και ότι δεν είμαστε περιορισμένοι από τις τρέχουσες ικανότητές μας.
- Αυτή η νοοτροπία είναι απαραίτητη για την επιτυχία σε κάθε τομέα.
4. Αίσθημα του ανήκειν στην κοινότητα:
- Οι ιστορίες επιτυχίας μπορούν να μας βοηθήσουν να νιώσουμε ότι ανήκουμε σε μια κοινότητα.
- Όταν βλέπουμε άλλους ανθρώπους να πετυχαίνουν στους ίδιους τομείς με εμάς, νιώθουμε λιγότερο μόνοι και πιο συνδεδεμένοι.
- Αυτό μπορεί να μας δώσει την ώθηση που χρειαζόμαστε για να συνεχίσουμε όταν τα πράγματα δυσκολεύουν.
Συμπερασματικά, οι ιστορίες ανθρώπων που πέτυχαν μπορούν να αποτελέσουν ένα ισχυρό εργαλείο για την ενίσχυση του εγκεφάλου μας και την ώθηση προς την επιτυχία, πλην όμως είναι σημαντικό να τις προσεγγίζουμε με κριτική σκέψη και να εστιάζουμε στα στοιχεία που μας ωφελούν. Αν πάλι κάποιοι νιώθουν ότι ζηλεύουν λιγάκι, καλό είναι να δουν τη ζήλια τους από μια άλλη οπτική.
Βρείτε εδώ τα audio articles που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή.
Για να ακούτε τα άρθρα του OW που είναι διαθέσιμα σε ηχητική μορφή, μπορείτε να μας ακολουθήσετε σε Spotify και σε Apple Podcasts.