ΓΙΑΤΙ Η ΤΕΜΠΕΛΙΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ ΣΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ ΣΟΥ
Έρευνες αποδεικνύουν ότι η τεμπελιά έχει πολλά πλεονεκτήματα για τον εγκέφαλο σου και είναι το κλειδί για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.
Η τεμπελιά είναι ενοχοποιημένη. Ως μεσογειακός λαός έχουμε την ενοχή της τεμπελιάς, που έγινε ακόμη και πρωτοσέλιδο σε διεθνή έντυπα την περίοδο της κρίσης. Από παιδί ακόμη πιθανότατα άκουγες κι εσύ τους γονείς σου να σου λένε πως η τεμπελιά είναι κακό πράγμα και πως δεν θα σε βοηθήσει να πας μπροστά στη ζωή σου. Η οκνηρία άλλωστε είναι ένα από τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα, οπότε δεν είναι να απορεί κανείς που ο δυτικός πολιτισμός και ο καπιταλισμός –γέννημα της προτεσταντικής ηθικής– απεχθάνεται την τεμπελιά.
Ο Chris Bailey, γκουρού της παραγωγικότητας και συγγραφέας των best seller Ηyperfocus: How to be more productive in a World of Distraction και The Productivity Project, που έχουν μεταφραστεί σε 20 γλώσσες, δηλώνει μεγάλος οπαδός της τεμπελιάς. Όπως λέει χαρακτηριστικά, η αγαπημένη του εκδοχή για τις διακοπές δεν είναι να πετάξει για κάποιον ιδιαίτερο εξωτικό προορισμό, αλλά να ξαπλώνει στον καναπέ του, να τρώει σνακ και να παίζει Animal Crossing. «Οι άνθρωποι σοκάρονται όταν με ακούνε να υποστηρίζω την τεμπελιά, γιατί ξέρουν ότι ως ερευνητής, ως καθηγητής και ως συγγραφέας ασχολούμαι με την παραγωγικότητα».
Όπως εξηγεί, η τάση του προς την τεμπελιά ήταν αυτή που τον έκανε να ασχοληθεί αρχικά με την παραγωγικότητα. Κι αυτό γιατί ήθελε να αφιερωθεί στην έρευνα του πώς κανείς μπορεί να κάνει περισσότερα σε λιγότερο χρόνο, ώστε να έχει περισσότερο χρόνο για ξεκούραση.
Με τους σύγχρονους ρυθμούς της ζωής, που μοιάζει να μην σταματούν ποτέ, μια συνεχής αίσθηση άγχους και επείγουσας κατάστασης δεν αφήνει κανέναν να χαλαρώσει. Έρευνες όμως έχουν αποδείξει ότι το να επιτρέψεις στον εγκέφαλό σου να μην εστιάζει σε κάτι συγκεκριμένο μπορεί να είναι η τέλεια συνταγή για να ξεκουραστείς.
Η νοοτροπία της παραγωγικότητας δεν είναι πάντα ωφέλιμη
Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι καλοί στο να τεμπελιάζουν. Και με το τεμπελιάζω δεν εννοούμε το να χαζεύεις στα social media ή να παίζεις Candy Crush. Εννοούμε την πραγματική τεμπελιά, την επιλογή του να μην κάνεις απολύτως τίποτα.
Το μεγαλύτερο μέρος της μέρας, προσπαθείς να είσαι συγκεντρωμένος για να φέρεις εις πέρας τα πράγματα που έχεις να κάνεις και να τσεκάρεις κάθε to do στη λίστα σου. Αυτό είναι καλό όταν είσαι στο γραφείο, γιατί σε βοηθά να είσαι πιο αποδοτικός.
Αντίθετα, τις ώρες που είσαι σπίτι, αυτή η νοοτροπία παραγωγικότητας μπορεί να μετατρέψει την προσωπική σου ζωή σε μια ατελείωτη λίστα με πράγματα που πρέπει να κάνεις, ενώ στην πραγματικότητα αυτές είναι οι ώρες που πρέπει να απολαμβάνεις τη ζωή σου. Είναι αυτή η νοοτροπία που σε κάνει να προσπαθείς να στριμώξεις στην λίστα σου με όσα πρέπει να γίνουν ακόμη και χαλαρές και απολαυστικές δραστηριότητες, όπως το να διαβάσεις ένα βιβλίο, να πας μια βόλτα ή να κάνεις σεξ. Έτσι, καταλήγεις να μετατρέπεις κάθε δραστηριότητα σε δυσάρεστη διαδικασία, μια πραγματική αγγαρεία.
Η μαγεία του μυαλού που ταξιδεύει
Σύμφωνα με έρευνα, όταν η προσοχή σου δεν είναι εστιασμένη σε κάποια δραστηριότητα (στα διαστήματα που ξεκουράζεσαι ή τεμπελιάζεις), το μυαλό σου πηγαίνει 48% στο μέλλον, 28% στο παρόν και 12% στο παρελθόν. Αυτό έχει σημασία γιατί κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας ο εγκέφαλος σου γίνεται πιο δημιουργικός και καλύτερος στην επίλυση προβλημάτων, απέδειξαν ερευνητές.
Όταν το μυαλό σου ταξιδεύει μπορεί...
1. Να σχεδιάσει το μέλλον
Σκέφτεσαι το μέλλον 14 φορές περισσότερο όταν η σκέψη σου πλανάται, παρά όταν είσαι εστιασμένος σε μια δραστηριότητα. Συνεπώς, χωρίς καν να το καταλαβαίνεις σκέφτεσαι μακροπρόθεσμους στόχους και σχεδιάζεις ένα πλάνο για να τους πραγματοποιήσεις.
2. Να σου φέρει νέες ιδέες
Θυμήσου πότε ήταν η τελευταία φορά που σου ήρθε μια καινούργια δημιουργική ιδέα. Πιθανότατα δεν ήταν όταν έτρεχες να προλάβεις ένα deadline, αλλά όταν χαλάρωνες κάτω από το ντους ή τεμπέλιαζες σε εκείνο το παγκάκι στο πάρκο.
3. Να σου εξασφαλίσει χρόνο για να φορτίσεις τις μπαταρίες σου
Όταν ο νους σου τεμπελιάζει, στην πραγματικότητα εξοικονομεί διανοητική και φυσική ενέργεια ώστε να μπορέσει να την ξοδέψει στην κατάλληλη περίσταση. Ταυτόχρονα, επενδύεις στην ψυχική σου υγεία.
Δώσε στον εαυτό σου την άδεια να τεμπελιάσει
Τίποτα δεν υπονομεύει περισσότερο την παραγωγικότητα από ένα μυαλό που βρίσκεται σε άγχος. Στην εποχή μας περισσότερο από ποτέ χρειαζόμαστε την τεμπελιά και την ηρεμία που φέρνει μαζί της. Συνεπώς, σταμάτα να είναι τόσο απασχολημένος και επίτρεψε στο εγκέφαλο σου να μην σκέφτεται τίποτα. Πάψε να παθαίνεις εμμονή με τις ειδήσεις. Ξέχνα το πόσο πολύτιμος είναι ο χρόνος σου. Απαλλάξου από την νοοτροπία της παραγωγικότητας.
Δώσε στο μυαλό σου χρόνο να σου πει τι αυτό που πραγματικά χρειάζεται, παρά τι έχει την τάση να κάνει. Μετά από κάποια ώρα, θα διαπιστώσεις ότι όντως ο εγκέφαλος σου έχει κατεβάσει ταχύτητα. Τώρα, πήγαινε επιτέλους να κάνεις εκείνο τον περίπατο ή δες την αγαπημένη σου σειρά. Κάνε ένα ζεστό ντους ή άκου λίγη μουσική. Ό,τι χρειάζεσαι για να κάνεις τον εγκέφαλό σου να τεμπελιάσει.