iStock

3 ΝΕΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΗΛΑΣΜΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΘΕ ΓΟΝΙΟΣ

Τρεις νέες έρευνες για τον θηλασμό δημοσιεύτηκαν για να απενοχοποιήσουν και να ενδυναμώσουν τους νέους γονείς.

Μπορεί να αποτελεί μία από τις θεμελιώδεις βιολογικές διαδικασίες κάθε θηλυκού θηλαστικού μετά την αναπαραγωγή, ωστόσο οι επιστήμονες ακόμα δεν έχουν καταφέρει να ξεκλειδώσουν όλα τα μυστικά του. Δεν είναι παράλογο: Ο θηλασμός είναι ένα ζήτημα που εμπλέκει την ανατομία, την ψυχολογία και τις ορμονικές διεργασίες που συμβαίνουν στο σώμα της γυναίκας κατά τη διάρκεια του τοκετού και μετά, ενώ την ίδια ώρα αφορά και έναν άλλο μικροσκοπικό άνθρωπο, με τις δικές του ιδιαιτερότητες.

Αυτό που σίγουρα ξέρουν οι επιστήμονες –και πλέον οι νεότερες γενιές γονιών, που έχουν μάθει να τους ακούν– είναι ότι ο θηλασμός απαιτεί εκπαίδευση και γνώση, η οποία δεν θα πρέπει να σταματά ποτέ αν θέλουμε να προσφέρουμε στο μωρό μας όλα τα οφέλη του.

Η ψυχολόγος Cara Goodwin, Ph.D., η οποία χαρακτηρίζει τον εαυτό της parenting translator (μεταφράστρια για γονείς), συγκέντρωσε τρεις νέες έρευνες για τον θηλασμό, τις οποίες κάθε νέος γονιός αξίζει να διαβάσει.

3 νέες έρευνες για τον θηλασμό που πρέπει κάθε γονιός να γνωρίζει
iStock

Η αποστροφή για τον θηλασμό υπάρχει και ίσως είναι πιο συχνή από όσο φαντάζεσαι

Η αποστροφή για τον θηλασμό είναι το αρνητικό συναίσθημα και η σωματική αντίδραση αποστροφής που μπορεί νιώσει μια νέα μητέρα τη στιγμή που το μωρό της «κλειδώσει» το στοματάκι του γύρω από τη θηλή της. Συνήθως συμβαίνει κατά τις πρώτες ημέρες του θηλασμού, όταν η μητέρα –παρόλο που αναγνωρίζει τα οφέλη του θηλασμού– είτε πονά είτε νιώθει έντονη την ανάγκη να απομακρύνει το μωρό από τον μαστό της εξαιτίας ψυχολογικών αιτιών (π.χ. επιλόχειος κατάθλιψη). Μπορεί, ωστόσο, να συμβεί και σε μια μαμά έπειτα από πολλούς μήνες ή και χρόνια θηλασμού.

Οι μαμάδες που έχουν νιώσει έτσι αναφέρουν ότι ο θηλασμός τις στιγμές εκείνες τις αρρωσταίνει, τους προκαλεί εκνευρισμό, ότι νιώθουν να τις «κατσιάζουν», να τις κακοποιούν ή ότι δεν αισθάνονται συνδεδεμένες με το μωρό τους. Το αίσθημα αυτό διαρκεί σε όλη τη διαδικασία, μέχρι το μωρό να χορτάσει.

Όσο περίεργο κι αν ακούγεται στις περισσότερες γυναίκες που έχουν γίνει μαμάδες, πρόσφατη έρευνα σε περισσότερες από 5.000 γυναίκες στην Αυστραλία έδειξε ότι αποστροφή στον θηλασμό ένιωσε 1 στις 5. Οι περισσότερες από αυτές ανέφεραν πως την ίδια ώρα αντιμετώπιζαν δυσκολίες στο να θηλάσουν, ωστόσο αρκετές κατέληξαν στο ότι δεν μετάνιωσαν έστω και αυτή τη δυσάρεστη προσπάθεια.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι αποστροφή ένιωσαν κυρίως γυναίκες που θήλαζαν για πρώτη φορά, που θήλαζαν ταυτόχρονα δύο παιδιά ή που βρίσκονταν κοντά στην κλιμακτήριο. Ανέφεραν μάλιστα ότι το διάστημα εκείνο ένιωθαν απομονωμένες και χωρίς επαρκή στήριξη. Κατέληξαν, λοιπόν, οι ειδικοί στη σημασία του να έχουν οι νέοι γονείς ανθρώπους γύρω τους που μπορούν να τους βοηθήσουν με τη διαδικασία του θηλασμού, όπως π.χ. μια βοηθό μητρότητας.

3 νέες έρευνες για τον θηλασμό που πρέπει κάθε γονιός να γνωρίζει
Pexels

Ο θηλασμός συνεπάγεται και οικονομικό κόστος

Οι νέοι γονείς θα ακούσουν συχνά ότι ο θηλασμός συμφέρει γιατί γλιτώνεις το πολύ υψηλό κόστος του βρεφικού γάλακτος σε σκόνη. Ενώ αυτό σε μεγάλο βαθμό ισχύει, ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα αποτελέσματα αμερικανικής μελέτης σύμφωνα με την οποία ο θηλασμός κοστίζει με… διαφορετικούς τρόπους:

  • Υπάρχει κόστος στην ενοικίαση ή αγορά του θήλαστρου, που αναπόφευκτα κάποια στιγμή θα χρειαστείς.
  • Τα σουτιέν θηλασμού, τα κοχύλια, τα pads και όλα τα λοιπά αξεσουάρ δεν προσφέρονται στις νέες μανούλες δωρεάν.
  • Το μεγαλύτερο κόστος αφορά στον χρόνο της γυναίκας, η οποία πολλές φορές προκειμένου να θηλάσει αναγκάζεται να μη δουλέψει. Οι ερευνητές υπολόγισαν πως ο αποκλειστικός θηλασμός μπορεί να μεταφράζεται σε 3 με 4 ώρες από την ημερήσιο χρόνο της και, αν αυτό πολλαπλασιαστεί με το μίνιμουμ ωρομίσθιο στις ΗΠΑ (7,25 δολάρια/ώρα), μεταφράζεται ακόμα και σε 10.000 δολάρια ετησίως (για μια γυναίκα που θα θηλάσει για έναν χρόνο).

Στόχος, βέβαια, της παραπάνω μελέτης δεν ήταν να αποθαρρύνει τις γυναίκες από το να θηλάσουν, αλλά να καταλάβουν οι οικογένειες αυτών (και η κοινωνία ολόκληρη) πόση υποστήριξη χρειάζονται οι νέες μαμάδες με πρακτικό, ψυχοσυναισθηματικό και οικονομικό τρόπο.

3 νέες έρευνες για τον θηλασμό που πρέπει κάθε γονιός να γνωρίζει
Pexels

Το μητρικό γάλα περιέχει ένα μόριο που βοηθά στην ενίσχυση της συνδεσιμότητας του εγκεφάλου

Μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο του 2023 έδειξε ότι ένα μόριο ζάχαρης που περιέχεται στο μητρικό γάλα και ονομάζεται μυο-ινοσιτόλη είναι σημαντικό για την ενίσχυση της συνδεσιμότητας του εγκεφάλου. Οι ερευνητές βασίστηκαν σε δείγματα μητρικού γάλακτος από την Αμερική και την Ασία για να επιβεβαιώσουν πως η ουσία αυτή εμφανίζεται διεθνώς (και δεν εξαρτάται π.χ. από τη διατροφή κάποιας συγκεκριμένης εθνικότητας). Βρήκαν, επίσης, ότι η περιεκτικότητα σε αυτό το μόριο είναι υψηλότερη κατά το πρώτο διάστημα του θηλασμού και μειώνεται όσο περνούν οι μήνες, μα παραμένει ακόμα και 12 μήνες μετά.

Μπορεί αυτή η μελέτη να μην αποδεικνύει απαραίτητα ότι το μόριο αυτό κάνει τους ανθρώπους που θήλασαν πιο έξυπνους, πάντως σίγουρα δείχνει πως το μητρικό γάλα δεν είναι απλά μια θρεπτική ουσία για το μωρό, μα και μια ουσία γεμάτη με συστατικά απαραίτητα για κάθε στάδιο της ανάπτυξής του κατά τους πρώτους μήνες.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.