ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΜΑΚΡΟΖΩΙΑΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗΣ
Οι κάτοικοι μιας ακόμα περιοχής προστέθηκαν στη λίστα με τους μακροβιότερους ανθρώπους του πλανήτη και τα μαθήματα που μπορούν να μας δώσουν είναι πολύτιμα.
Από πέντε γίνανε έξι. Οι περιοχές με τους μακροβιότερους ανθρώπους του κόσμου αυξήθηκαν και στη λίστα προστέθηκε η Σιγκαπούρη. Στην ίδια λίστα βρίσκεται και η Ικαρία, αν και δεν ξέρω για πόσο ακόμα, μιας και η Ελλάδα κέρδισε επάξια τον τίτλο της πιο στρεσογόνας χώρας της Ευρώπης.
Μετά τη μικρή αυτή παρένθεση, ας επιστρέψουμε στη Σιγκαπούρη. Η χώρα των 5,5 εκατ. κατοίκων βρέθηκε στην 25η θέση της 2023 World Happiness Report και ανακηρύχθηκε η πιο ευτυχισμένη χώρα της Ασίας.
Η πορεία της Σιγκαπούρης προς τη μακροζωία
Το προσδόκιμο ζωής στη νησιωτική αυτή χώρα το 1960 ήταν τα 65 έτη, αλλά σήμερα έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 20 χρόνια. Όπως αναφέρει σε άρθρο του ο Dan Buettner (ο εμπνευστής των Μπλε Ζωνών), οι Σιγκαπουριανοί βρίσκονται στην πρώτη θέση όσον αφορά το προσδόκιμο υγιούς ζωής, έχουν το χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα στον κόσμο και διαθέτουν το καλύτερο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης. «Ο αριθμός των αιωνόβιων στο νησί υπερδιπλασιάστηκε κατά την τελευταία δεκαετία, όπως και ο αριθμός των ατόμων στις ηλικίες των 80 και 90. Προφανώς, η Σιγκαπούρη κάνει κάτι σωστά για τον γηράσκοντα πληθυσμό της».
Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες Μπλε Ζώνες, η Σιγκαπούρη δεν υπήρξε μια απομονωμένη περιοχή, όπου η παραδοσιακή κουλτούρα βοήθησε στην ανάπτυξη ενός τρόπου ζωής που ευνοεί τη μακροζωία. Το αντίθετο. Πρόκειται για μία πολύβουη περιοχή, «ένα σταυροδρόμι εμπορίου και πολιτισμών, όπου οι ηγέτες από την αρχή είχαν ως στόχο να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον υγείας και ευημερίας».
Προσεγγίζοντας την τρίτη ηλικία
Η Wong Sweet Fun είναι αναπληρώτρια πρόεδρος του ιατρικού συμβουλίου στο Νοσοκομείο Khoo Teck Puat και επιβλέπει τις πρωτοβουλίες που απευθύνονται σε ηλικιωμένους. Όπως αναφέρει ο Buettner, το νοσοκομείο αυτό θυμίζει ξενοδοχείο πολλών αστέρων, καθώς έχει δώσει μεγάλη βαρύτητα στο σχεδιασμό των χώρων και το φαγητό του.
Εξίσου σημαντικό είναι ότι προσπαθεί να προσεγγίσει τα μέλη της γύρω κοινότητας, ενθαρρύνοντας το κοινό να απολαύσει τους κήπους του νοσοκομείου, να φάει στα εστιατόριά του, να λάβει μέρος σε μαθήματα tai chi και Zumba.
Το μεγάλο πρόβλημα, όπως εξηγεί η Wong, ήταν ότι οι κάτοικοι στη Σιγκαπούρη ζούσαν περισσότερο, αλλά τα τελευταία χρόνια της ζωής τους δεν ήταν ιδιαίτερα υγιή. Οι γυναίκες έτειναν να υποφέρουν κατά μέσο όρο 13 χρόνια από μια χρόνια ασθένεια, ενώ για τους άνδρες το νούμερο αυτό ήταν 10 χρόνια. Οι κύριες αιτίες ήταν η κακή διατροφή, η καθιστική ζωή και το άγχος. Στόχος του νοσοκομείου, λοιπόν, έγινε η αντιμετώπιση των παραγόντων αυτών μέσα από την πρόληψη, την εκπαίδευση και τις αλλαγές στον τρόπο ζωής. Νοσοκόμοι πήγαν στην κοινότητα για να πραγματοποιήσουν δωρεάν προβολές και να μιλήσουν με τους κατοίκους. Έφεραν σε επαφή ανθρώπους που ζούσαν μόνοι τους και πρόσφεραν μαθήματα μαγειρικής για υγιεινές συνταγές.
«Αν κάποιος ζει με μια χρόνια ασθένεια, δεν τον αναγκάζουμε να έρθει σε εμάς. Πάμε εμείς σε αυτόν. Δεν επικεντρωνόμαστε στην αδυναμία του. Δίνουμε έμφαση στην αξιοπρέπεια, όχι στη φιλανθρωπία».
Όπως υπογραμμίζει κι εκπρόσωπος του Συμβούλιο για την Προαγωγή της Υγείας, «στην αρχή επικεντρωθήκαμε στην εκπαίδευση, αλλά αυτό δεν λειτούργησε. Έτσι, αποφασίσαμε να αλλάξουμε το περιβάλλον και να κάνουμε την υγιεινή επιλογή πιο προσιτή».
4 μαθήματα μακροζωίας από τους κατοίκους της Σιγκαπούρης
- Επίλεξε μια ασφαλή γειτονιά σε μια ασφαλή πόλη και προσπάθησε να γνωρίσεις τους γείτονές σου.
- Αφιέρωσε χρόνο για να δεις ποιες είναι οι αξίες σου και άφησέ τις να σε καθοδηγήσουν στις επιλογές σου.
- Γίνε μέλος κάποιας ομάδας ή συλλόγου, πέρασε χρόνο με την οικογένειά σου και έτσι θα νιώσεις τα οφέλη της ανθρώπινης επαφής.
- Η φροντίδα της υγείας και η υγειονομική και φαρμακευτική περίθαλψη είναι παράγοντες που αυξάνουν ή μειώνουν το στρες που βιώνεις.