ΑΥΤΕΣ ΟΙ 6 ΦΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΔΙΔΟΥΝ ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ GASLIGHTING
Όχι δεν έχεις τρελαθεί εσύ, ούτε φέρεσαι υπερβολικά και ευαίσθητα. Φταίει το άτομο που θέλει να υπερισχύσει κάνοντάς σου gaslighting.
Το gaslighting σίγουρα βρίσκεται στο top 5 των καταστάσεων που μπορεί να σου προκαλέσουν αναστάτωση και να σου καταστρέψουν την μέρα. Μάθε σε ποιες φράσεις συνηθίζουν να καταφεύγουν οι σύντροφοι gaslighters για να μπορείς να τις αναγνωρίζεις και να τις αντιμετωπίζεις.
Τι είναι το gaslighting
Είναι μια τεχνική επικοινωνίας στην οποία κάποιος προσπαθεί να σε κάνει να αμφιβάλλεις για ένα γεγονός και συνήθως η αίσθηση που σου δίνει είναι ότι χάνεις την επαφή σου με την πραγματικότητα ή, με άλλα λόγια, το μυαλό σου. Στις πιο ανώδυνες εκδοχές του μπορεί να δημιουργήσει μια άνιση δυναμική σε μια σχέση, ενώ στις πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να εξελιχθεί σε μια επικίνδυνη μορφή χειρισμού και ψυχολογικής κακοποίησης.
To gaslighting μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε μορφή σχέσης γονική, επαγγελματική, φιλική ή συντροφική. Η Dr Amelia Kelley, ψυχολόγος με εξειδίκευση στο τραύμα και συγγραφέας του βιβλίου What I Wish I Knew: Surviving and Thriving After an Abusive Relationship ξεχωρίζει τις 6 πιο συνηθισμένες φράσεις που χρησιμοποιούνται για gaslighting σε μια συντροφική σχέση.
1. «Δεν φταίω εγώ»
Σύμφωνα με την Kelley, οι gaslighters τείνουν να μην αναλαμβάνουν την ευθύνη των πράξεων τους, προτιμώντας να ρίχνουν το φταίξιμο στους άλλους με κάθε κόστος. Για να αποποιηθούν ευθύνες, θα χρησιμοποιήσουν ακόμη και τεχνικές εξαπάτησης για να στηρίξουν την αθωότητα τους.
2. «Είσαι τρελός, υπερβολικός, πολύ ευαίσθητος»
Η υπερβολική κριτική είναι μια συνήθης τακτική που συνήθως περιστρέφεται γύρω από την συναισθηματική υγεία και την ευεξία του ανθρώπου που προσπαθούν να βλάψουν. Όσο πιο αποτελεσματικά μπορέσει ο gaslighter να πείσει το θύμα του ότι είναι τρελό, τόσο πιο αποτελεσματικό γίνεται το gaslighting.
3. «Και οι γονείς/φίλοι/συνάδελφοι σου πιστεύουν ότι είσαι τρελός»
Συχνά αυτό είναι το ένα βήμα πιο πέρα, που θα πάει ο gaslighter για να σε βγάλει τρελό. Με αυτό, στόχος του είναι να απομονώσει το θύμα του από κοντινούς και αγαπημένους ανθρώπους, προσπαθώντας να επιβεβαιώσει περαιτέρω τη διαστρεβλωμένη πραγματικότητα που επιχειρεί να δημιουργήσει.
4. «Χρειάζεσαι βοήθεια»
Με αυτή τη φράση εννοεί πως χρειάζεσαι ψυχοθεραπεία, φαρμακευτική αγωγή ή κάποιου είδους αξιολόγηση. Ο gaslighter αποδίδει πάντα στα «θέματα» του θύματός του το υποτιθέμενο φταίξιμο και σπάνια θα παραδεχτεί πως αυτός έχει θέματα και χρειάζεται θεραπεία. Ακόμη και στις περιπτώσεις που θα δεχτεί να συμμετάσχει σε θεραπεία ζεύγους, συχνά θα καταλήξει να ρίχνει συνεχώς το φταίξιμο στον/στη σύντροφό του/της στη διάρκεια της θεραπείας.
5. «Δεν θα αλλάξεις ποτέ»
Τα άτομα που κάνουν gaslighting θα αρνηθούν να αναγνωρίσουν οποιοδήποτε θετική αλλαγή εμφανίσει ο/η σύντροφος τους. Για την ακρίβεια, όταν το θύμα αρχίζει να αναγνωρίζει το gaslighting και να το αποκρούει, συχνά θα πουν στο θύμα τους πως οποιαδήποτε θεραπεία ή άλλο μέσο βελτίωσης αξιοποιεί δεν λειτουργεί τελικά.
6. «Θέλω να είσαι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου»
Αυτή η φράση ίσως είναι η πιο παραπλανητική από όλες, αφού ακούγεται σαν μια πραγματική έκφραση φροντίδας και αγάπης. Η Kelley τονίζει πως πρέπει πραγματικά να αντισταθείς σε αυτήν την εξαπάτηση. Γιατί: To πρόβλημα είναι όταν η φράση αυτή χρησιμοποιείται για να χειριστείς κάποιον ή για να του καλλιεργήσεις μια κακή εικόνα για τον εαυτό του. Αν αυτού του είδους η υποστήριξη συνδυάζεται με μια συνεχή επίκριση, το πιθανότερο είναι πως πρόκειται για gaslighting και όχι για ειλικρινή στήριξη και φροντίδα.