iStock

Ο ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙΣ ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΑ ΑΒΓΑ ΠΟΣΕ

Ένας Κορεάτης σεφ εμπνέεται από τους Ιταλούς και φτιάχνει πανεύκολα αβγά ποσέ, που μετά τηγανίζει για έξτρα γεύση!

Θέλεις brunch, αλλά δεν θέλεις και να βγεις από το σπίτι σου. Έχεις αβγά, αλλά δεν έχεις τη διάθεση έστω και να διανοηθείς πώς θα πετύχεις το ποσέ. Για τη σος hollandaise δεν μιλάω, αφού υπάρχει και έτοιμη. Προφανώς και δεν είναι ίδια με τη σπιτική, αλλά σε όλα τα πράγματα που «κόβεις» δρόμο σε αυτήν τη ζωή κάτι κερδίζεις και κάτι χάνεις.

Σίγουρα θα υπάρχει κάποιος άνθρωπος να σε βοηθήσει με την hollandaise. Εγώ θα σου λύσω το πρόβλημα του ποσέ.

Aν έχεις αναζητήσει σχετικές πληροφορίες στο διαδίκτυο, θα ξέρεις πως οι ειδικοί προτείνουν να βάζουμε νερό σε ένα κατσαρολάκι, να το βράζουμε, να βάζουμε λίγες κουταλιές του γλυκού λευκό ξύδι και μετά τα αβγά, ένα, ένα, πριν σιγοβράσουμε για ένα δίλεπτο, σβήσουμε και αφήσουμε τα αβγά να σταθεροποιηθούν (παρόμοια είναι η εκδοχή που έχουμε στην τέλεια συνταγή για τούρκικα αβγά).

Γιατί βάζουμε ξύδι; Διότι έχει την ικανότητα να δημιουργεί ένα «φιλμ» γύρω τους, μία μεμβράνη. Έχω ωστόσο μια άλλη πρόταση, την οποία ανακάλυψα ένα απόγευμα που πέρασα παρέα με το YouTube: Σεφ πρόσθεσε στο νερό λευκό κρασί, καθώς δίνει στο αποτέλεσμα μια γεύση σταφυλιού, όπως βοηθά το αβγό να μείνει ενωμένο.

Μετά, άναψε το μάτι και άρχισε με μια ξύλινη κουτάλα να ανακατεύει απαλά και κυκλικά. Στο σημείο βρασμού, χαμήλωσε τη θερμοκρασία και άρχισε να προσθέτει τα αβγά, που για εκείνον «δεν πρέπει να είναι κρύα». Τα άφησε λίγα λεπτά και πήρε το αποτέλεσμα που ήθελε. Μια στιγμή, μη φύγεις! Έχω συνέχεια.

αβγό ποσέ
Unsplash

Ο εν λόγω μάγειρας έβαλε το αβγό ποσέ σε νερό με παγάκια, για να σταματήσει το «ψήσιμο». Μετά, έβαλε ψίχα ψωμιού σε ένα μπλέντερ και το έκανε σκόνη.

Πήρε το αβγό ποσέ, το κάλυψε πρώτα με αλεύρι (προφανώς απαλά),  μετά το πέρασε από χτυπημένο αbγό και από τρίμμα ψωμιού, και το έβαλε στο τηγάνι, στο οποίο είχε ζεστάνει λάδι στους 180 βαθμούς.

Όταν ολοκλήρωσε και έκοψε στη μέση το αβγό, ο κρόκος παρέμενε ρευστός και η γεύση προφανώς ήταν πολύ πιο πλούσια από ένα απλό, ταπεινό αβγό ποσέ.

Παρεμπιπτόντως, η συνταγή αυτή είναι πολύ διαδεδομένη σε περιοχές της Ιταλίας, όπου σπούδασε ο Κορεάτης σεφ που την εκτέλεσε στο βίντεο που είδα.