TΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΑΠΑΤΕΩΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΗ ΣΟΥ
Σίγουρα έχεις διαβάσει για το σύνδρομο του απατεώνα. Για να έχεις κάνει κλικ σε αυτό το άρθρο, πιθανότατα ανήκεις στο 70% των ανθρώπων που υποφέρουν από αυτό. Μην διαβάζεις άλλο για το πώς μπορείς να το αντιμετωπίσεις, δες πώς μπορείς να το μετατρέψεις σε δύναμή σου.
Το σύνδρομο του απατεώνα σε κάνει να νιώθεις δυσάρεστα. Σε κάνει να βιώνεις ένα αίσθημα αδυναμίας και σύγχυσης. Αισθάνεσαι ότι δεν θα τα καταφέρεις και όλοι θα καταλάβουν τις ανεπάρκειές σου. Θα έδινες το μισό σου βασίλειο για να απαλλαγείς από το σύνδρομο του απατεώνα, αυτό το δυσάρεστο συναίσθημα που σε γεμίζει με άγχος, κάνει τα χέρια σου να ιδρώνουν και το στόμα σου να στεγνώνει.
Καταρχήν, να ξέρεις δεν είσαι μόνος. Σύμφωνα με έρευνα, το 70% των ανθρώπων βιώνει το σύνδρομο του απατεώνα κάποια στιγμή στη ζωή του. Οι γυναίκες εμφανίζουν ελαφρώς πιο υψηλά ποσοστά, ενώ αγγίζει ακόμη και τα πιο επιτυχημένα και χαρισματικά στελέχη. Πολλοί επώνυμοι έχουν ομολογήσει ότι πάσχουν από το σύνδρομο του απατεώνα. Από την Maya Angelou μέχρι τον Tom Hanks, και από τη Sheryl Sandberg μέχρι την Tina Fey.
Τι είναι το σύνδρομο του απατεώνα;
Τον όρο εισήγαγαν οι κλινικοί ψυχολόγοι Pauline Clance και Suzanne Imes περιγράφοντας το σύνδρομο σαν μια αίσθηση «απάτης που βιώνουν άτομα που, παρά τα σημαντικά τους επιτεύγματα, έχουν την αίσθηση ότι μειονεκτούν σε εξυπνάδα, ικανότητα ή δημιουργικότητα». Αυτά τα άτομα επιδιώκουν την επιτυχία αλλά φοβούνται ότι στην προσπάθεια τους να την κατακτήσουν θα αποδειχτούν ανεπαρκείς και «λίγοι».
Τώρα, πως θα σου φαινόταν αν μάθαινες πως το σύνδρομο του απατεώνα δεν είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπίσεις, αλλά κάτι για το οποίο πρέπει να είσαι χαρούμενος; Όπως υποστηρίζει ο Jeff Dewing, συγγραφέας του best seller «Doing the Opposite», podcaster και διακεκριμένος ομιλητής, «εάν δεν μας ταλαιπωρεί το σύνδρομο του απατεώνα, σημαίνει ότι είμαστε στάσιμοι. Συχνά οι άνθρωποι με ρωτούν πως να το αντιμετωπίσουν και πάντα τους απαντώ: Μην το αντιμετωπίσετε, είναι η υπερδύναμη σας. Είναι η ένδειξη ότι βρίσκεστε έξω από το comfort zone σας. Εκεί δηλαδή που συμβαίνουν όλα τα ωραία πράγματα».
Σύμφωνα με τον Dewing, οι άνθρωποι προοδεύουν και αναπτύσσονται όταν μαθαίνουν να ζουν φυσιολογικά και άνετα μέσα στη ζώνη του συνδρόμου του απατεώνα. Όπως λέει και το ρητό, «μπορεί οι θαρραλέοι να μην ζουν για πάντα, αλλά οι άτολμοι δεν ζουν καθόλου»
«Αυτό που συμβουλεύω τους ανθρώπους να κάνουν είναι να καλλιεργήσουν μια προσέγγιση ανάπτυξης που αντιμετωπίζει το σύνδρομο του απατεώνα όχι σαν ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο, αλλά σαν μια ευκαιρία για πρόοδο», εξηγεί ο Dewing. H πορεία προς την εξέλιξη όμως δεν έρχεται από την μια μέρα στην άλλη. Περνά από διαφορετικές φάσεις και βήματα. Ποια είναι αυτά;
Βήμα #1: Η ζώνη του φόβου
Είναι φυσικό να νιώθεις τα νεύρα σου τσιτωμένα όταν ξεκινάς κάτι άγνωστο. Μοιάζει λίγο σαν να εγκαταλείπεις την πόλη σου για άγνωστο προορισμό χωρίς επιστροφή. Και εκεί ακριβώς το σύνδρομο του απατεώνα εμφανίζεται. Η αρχική σου τάση είναι να το πολεμήσεις, να επιβληθείς στο άγχος. Το να προσπαθήσεις όμως να εκλογικεύσεις το συναίσθημα σου δεν θα λειτουργήσει. Απλά αποδέξου το και ζήσε το. Σημαντικό είναι να ορίσεις τι θα είναι επιτυχία για τον συγκεκριμένο ρόλο που έχεις αναλάβει, ώστε να μπορέσεις να μετράς την πρόοδο σου ή τις περιοχές που χρειάζονται βελτίωση.
Βήμα #2: Η ζώνη της εκπαίδευσης
Το βήμα αυτό περιλαμβάνει το να κατανοήσεις τις προκλήσεις που σου θέτει η νέα κατάσταση. Το σύνδρομο του απατεώνα φουντώνει ακριβώς τη στιγμή που βγαίνουμε από την ζώνη ασφάλειας και αισθανόμαστε τους εαυτούς μας ανεπαρκείς να φέρουμε εις πέρας τα πράγματα που έχουμε αναλάβει. Την ώρα της πίεσης είναι που θα αρχίσεις να ανακαλύπτεις νέα εργαλεία και προσεγγίσεις που θα σε εκπαιδεύσουν στα νέα σου καθήκοντα συμπληρώνοντας τις ελλείψεις σου.
Βήμα #3: Προχωρώντας στη ζώνη της ανάπτυξης
Σε αυτή τη φάση βρίσκεται ο επιθυμητός σου στόχος. Έχοντας αγκαλιάσει τον φόβο και την δυσφορία, οπλισμένος με τα κατάλληλα εργαλεία, μπορείς να προχωρήσεις ξεκλειδώνοντας τις αληθινές σου δυνατότητές σου. Έχε στο νου σου ότι οι αμφιβολίες και τα πισωγυρίσματα θα εμφανίζονται από καιρό σε καιρό. Ο φίλος σου ο απατεώνας θα σου κάνει ερωτήσεις για να σου σπείρει την αμφιβολία, αλλά οι νέες σου ικανότητες θα είναι εκεί για να επαναφέρουν στην τάξη.
Η διαδικασία του να αποδεχτείς το σύνδρομο του απατεώνα δεν είναι εύκολη. Σκέψου ότι το 70% των ανθρώπων παλεύει με αυτό ( οι 7 στους 10 στο γραφείο σου, δηλαδή) και πως το να μοιραστείς τα συναισθήματα σου με κάποιον συνάδελφο που εμπιστεύεσαι θα σε κάνει να νιώσεις καλύτερα. Και να θυμάσαι: Το σύνδρομο του απατεώνα τελικά είναι φίλος σου.
Βρείτε εδώ τα audio articles που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή.
Για να ακούτε τα άρθρα του OW που είναι διαθέσιμα σε ηχητική μορφή, μπορείτε να μας ακολουθήσετε σε Spotify και σε Apple Podcasts.