ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΟ «BOYFRIEND SICKNESS» ΣΕ ΜΙΑ ΝΕΑ ΣΧΕΣΗ
Ερωτεύτηκες και δεν έχεις μυαλό για τίποτα άλλο στη ζωή σου; Αυτό είναι μία μόνο πλευρά του «boyfriend sickness», ενώ οι αιτίες της προσκόλλησης φτάνουν μέχρι τον εγκέφαλο και τη «χημεία» του έρωτα.
Υποθέτω ότι όλοι περάσαμε στα νιάτα μας τη φάση που οι φίλοι μας έφτασαν πολύ κοντά στο να μην μας ξαναμιλήσουν ποτέ, αφού είχαμε αφοσιωθεί ολοκληρωτικά σε έναν έρωτα, στην αρχή της γνωριμίας. Σήμερα αυτό το φαινόμενο έχει και όνομα. Όπως έχει και εξηγήσεις που έχει δώσει η επιστήμη. Να σου συστήσω το «boyfriend sickness».
Εν ολίγοις, σημαίνει πως η αμέριστη προσοχή που απολαμβάνει ένας νέος έρωτας οφείλεται στον τρόπο που λειτουργεί ο εγκέφαλός μας. Θα τα εξηγήσουμε όλα, αφού πρώτα δώσουμε τις τρεις διαφορετικές ερμηνείες του boyfriend sickness, που δεν κοιτά ηλικίες ή φύλα.
Boyfriend sickness #1: Παραμέληση των υπόλοιπων σχέσεων εξαιτίας ενός έρωτα
Αυτό είναι το πιο συνηθισμένο νόημα. Το boyfriend sickness αναφέρεται σε κάποιο άτομο –συνήθως γυναίκα– που έχει μόλις ερωτευτεί, γι’ αυτό και δίνει απόλυτη προτεραιότητα στο αίσθημα, με συνέπεια να μην μένει χρόνος για τους φίλους. Μολονότι κανονίζει να τους δει, ακυρώνει διαδοχικές φορές, αν είναι διαθέσιμος ο έρωτας. Έτσι, οι φίλοι που στην αρχή δικαιολογούν το φαινόμενο αλλά από ένα σημείο και μετά ενοχλούνται, την κατηγορούν για «boyfriend sickness».
Boyfriend sickness #2: Παραμέληση άλλων πτυχών της ζωής
Αυτή η ευρύτερη ερμηνεία αναφέρεται σε καταστάσεις που κάποιο άτομο –ανεξαρτήτως φύλου– δίνει προτεραιότητα στον/στη σύντροφό του φτάνοντας στο σημείο να παραμελεί άλλες σημαντικές πτυχές της ζωής του, όπως χόμπι, οικογένεια ή ακόμα και εργασία. Απορρίπτει προσκλήσεις για εξόδους, χάνει οικογενειακά γεύματα και deadline, γιατί αφιερώνει όλο του το χρόνο σε μηνύματα και τηλεφωνήματα στο έτερον ήμισυ. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ανθυγιεινή εξάρτηση και απομόνωση.
Boyfriend sickness #3: Αδιαθεσία όταν ο σύντροφός μας είναι άρρωστος
Υπάρχουν και περιπτώσεις ανθρώπων που χρησιμοποιούν τον όρο για να περιγράψουν πως αισθάνονται αδιαθεσία όταν ο σύντροφός τους είναι άρρωστος – μολονότι δεν έχουν συναντηθεί, οπότε είναι απίθανο να μετέδωσε τον ιό ο ένας στον άλλον. Αποδίδουν την αδιαθεσία στη συναισθηματική σύνδεση ή την ενσυναίσθηση.
Όπως αντιλαμβάνεστε, το «boyfriend sickness» υπάρχει χρόνια ως όρος και έχει πολλές διαφορετικές ερμηνείες. Παρ’ όλα αυτά, μια ΤikToker και influencer, με το handle Tinx επιμένει πως είναι πίσω από την πρόσφατη εκτεταμένη χρήση του από τη νεολαία.
Εξαιρουμένης της τρίτης εξήγησης, που έχει να κάνει με ξεκάθαρη ασθένεια, οι άλλες δύο αφορούν την τάση που έχουμε ως είδος να αφοσιωνόμαστε σε μια νέα ρομαντική σχέση σε βαθμό που να ξεχνάμε εν πολλοίς τι άλλο υπήρχε έως τότε στη ζωή μας. Δεν φταίμε εμείς. Φταίει το «κατασκευαστικό» μας, σε επίπεδο εγκεφάλου.
Οι τρεις τύποι προσκόλλησης
Σύμφωνα με όσα κατέθεσε στη Washington Post o Δρ Amir Levine, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Ψυχιατρικής Παιδιών και Εφήβων στο Columbia University, «στην αρχή μιας ερωτικής σχέσης, ενεργοποιείται το σύστημα προσκόλλησης του εγκεφάλου που δουλεύει υπερωρίες για να “δεθεί” με τον νέο σύντροφο».
Έτσι, ο άλλος γίνεται ο άνθρωπος που θα καλέσεις αν σου συμβεί κάτι.
Στο βιβλίο που συνυπογράφει ο Levine, με τίτλο «Attached: The New Science of Adult Attachment and How it Can Help You Find — and Keep — Love», αναφέρεται πως οι πρώιμες σχέσεις με τους φροντιστές μας διαμορφώνουν το στιλ προσκόλλησης που έχουμε ως ενήλικες και μπορεί να επηρεάσει τις ρομαντικές μας σχέσεις. Υπάρχουν:
- η ασφαλής προσκόλληση (λαχταράμε την εγγύτητα και τη σιγουριά, έχουμε τον φόβο της εγκατάλειψης και είμαστε επιρρεπείς στη ζήλια και στο να κάνουμε την τρίχαν τριχιά),
- η αγχώδης προσκόλληση (ισορροπούμε την οικειότητα και την ανεξαρτησία, επικοινωνούμε αποτελεσματικά, διαμορφώνουμε υγιείς σχέσεις) και
- η αποφυγή προσκόλλησης (εκτιμάμε κάπως περισσότερο την ανεξαρτησία μας, έχουμε τα θέματα μας με την οικειότητα και την ευαλωτότητα).
Ο έρωτας ενεργοποιεί διάφορες περιοχές του εγκεφάλου, όπως:
- το σύστημα επιβράβευσης (έτσι θέλουμε να περνάμε περισσότερο χρόνο με τον έρωτα),
- το μεταιχμιακό, που είναι υπεύθυνο για τα συναισθήματα, τη μνήμη και τα κίνητρα (έτσι νιώθουμε πιο έντονα τις συναισθηματικές εμπειρίες και είναι πιο αυξημένη η εστίαση στον έρωτα) και
- ο προμετωπιαίος φλοιός, που συνδέεται με τη λήψη αποφάσεων και τον έλεγχο των παρορμήσεων (έτσι είμαστε παρορμητικοί και παραμελούμε άλλες προτεραιότητες).
Επισημαίνεται πως χρειάζονται πολλές επανασυνδέσεις στις «καλωδιώσεις» (νευροκυκλώματα) του εγκεφάλου για να γίνει ένας μέχρι πρότινος άγνωστος ο πιο σημαντικός άνθρωπος της ζωής μας.
Βασική προϋπόθεση είναι να περνάμε μαζί του όσες περισσότερες ώρες μπορούμε.
Με αυτόν τον τρόπο ενεργοποιείται το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου μας, οπότε αισθανόμαστε ικανοποίηση και πληρότητα όταν είμαστε μαζί, ή ότι κάτι μας λείπει όταν είμαστε χώρια.
Η αλλαγή στη λειτουργία των «καλωδιώσεων» δεν επιτυγχάνεται από τη μια μέρα στην άλλη. Χρειάζονται κάποιοι μήνες δουλειάς. Όταν την επιτύχουμε, μπορούμε να επιστρέψουμε στην κανονική μας ζωή και να έχουμε πια χρόνο για όλους.
Το χημικό κοκτέιλ του έρωτα
Στο ίδιο βιβλίο αναφέρονται και τα ευρήματα σχετικών ερευνών. Για παράδειγμα, το χημικό κοκτέιλ που δημιουργείται στον εγκέφαλο μας όταν ερωτευόμαστε.
Πολλές χημικές ουσίες πλημμυρίζουν το σύστημα μας και μας δημιουργούν ευφορία, έντονα συναισθήματα και διάθεση να κάνουμε τα πάντα. Κάποιες από τις ουσίες που εμπλέκονται είναι:
- η ντοπαμίνη (συνδέεται με την ανταμοιβή και την ευχαρίστηση, που μας ωθεί στο να αναζητούμε το αγαπημένο μας πρόσωπο),
- η οξυτοκίνη (η δέσμευση και η εμπιστοσύνη ενθαρρύνουν τα συναισθήματα της εγγύτητας και της προσκόλλησης),
- η σεροτονίνη (ρυθμίζει τη διάθεση και την ευεξία και συμβάλλει στη θετική συναισθηματική κατάσταση που σχετίζεται με τη νέα αγάπη) και
- η νορεπινεφρίνη (βλ. ενθουσιασμός και διέγερση, που κάνουν πιο έντονη την εμπειρία).
Όλα αυτά προκύπτουν από μελέτες και ως εκ τούτου μπορούν να χρησιμοποιηθούν από όσους κληθούν στο εξής να εξηγήσουν πού εξαφανίστηκαν αφότου γνώρισαν τον έρωτα τους. Ανεξάρτητα από την ηλικία, καθώς ως γνωστόν ο έρωτας δεν κοιτάει χρόνια.