ΠΩΣ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΕΨΕΙΣ ΤΟ ΜΠΑΓΙΑΤΙΚΟ ΨΩΜΙ ΣΕ ΦΡΕΣΚΑ ΖΥΜΑΡΙΚΑ
Το ψωμί είναι από τις τροφές που ανταποκρίνονται ιδανικά στη λογική του zero waste. Μπορεί, μάλιστα, να μετατραπεί σε αφράτα, πολύ γευστικά, ολόφρεσκα ζυμαρικά!
Με στεναχωρεί τρομερά να πετάω φαγητό. Είναι από τις συνήθειες που παρατηρώ να έχουν πολλοί συνομήλικοί μου ακόμα και σήμερα, στα χρόνια της οικολογικής συνείδησης, και το θεωρώ ανεπίτρεπτο. Όχι γιατί τα παιδάκια στην Αφρική πεινάνε, όπως μας έλεγαν παλιά προκειμένου να φάμε όλο το φαγητό μας, αλλά γιατί στο μυαλό μου η τροφή είναι ιερό αγαθό, απαραίτητο για την επιβίωσή μας, για το οποίο απαιτείται μόχθος, χρήμα και –συνήθως– φροντίδα. Πώς τα πετάς όλα αυτά στα σκουπίδια; Με το ψωμί, συγκεκριμένα, έχω μια ιδιαίτερη σχέση και ως εκ τούτου ευαισθησία.
Το φρέσκο, ζεστό ψωμί είναι, κατά τη γνώμη μου, το απόλυτο comfort food. Ξέρω, ότι για πολλούς αποτελεί «απαγορευμένη» ή ακόμα και επιβλαβή τροφή, καθώς, όπως λένε, παχαίνει τρομερά χωρίς να έχει σημαντική θρεπτική αξία (το δεύτερο αποτελεί μύθο που έχει καταρριφθεί). Όμως, πώς είναι δυνατόν να φας π.χ. λαδερά χωρίς λίγο ψωμάκι ή πώς αλλιώς να απολαύσεις τη σπιτική σου μαρμελάδα, αν όχι πάνω σε μια παχιά φέτα ζυμωτό ψωμί με προζύμι;
Τι γίνεται αφού φας αυτή τη μία ή τις δύο φέτες και η υπόλοιπη φραντζόλα περισσέψει και μείνει ανέγγιχτη για μέρες; Την πετάς, θα μου πεις. Το μπαγιάτικο ψωμί δεν τρώγεται. Μα, δεν είναι κρίμα;
Μπορείς να το αξιοποιήσεις μετατρέποντάς το σε κρουτόν ή σε αβγοφέτες, ή μπορείς ακόμη και να φτιάξεις με αυτό πίτσα! Παρακολουθώντας τη σελίδα no_mise_en_plastic στο Instagram, ανακάλυψα ότι υπάρχει μία ακόμα πιο απολαυστική δυνατότητα: να το μετατρέψεις σε ολόφρεσκα ζυμαρικά!
Zero waste ψωμί που μετατρέπεται σε φρέσκα ζυμαρικά
Η λογική πίσω από αυτή τη μετατροπή είναι: αφού το ψωμί φτιάχνεται βασικά από αλεύρι, μπορεί εύκολα να επανέλθει στην αρχική του σύσταση. Σύμφωνα με τον Albert Franch Sunyer, τον σεφ του zero waste εστιατορίου Nolla στο Ελσίνκι ο οποίος προτείνει την παρακάτω συνταγή, το ψωμί πρέπει να έχει μείνει για κάποιες μέρες, ώστε να έχει ξεραθεί εντελώς.
Ο ίδιος, αφού το διαλύσει σε κομμάτια, προσθέτει νερό και δημιουργεί ένα μείγμα το οποίο περνά κάμποσες φορές από τη μηχανή των ζυμαρικών. Έχει δοκιμάσει να προσθέσει και αβγό, για να γίνει το μείγμα πιο ελαστικό, ωστόσο κατέληξε ότι το ψωμί ολικής άλεσης με νερό δίνει ως αποτέλεσμα μια αφράτη και με πλούσια γεύση μακαρονάδα, την οποία σερβίρει με κρέμα μανιταριών!
Σημειώνει, πάντως, ότι η μηχανή ζυμαρικών δεν είναι απαραίτητη, αφού και με το χέρι και έναν κόφτη μπορείς να κόψεις λεπτές λωρίδες ή ζυμαρικά σε ό,τι σχήμα θέλεις, αρκεί το πάχος τους να μην ξεπερνά τα 3mm.
Τι θα χρειαστείς για 2 μερίδες
- 100 γρ. μπαγιάτικο ψωμί (χρειάζεται να είναι εντελώς στεγνό, για τον λόγο αυτό πρέπει να έχει τοποθετηθεί σε ένα ζεστό σημείο της κουζίνας)
- 100 γρ. αλεύρι για ζυμαρικά
- 2 μεγάλα αβγά ή 100γρ. νερό
Τι θα κάνεις:
Κόψε το ψωμί σε μικρά κομμάτια και βάλε το σε ένα μίξερ ή ένα multi προκειμένου να διαλυθεί εντελώς και να μοιάζει με πολύ λεπτοκομμένο αλεύρι. Στη συνέχεια, πρόσθεσε το αλεύρι για ζυμαρικά και ανάμειξέ τα ξανά. Έπειτα, βάλε τα αβγά ή το νερό και ενεργοποίησε ξανά το μίξερ, ώστε να αναμειχθούν καλά όλα τα υλικά και να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα. Η ζύμη πρέπει να είναι υγρή, χωρίς να κολλάει. Οπότε, αν χρειαστεί, πρόσθεσε είτε λίγο νερό είτε λίγο αλεύρι.
Όταν θα είναι έτοιμη, άπλωσέ τη σε έναν πάγκο εργασίας και ζύμωσέ τη για 5 λεπτά, προκειμένου να γίνει μαλακιά και ελαστική. Έπειτα, βάλε τη σε ένα μπολ και στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά.
Στη συνέχεια, άπλωσέ την ξανά στην επιφάνεια για να την κόψεις σε λεπτές λωρίδες (ή χρησιμοποίησε τη μηχανή ζυμαρικών).
Αφού κόψεις τα ζυμαρικά σου, βράσε νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα και βάλε τα εκεί να μαγειρευτούν για δύο λεπτά ή μέχρι να τα δεις να επιπλέουν. Τέλος, στράγγιξέ τα και σέρβιρέ τα με τη σάλτσα της επιλογής σου!