iStock

6 ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙΣ ΚΑΡΤΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Χρειαζόμαστε τις βιβλιοθήκες στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή; Η απάντηση είναι «ναι», για περισσότερους λόγους από ό,τι φαντάζεσαι.

Οι βιβλιοθήκες ήταν και είναι από τα αγαπημένα μου μέρη. Ως φοιτήτρια περνούσα ώρες χωμένη σε αυτές για να διαβάσω. Όταν άρχισα πλέον να εργάζομαι, έψαχνα να βρω την κοντινότερη στο σπίτι μου, γιατί η ησυχία της μου επέτρεπε να συγκεντρωθώ στο γράψιμο. Άλλωστε, όπως αναφέρει και το Pew research center, οι millennials αγαπάμε τις βιβλιοθήκες.

Πολλοί θεωρούν ότι σήμερα, στην εποχή των γρήγορων μηχανών αναζήτησης, του Google, των Kindle και των κοινωνικών δικτύων οι βιβλιοθήκες δεν χρειάζονται. Είναι ξεπερασμένες. Η γνώμη μου; Ιδίως σε αυτή την εποχή της ψηφιακής φασαρίας και της ψηφιακής κοινωνίας που αναπαράγει την πραγματική, οι βιβλιοθήκες είναι πιο σημαντικές από ποτέ. Γιατί;

1. Είναι ανοιχτές για όλους

Αν και το διαδίκτυο φέρνει κοντά ανθρώπους που μοιράζονται κοινά ενδιαφέροντα ή αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις στη ζωή, σε κάθε γωνιά του θα βρεις ένα τρολ, κάποιον που ασκεί cyberbullying, ανθρώπους που βγάζουν όλο το μίσος τους στο πληκτρολόγιο, που προσβάλλουν, απειλούν. Οι βιβλιοθήκες μπορούν να λειτουργούν ως ασφαλείς χώροι. Δεν «τρως πόρτα» επειδή δεν φοράς τα κατάλληλα ρούχα. Δεν έχει σημασία η καταγωγή σου, το φύλο και οι σεξουαλικές προτιμήσεις σου. Δεν έχει σημασία η ηλικία και το αν έχεις πολλά ή λίγα κιλά, πολλά ή λίγα λευκά μαλλιά.

iStock

2. Η πληροφορία που θες είναι εκεί

Πόσες φορές έχεις αποθηκεύσει ένα link, για να επιστρέψεις σε αυτό και όταν τελικά το κάνεις ο σύνδεσμος αυτός να μην υπάρχει; Το φαινόμενο ονομάζεται link rot και δεν είναι τόσο σπάνιο. Από την άλλη, είναι λίγο δύσκολο να πας σε μια βιβλιοθήκη, να ανοίξεις ένα βιβλίο και οι σελίδες που θες ξαφνικά να έχουν εξαφανιστεί. Το περιεχόμενο των συλλογών της βιβλιοθήκης είναι πιο σταθερό και επίσης ακόμα και στην Ελλάδα έχει ξεκινήσει η ψηφιοποίηση του υλικού τους.

3. Είναι χώροι δημιουργίας

Οι βιβλιοθήκες φιλοξενούν δράσεις, σεμινάρια, ομιλίες. Αποτελούν πηγή γνώσης η οποία δεν περιορίζεται μόνο στις σελίδες των βιβλίων που γεμίζουν τα ράφια τους. Οι δραστηριότητες αυτές είναι ανοικτές στο κοινό και δωρεάν. Επίσης, πραγματοποιούνται πλέον και πολλές εκδηλώσεις για παιδιά, φέρνοντάς τα πιο κοντά στο βιβλίο και τη φιλαναγνωσία.

iStock

3. Βρίσκεις αυτό που ψάχνεις

Στις βιβλιοθήκες θα βρεις βιβλιοθηκονόμους. Μπορεί το διαδίκτυο να είναι ένα ανεκτίμητο εργαλείο, αλλά ανεκτίμητες είναι και οι γνώσεις των ανθρώπων αυτών. Αντί να χάνεσαι στον ψηφιακό λαβύρινθο, κάνε δυο κουβέντες με τους ανθρώπους αυτούς και θα βρεις αυτό που ακριβώς ψάχνεις, χωρίς να χρειαστεί να μπεις και να βγεις σε πηγές που δεν σου προσφέρουν κάτι ουσιαστικό. Είναι εκεί για να σε καθοδηγούν σε αυτό που χρειάζεσαι. Επίσης, ας μην ξεχνάμε ότι δεν έχουν όλα τα νοικοκυριά στον πλανήτη την πολυτέλεια ενός υπολογιστή.

4. Κανείς δεν λογοκρίνεται

Οι βιβλιοθήκες είναι το αντίθετο της τηλεόρασης. Στους χώρους αυτούς κανείς δεν λογοκρίνεται. Μια βασική λειτουργία τους είναι η ελεύθερη και πλήρης ανταλλαγή ιδεών. Αυτός και μόνο ο λόγος θα έπρεπε να είναι αρκετός για να βγάλουμε όλοι κάρτα στη δημοτική μας βιβλιοθήκη. Το διαδίκτυο είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την ανταλλαγή πληροφοριών, αλλά οι άνθρωποι είναι αυτοί που υπερασπίζονται την ελευθερία της πληροφορίας. Από την άλλη, γνωρίζουμε καλά πώς το διαδίκτυο μετατρέπει την αναζήτησή μας σε εμπόρευμα, πουλώντας τις πληροφορίες μας, προβάλλοντας διαφημίσεις κ.ά.

iStock

5. Είναι χώρος πολιτικής καλλιέργειας

Η πρόσβαση σε αντικειμενική και έγκυρη πληροφόρηση και ο ψηφιακός εγγραμματισμός συνδέονται με την πολιτική μας παιδεία, την παιδεία που βοηθά κάθε πολίτη να ελέγχει τους εκλεγμένους αξιωματούχους του και να απαιτεί ενέργειες που θα ωφελήσουν την κοινωνία. Μάλλον δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο Τραμπ στον προϋπολογισμό του 2020 είχε προτείνει την εξάλειψη του Ινστιτούτου Υπηρεσιών Μουσείων και Βιβλιοθηκών, αλλά τελικά το Κογκρέσο ενέκρινε αύξηση της χρηματοδότησής του.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.