iStock

ΠΟΙΑ ΦΡΟΥΤΑ ΝΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΙΝΣΟΥΛΙΝΗ

Ποιο είναι το ιδανικό φρούτο για τους ανθρώπους που έχουν αναπτύξει αντίσταση στην ινσουλίνη; Μία διαιτολόγος δίνει την απάντηση.

Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που εκκρίνεται από το πάγκρεας και είναι απαραίτητη για να μεταφερθεί στα κύτταρα η γλυκόζη που λαμβάνουμε από τις τροφές. Την αντίσταση στην ινσουλίνη μπορούμε να την ορίσουμε ως μειωμένη ευαισθησία ή ανταπόκριση στις μεταβολικές δράσεις της ινσουλίνης, μια κατάσταση που έχει συσχετιστεί με το μεταβολικό σύνδρομο, τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακές παθήσεις.

Η Αμερικανίδα διαιτολόγος Emily Lachtrupp αναφέρει σε σχόλιό της στην ιστοσελίδα EatingWell ότι υπάρχουν τρόποι πρόληψης και διαχείρισης της κατάστασης, κι ένας από αυτούς περνάει μέσα από τη διατροφή. Αν ανησυχείτε ότι δεν μπορείτε να φάτε τροφές με σάκχαρα, όπως τα φρούτα, μελέτη στο The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism διαπίστωσε ότι η κατανάλωση φρούτων συνδέθηκε με καλύτερη ευαισθησία στην ινσουλίνη και μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. Η ίδια αποκαλύπτει, επίσης, ποιο θεωρείται το καλύτερο φρούτο στην περίπτωση αυτή.

Τα χαρακτηριστικά του κατάλληλου φρούτου

  • Φυτικές ίνες: Επιβραδύνουν τη διαδικασία της πέψης, βοηθώντας σε να αποφύγεις τις απότομες αυξομειώσεις των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα. Ανασκόπηση στο Journal of Functional Foods έδειξε ότι οι φυτικές ίνες βελτίωσαν την ευαισθησία στην ινσουλίνη σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2.
  • Αντιοξειδωτικά: Μπορεί να βοηθούν στη μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη και στην πρόληψη του διαβήτη μέσω της καταπολέμησης των ελεύθερων ριζών. Μελέτη στο περιοδικό Antioxidants διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες με υψηλότερη πρόσληψη αντιοξειδωτικών είχαν χαμηλότερα ποσοστά προδιαβήτη και αντίστασης στην ινσουλίνη.

Ποιο φρούτο κατέχει τα πρωτεία

Η Lachtrupp εξηγεί πως ορισμένα φρούτα έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη περισσότερο από άλλα. Ωστόσο, το φρούτο που φαίνεται να βρίσκεται στην πρώτη θέση δεν είναι άλλο από το αχλάδι, το οποίο αποτελεί καλή πηγή φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών.

αντίσταση στην ινσουλίνη
Unsplash Dana Lluig

Μετα-ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Food & Function διαπίστωσε ότι η κατανάλωση αχλαδιών και μήλων μείωσε τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 κατά 18%. Επίσης, ανασκόπηση στο BMC Complementary Medicine & Therapies έδειξε ότι τα αχλάδια έχουν αντιδιαβητικές ιδιότητες, συμβάλλοντας στην πρόληψη της απορρόφησης υδατανθράκων και αποτρέποντας έτσι την απότομη αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Τι άλλα φρούτα μπορείς να διαλέξεις

Πέρα από τα αχλάδια, υπάρχουν μερικά ακόμα φρούτα που μπορείς να προσθέσεις στη διατροφή σου, αν έχεις αναπτύξει αντίσταση στην ινσουλίνη. Κατ’ αρχάς, τα μήλα που αναφέρονται και στην παραπάνω μελέτη στο Food & Function.

αντίσταση στην ινσουλίνη
iStock

Επίσης, τα μούρα αποτελούν καλή πηγή φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών, ενώ στοιχεία δείχνουν ότι βελτίωσαν τον γλυκαιμικό έλεγχο σε άτομα που διέτρεχαν κίνδυνο διαβήτη. Τέλος, η κατανάλωση εσπεριδοειδών βελτίωσε σε βάθος χρόνου τα επίπεδα ινσουλίνης νηστείας, έναν δείκτη αντίστασης στην ινσουλίνη.

Σε περίπτωση που ένα άτομο έχει εκδηλώσει διαβήτη, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή και συμμόρφωση με τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού ως προς τις ποσότητες και τα είδη φρούτων που επιτρέπεται να καταναλώνονται.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.