5 ΝΟΣΤΙΜΕΣ ΣΟΥΠΕΣ ΜΕ ΑΝΤΙΦΛΕΓΜΟΝΩΔΗ ΔΡΑΣΗ (ΚΑΙ GLUTEN-FREE)
Οι σούπες είναι ένα γεύμα ελαφρύ, εύπεπτο και πολύ ωφέλιμο, ειδικά αν περιέχει υλικά με αποδεδειγμένη αντιφλεγμονώδη δράση.
Η αντιφλεγμονώδης διατροφή βασίζεται σε σωστές πρώτες ύλες, στη σωστή χρήση καλού ελαιόλαδου, πολλά φρέσκα λαχανικά και φρούτα, όσπρια, ψάρια πλούσια σε Ωμέγα 3, δημητριακά ολικής άλεσης, προβιοτικά που συναντούμε στο γιαούρτι και το κεφίρ, ξηρούς καρπούς, σπόρους όπως ο λιναρόσπορους και οι σπόροι chia.
Σημαντικό ρόλο παίζουν τα βότανα, ξερά και φρέσκα, όπως η ρίγανη, το φασκόμηλο και το δενδρολίβανο, καθώς και διάφορα ευεργετικά μπαχαρικά (σε ξερή ή φρέσκια μορφή), όπως ο κουρκουμάς, το τζίντζερ, η κανέλα, το τσίλι κ.ά. Παράλληλα, αποφεύγουμε τις επεξεργασμένες τροφές, την πολλή γλουτένη και τη ζάχαρη.
Πρόκειται για μια διατροφή που οι βασικές της αρχές ταιριάζουν πολύ με αυτές της μεσογειακής διατροφής και είναι ιδιαίτερα ευεργετική γενικά για την υγεία μας, αλλά και ειδικότερα για διάφορες παθήσεις ή αυτοάνοσα νοσήματα, από θυροειδή και hashimoto μέχρι διαβήτη ή καρκίνο.
Ανάμεσα στους καλύτερους και πιο πρακτικούς τρόπου να συμπεριλάβουμε μια τέτοια διατροφή στην καθημερινότητά μας είναι να καταναλώνουμε σπιτικές σούπες με λαχανικά εποχής. Είναι πολύ θρεπτικό, ελαφρύ και χαμηλό σε λιπαρά γεύμα, ενώ ταυτόχρονα το τέλειο είναι ότι οι σούπες γίνονται εύκολα, διατηρούνται στο ψυγείο και για πολύ παραπάνω στην κατάψυξη και μεταφέρονται και πολύ εύκολα σε θερμός για υγιεινό γεύμα στη δουλειά.
Ας δούμε μερικές απλές συνταγές για αντιφλεγμονώδεις σούπες που μπορούμε εύκολα να κάνουμε στο σπίτι.
1. Αντιφλεγμονώδης σούπα με γλυκοπατάτα και σπανάκι
Η συνταγή αυτή είναι πανεύκολη, vegan και χωρίς γλουτένη! Γίνεται σε 30 λεπτά και, ενώ είναι πολύ ελαφριά και ιδιαίτερα χαμηλή σε λιπαρά, είναι χορταστική! Αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε στο σερβίρισμα λίγο γιαούρτι, κανονικό ή vegan.
Χρησιμοποιούμε γλυκοπατάτα και σπανάκι, φρέσκια πιπερίτσα τσίλι και τζίντζερ που κάνουν τη σούπα μας και λίγο πικάντικη, κουρκουμά που είναι γνωστή η αντιφλεγμονώδης δράση του, αλλά και λιναρόσπορο που είναι πλούσιος σε Ωμέγα 3.
2. Σούπα με κόκκινες φακές και λαχανικά
Οι κόκκινες φακές είναι από τα ευκολότερα όσπρια στο μαγείρεμα, αφού βράζουν μέσα σε 20 λεπτά και γίνονται ωραίες σούπες βελουτέ σε συνδυασμό με λαχανικά.
Η συνταγή αυτή, που είναι πάλι vegan και χωρίς γλουτένη, συνδυάζει κόκκινες φακές με κουνουπίδι, κολοκύθα και πιπεριά Φλωρίνης. Από μπαχαρικά πάλι μπαίνει ο πανίσχυρος συνδυασμός τζίντζερ, κουρκουμά και τσίλι, ενώ χρησιμοποιούμε και κίμινο που είναι επίσης ευεργετικό. Το αποτέλεσμα έχει ένα ασιατικό άρωμα και μπορούμε αν θέλουμε να προσθέσουμε γιαούρτι στο σερβίρισμα.
3. Αντιφλεγμονώδης σούπα με κολοκύθα και πάστα μίσο
Μια αντιφλεγμονώδης και πρωτότυπη σούπα με κολοκύθα, που είναι πλούσια σε βήτα καροτίνη και έχει έντονη αντιφλεγμονώδη δράση. Τη συνδυάζουμε με πάστα hatcho miso, ένα προϊόν που έχει υποστεί ζύμωση και φτιάχνεται από φασόλια σόγιας.
Υπάρχουν αρκετά είδη, πολλά από τα οποία περιέχουν και άλλα υλικά, συνήθως κάποιο δημητριακό όπως ρύζι ή κριθάρι. Η διαφορά της hatcho miso είναι ότι γίνεται αποκλειστικά και μόνο από φασόλια σόγιας, γι’ αυτό και περιέχει 80% περισσότερη πρωτεΐνη και περίπου 20 % λιγότερο αλάτι από άλλες πάστες miso.
Εκτός από την ιδιαίτερη umami γεύση, περιέχει πολλά προβιοτικά, οπότε έχει αντιφλεγμονώδη δράση και είναι ευεργετική για το στομάχι και το έντερο. Πάστες miso βρίσκουμε κυρίως σε καταστήματα βιολογικών ή ασιατικά μάρκετ.
Είναι ένα πλήρες, ισορροπημένο γεύμα, χαμηλό σε λιπαρά και πλούσιο σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και φυτικές ίνες.
4. Κρύα σούπα αβοκάντο
Ιδανική επιλογή για τις πιο ζεστές μέρες, όταν θέλουμε κάτι ελαφρύ και υγιεινό. Το αβοκάντο εκτός από τα πολλά του οφέλη για την υγεία, δίνει και πολύ ωραία υφή στις σούπες αλλά και στα smoothies.
Σημαντική προϋπόθεση είναι τα αβοκάντο να είναι καλής ποιότητας και σωστά ωριμασμένα. Τα αβοκάντο θεωρούνται από τις καλύτερες τροφές με αντιφλεγμονώδη δράση. Είναι πολύ πλούσια σε ωμέγα τρία, ενώ εδώ τα συνδυάζουμε και με γιαούρτι το οποίο έχει προβιοτικά. Η σούπα αυτή γίνεται σε λίγα λεπτά στο μπλέντερ!
5. Αντιφλεγμονώδης σούπα με ρεβίθια
Μία διαφορετική ρεβιθόσουπα κόκκινη με πελτέ ντομάτας, εμπλουτισμένη με ευεργετικά μπαχαρικά, όπως κουρκουμά, που καταπολέμα τις φλεγμονές και θωρακίζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, και κύμινο, που είναι πλούσιο σε σίδηρο, καταπολεμά τον διαβήτη, συμβάλλει στην πέψη αλλά και στην απώλεια λίπους.
Τα ρεβίθια είναι ιδιαίτερα θρεπτικά. Ανάμεσα στα πολλά οφέλη που μας προσφέρουν, είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, φυτικές ίνες, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο και ψευδάργυρο. Επιπλέον, έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και θεωρούνται ιδανική τροφή για όσους θέλουν να χάσουν βάρος, αφού έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, που συμβάλλουν στην αίσθηση κορεσμού.