ΠΟΝΟΣ ΣΤΟ ΑΥΤΙ: ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΕ ΑΝΗΣΥΧΗΣΕΙ
Ενώ ο πόνος στα παιδικά αυτιά συνήθως οφείλεται σε κάποια ωτίτιδα, στους ενήλικες μπορεί να υποδηλώνει κάτι εντελώς διαφορετικό.
Αν είσαι γονιός και το παιδί σου παραπονεθεί για πόνο στο αυτί, ξέρεις ήδη τι συμβαίνει: Αν είναι καλοκαίρι και απολαμβάνετε διακοπές στη θάλασσα πιθανότατα πρόκειται για «αυτί του κολυμβητή» (εξωτερική ωτίτιδα), μία βακτηριδιακή ή μυκητιασική μόλυνση του έξω ακουστικού πόρου του αυτιού, που θα αντιμετωπιστεί τοπικά με τις οδηγίες του παιδιάτρου. Αν είναι χειμώνας και ειδικά αν το παιδί έχει καταρροή, τότε μάλλον είναι ωτίτιδα και είναι πιθανό, αφού το επιβεβαιώσει και ο παιδίατρος, να χρειαστεί αντιβίωση.
Τι γίνεται, όμως, όταν πονάει το δικό σου αυτί; Αν δεν πρόκειται για το «αυτί του κολυμβητή» που αναφέραμε, τότε ο πόνος στα αυτιά σου μπορεί να μην οφείλεται σε λοίμωξη μα σε κάποια άλλη αιτία που ίσως δεν είχες εξετάσει μέχρι τώρα. Μπορεί να συμβαίνει μόνο όταν καταπίνεις, ή να είναι αντανακλαστικός. Και, σε κάθε περίπτωση, απαιτεί διερεύνηση από ωτορινολαρυγγολόγο προκειμένου να τον αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά.
5 πιθανές αιτίες που έχεις πόνο στο αυτί
1. Αμυγδαλίτιδα ή φαρυγγίτιδα
Αν υποφέρεις από κάποια λοίμωξη στις αμυγδαλές ή τον φάρυγγα, ένα πιθανό και τρομερά επίπονο σύμπτωμα μπορεί να είναι ο αντανακλαστικός πόνος στα αυτιά, χωρίς απαραίτητα να συνυπάρχει ωτίτιδα. Στην περίπτωση αυτή χρειάζεται να γίνει κλινική και αιματολογική εξέταση, προκειμένου να διαπιστωθεί η λοίμωξη και το αν είναι ιογενής ή μικροβιακή, ώστε να χορηγηθεί η σωστή θεραπεία που θα αντιμετωπίσει και τον πόνο στα αυτιά.
2. Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση συμβαίνει όταν το οξύ του στομάχου παλινδρομεί και ανηφορίζει προς τον οισοφάγο. Αυτό προκαλεί δυσφορία, καούρα και άλλα συμπτώματα, μεταξύ των οποίων και τον –φαινομενικά απίθανο– πόνο στα αυτιά, ο οποίος στην πραγματικότητα προέρχεται από κάποια λοίμωξη. Όπως εξηγεί η χειρουργός ΩΡΛ Dr Sheetal Radia, «το οξύ του στομάχου ερεθίζει τους ιστούς του λαιμού προκαλώντας λοίμωξη, η οποία μπορεί να επεκταθεί στην ευσταχιανή σάλπιγγα [σ.σ. είναι ο πόρος με τον οποίο συγκοινωνεί το μέσο αυτί με το ρινοφάρυγγα] και τα αυτιά προκαλώντας πόνο κατά την κατάποση».
3. Πρόβλημα στη γνάθο ή σε κάποιο δόντι
Τα αυτιά σου μπορεί να πονούν αν αντιμετωπίζεις κάποια δυσλειτουργία στην κροταφογναθική άρθρωση. Πρόκειται για την άρθρωση που συνδέει τη γνάθο με το κρανίο και μπορεί να προκαλέσει πόνο στα αυτιά κατά την κατάποση. Η δυσλειτουργία αυτή μπορεί να προέρχεται από σφίξιμο της γνάθου ή τρίξιμο των δοντιών. Ωστόσο, ο πόνος μπορεί να σχετίζεται και με κάποια φλεγμονή σε ένα συγκεκριμένο δόντι ή σε κάποιο απόστημα. Οπότε, σε τέτοιες περιπτώσεις απαιτείται έλεγχος από οδοντίατρο.
4. Κερί στα αυτιά
Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν πρέπει να αφαιρούμε μόνοι μας το κερί από τα αυτιά μας, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει απόφραξη. Ωστόσο, υπάρχει περίπτωση να έχει συσσωρευτεί μεγάλη ποσότητα κεριού στους ακουστικούς πόρους, να έχει σκληρύνει και αυτό να προκαλεί πόνο. Στην περίπτωση αυτή, είναι προτιμότερο να επισκεφθείτε ωτορινολαρυγγολόγο, που θα αφαιρέσει με ασφάλεια το κερί είτε με κάποιο ειδικό άγκιστρο είτε με κάποια τεχνική απόφραξης, έχοντας μάλιστα συστήσει και ειδικές φαρμακευτικές σταγόνες προκειμένου το κερί να μαλακώσει και να αφαιρεθεί πιο εύκολα. Η εξέταση των αυτιών μια φορά τον χρόνο από ΩΡΛ θα βοηθήσει ώστε να αποφευχθεί αντίστοιχο πρόβλημα στο μέλλον.
5. Μέση ωτίτιδα
Οι ωτίτιδες είναι σαφώς συχνότερες στα παιδιά, όμως συμβαίνει να εκδηλωθούν και στους ενήλικες με ωταλγία και βαρηκοΐα. Οι αιτίες στην περίπτωση αυτή μπορεί να είναι κάποια αλλεργική ρινίτιδα, ιγμορίτιδα, ρινικοί πολύποδες ή κάποια δυσλειτουργία στην ευσταχιανή σάλπιγγα. Απαιτείται ενδοσκοπικός έλεγχος από ωτορινολαρυγγολόγο για να διαπιστωθεί το πρόβλημα και άμεση θεραπεία, συνήθως με αντιβιοτικά, για να μην υπάρξουν επιπλοκές που μπορεί να βάλουν σε κίνδυνο ακόμα και την ακοή.