ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΦΘΕΙΡΕΙ Η ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΣΟΥ
Αν ζεις σε περιοχή με ατμοσφαιρική ρύπανση, δεν είναι μόνο ό,τι αναπνέεις που μπορεί να σου κάνει κακό. Είναι και ο αέρας στον οποίο εκτίθεται το δέρμα σου.
Η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει συνδεθεί με μια σειρά από προβλήματα υγείας, που κυμαίνονται από το άσθμα και τον καρκίνο του πνεύμονα έως τον διαβήτη και την παχυσαρκία. Κατ’ αρχάς, ο μολυσμένος αέρας έρχεται σε επαφή με το δέρμα μας, δηλαδή το μεγαλύτερο όργανο που έχουμε πάνω μας.
Το δέρμα λειτουργεί ως πρώτη γραμμή προστασίας από τους στρεσογόνους περιβαλλοντικούς παράγοντες. Υπάρχει όμως ένα όριο στα όσα μπορεί να καταπολεμήσει, πολύ περισσότερο σε συνθήκη μακροχρόνιας έκθεσης σε διάφορους ρύπους που προέρχονται κυρίως από ανθρώπινες δραστηριότητες και σχετίζονται με την καύση ορυκτών καυσίμων.
Έτσι, προκύπτουν παρενέργειες οι οποίες αφορούν όλο τον πλανήτη, π.χ. σοβαρές δερματικές παθήσεις όπως η ατοπική δερματίτιδα, που απασχολεί πια εκατομμύρια ανθρώπους – δεν σκοτώνει μεν, αλλά μπορεί να επηρεάσει την καθημερινότητά μας.
Κατά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου το σύνολο του παγκόσμιου πληθυσμού (99%) αναπνέει αέρα που απειλεί την υγεία του. Δηλαδή, αναπνέει ανθυγιεινά επίπεδα λεπτών σωματιδίων και διοξειδίου του αζώτου, με τους ανθρώπους σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος να υφίστανται την υψηλότερη έκθεση.
Το φάσμα των επιπτώσεων της ρύπανσης στο δέρμα είναι αρκετά ευρύ. Μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, διαταραχή του μικροβιώματος του δέρματος, βλάβη του δερματικού φραγμού, πρόωρη γήρανση, ακόμη και καρκίνο του δέρματος.
Συχνά, μπορεί να προκαλέσει την επιδείνωση υφιστάμενων δερματικών παθήσεων, όπως η ακμή, η εξ επαφής δερματίτιδα, το έκζεμα και η ψωρίαση.
Ο Carsten Flohr, πρόεδρος στο τμήμα δερματολογίας και επιστημών υγείας στο King’s College του Λονδίνου, εξήγησε στο Wired πως «είναι σαν η ατμοσφαιρική ρύπανση να “ανοίγει” το δέρμα μας και να κάνει πιο πιθανή την επαφή μεταξύ του ανοσοποιητικού του δέρματος και του περιβάλλοντος».
«Η ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΣΑΝ ΚΑΤΑΛΥΤΗΣ ΣΕ ΜΙΑ ΧΗΜΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ».
Πώς ακριβώς επηρεάζει η ρύπανση το δέρμα
Σύμφωνα με το Airly (που είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα παρακολούθησης και πρόβλεψης της ποιότητας του αέρα το οποίο συμμετέχει σε σχετικές έρευνες χρηματοδοτούμενες από την Ευρωπαϊκή Ένωση και κυβερνήσεις άλλων χωρών), «κάθε δέρμα έχει το μικροβίωμα του, το οποίο αποτελείται από βακτήρια, μύκητες και ιούς. Η παρουσία αυτών των μικροοργανισμών είναι απαραίτητη, βοηθά στην καταπολέμηση επιβλαβών ουσιών και προειδοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος για ενδεχόμενο κίνδυνο. Ωστόσο, το μικροβίωμα πρέπει να διατηρείται σε ισορροπία, κάτι που εγγυάται την υγεία του δέρματος.
»Εάν διαταραχθεί το μέγεθος και η ποικιλομορφία του π.χ. από την ατμοσφαιρική ρύπανση, μπορεί να προκληθεί υπερανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων. Ένα διαταραγμένο μικροβίωμα μπορεί επίσης να συμβάλει στη βλάβη του δερματικού φραγμού, το οποίο είναι ένα προστατευτικό στρώμα που κρατά έξω τα αλλεργιογόνα».
Μέσα σε όσα απειλούν το δέρμα μας είναι και η αιθαλομίχλη
Από όταν έπιασαν τα κρύα στην Ελλάδα, παρατηρείται μια έντονη μυρωδιά αιθαλομίχλης στα αστικά κέντρα. Τα σωματίδιά της μπορούν να παραμείνουν στο δέρμα και να παγιδεύσουν τα βακτήρια μέσα στους πόρους, καθιστώντας το ένα τέλειο περιβάλλον για την ανάπτυξη ακμής.
Τι μπορούμε να κάνουμε
Ένας τρόπος που έχουμε για να προφυλάξουμε το δέρμα μας από τους ατμοσφαιρικούς ρύπους είναι η χρήση προϊόντων που περιέχουν αντιοξειδωτικά. Δηλαδή, εκείνων που έχουν βιταμίνες C, E και B3. Μπορούν να μειώσουν την παρουσία επιβλαβών ελεύθερων ριζών και να μειώσουν την επίδραση της ρύπανσης στο δέρμα.
Οποιαδήποτε περιποίηση δέρματος θα πρέπει να συνδυάζεται με αντηλιακό ευρέος φάσματος, το οποίο θα μπλοκάρει τις βλαβερές ακτίνες UVA και UVB.