iStock

ΓΙΑΤΙ ΑΝΟΙΓΕΙ Η ΟΡΕΞΗ ΜΕΤΑ ΤΗ ΓΡΙΠΗ

Τι συμβαίνει και η όρεξή σου ανοίγει μετά τη γρίπη; Οι λόγοι που μπορεί να έχει αυξηθεί η πείνα που νιώθεις δεν είναι λίγοι. Ευτυχώς όμως, με μερικά tips και λίγη υπομονή θα επανέλθεις.

Δεν ξέρω αν το έχεις προσέξει κι εσύ, αλλά τελευταία ο κόσμος αρρωσταίνει λίγο πιο συχνά. Βλέπεις, για παράδειγμα, μία περίοδο όπου κάθε σπίτι έχει τουλάχιστον έναν κρεβατωμένο από λοίμωξη του αναπνευστικού. Κι αν είναι γρίπη ή Covid-19, τα συμπτώματα μπορεί να εξακολουθήσουν και μετά την ανάρρωση.

Παρατηρώντας αυτή την τάση, το OW έχει αναζητήσει απαντήσεις σε ερωτήματα όπως:

Ένα άλλο θέμα που μπορεί να προκύψει είναι το επίμονο αίσθημα πείνας μετά από μία λοίμωξη. Δεν είναι καθολικό, αλλά συμβαίνει σε ορισμένους. Έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί; Προτού επιχειρήσουμε να απαντήσουμε, αξίζει να δούμε τι συμβαίνει με την όρεξή μας όταν είμαστε άρρωστοι.

Τι συμβαίνει με την όρεξη όταν αρρωσταίνεις;

Κατά τη διάρκεια μιας γρίπης, η όρεξη καταστέλλεται φυσικά, ώστε η ενέργεια να μπορεί να κατευθυνθεί προς το ανοσοποιητικό σύστημα και όχι προς την πέψη. Όταν όμως ανεβάζουμε πυρετό, μπορεί να συμβεί και το αντίθετο: Η ζήτηση του σώματος για θερμίδες αυξάνεται, προκειμένου να παραχθούν κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που αμύνονται ενάντια σε ένα παθογόνο που εισβάλλει.

Όρεξη μετά τη γρίπη
iStock

Τι γίνεται όταν μια δύσκολη ίωση ή μια γρίπη κάνει τον κύκλο της; Γιατί μπορεί να πεινάμε λίγες ημέρες μετά; Παρακάτω μπορείς να διαβάσεις μερικούς από τους λόγους.

1. Δεν έχεις φάει αρκετές φυτικές ίνες

Εάν η διατροφή σου στερείται φυτικών ινών, είναι πιθανό να προκληθούν επίμονα αισθήματα υπερβολικής πείνας. Οι φυτικές ίνες είναι ένα συστατικό τροφίμων που το σώμα σου δεν μπορεί να απορροφήσει ή να αποθηκεύσει, γι' αυτό και όταν καταναλώνονται σε κάνουν να αισθάνεσαι χορτάτος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Κατά τη διάρκεια μιας ίωσης είναι συνηθισμένο να αμελούμε τις σαλάτες, τα φυτοφαγικά πιάτα και τα φρούτα. Συνήθως προτιμάμε κοτόπουλο, πατάτες, ρύζι, σούπες και ζεστά ροφήματα, πράγμα που δεν είναι λάθος, απλώς δεν είναι αρκετό.

Αν μάλιστα στα συμπτώματα περιλαμβάνονται και ενοχλήσεις στο γαστρεντερικό σύστημα, το πιο πιθανό είναι να έχεις αποκλείσει τελείως για λίγες μέρες τα πράσινα, φυλλώδη λαχανικά. Οι συνέπειες όμως θα φανούν στις αμέσως επόμενες ημέρες.

Πείνα μετά τη γρίπη
iStock

Γι' αυτό, όταν είσαι άρρωστος/η, προσπάθησε να τρως:

  • Ολόκληρα σταυρανθή λαχανικά, όπως μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών και κουνουπίδι.
  • Αμυλούχα λαχανικά, όπως πατάτες.
  • Ολόκληρα φρούτα, όπως μπανάνες, αχλάδια και μήλα.
  • Δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως ζυμαρικά ολικής αλέσεως, κινόα και πλιγούρι βρόμης.

2. Δεν έχεις κοιμηθεί καλά

Η ανεπαρκής ανάπαυση μπορεί να αυξήσει την όρεξη σε μερικούς ανθρώπους. Και, δυστυχώς, η γρίπη και το κρυολόγημα μπορεί να συνοδεύονται από κόπωση και υπνηλία, συνοδεύονται όμως επίσης και από άστατο και ελλιπή ύπνο. Όταν συμβαίνει αυτό, επηρεάζονται δύο ορμόνες που παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη ρύθμιση της όρεξης:

  • η γκρελίνη, η οποία σε κάνει να αισθάνεσαι πείνα,
  • η λεπτίνη, η οποία σου λέει πότε είσαι χορτάτος/η και ικανοποιημένος/η.

Μόλις αναρρώσεις και η κατάσταση της υγείας σου επιτρέψει να κοιμάσαι καλύτερα, μην βιαστείς να επιστρέψεις στην κανονικότητα, χωρίς μια περίοδο προσαρμογής που θα δώσει στο σώμα σου τη δυνατότητα να ξεκουραστεί ικανοποιητικά.

3. Έχεις αφυδατωθεί

Όταν το σώμα σου στερείται υγρασίας, δεν είναι ασυνήθιστο να μπερδεύει τη δίψα με την πείνα. Και οι λοιμώξεις του αναπνευστικού είναι γνωστό ότι αφυδατώνουν τον οργανισμό.

Εάν αγωνίζεσαι να καταστείλλεις την όρεξή σου μετά τη γρίπη, δοκίμασε να πιεις ένα ολόκληρο ποτήρι νερό και να περίμενε 15 λεπτά προτού αναζητήσεις ένα σνακ. Εναλλακτικά, δοκίμασε να τρως περισσότερα τρόφιμα πλούσια σε νερό καθημερινά: φρούτα, λαχανικά, σούπες, τσάι βοτάνων. Απόφυγε αλκοόλ, τσιγάρο και καφεΐνη όσο μπορείς, διότι εντείνουν την αφυδάτωση και μαζί το αίσθημα της πείνας.

4. Το στρες ανεβάζει τα επίπεδα σακχάρου

Όταν ο οργανισμός βρίσκεται σε κατάσταση στρες, όπως συμβαίνει σε μια γρίπη, το σώμα απελευθερώνει αδρεναλίνη ή κορτιζόλη, γνωστές ως ορμόνες του στρες. Αυτές μειώνουν την αποτελεσματικότητα της ινσουλίνης, της ορμόνης που είναι υπεύθυνη για τη μείωση των επιπέδων γλυκόζης.

Πείνα μετά τη γρίπη
iStock

Έτσι, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να αυξηθούν. Ίσως είχες ακούσει ότι η Covid-19 ανεβάζει το ζάχαρο. Στην πραγματικότητα, αυτό συμβαίνει σε κάθε απαιτητική λοίμωξη ή ασθένεια. Το σάκχαρο του αίματος ανεβαίνει όταν ο οργανισμός δουλεύει σκληρά για να καταπολεμήσει κάποια ασθένεια. Επίσης, κάποια φάρμακα, όπως τα αντιβιοτικά και τα αποσυμφορητικά, μπορούν να επηρεάσουν το σάκχαρο του αίματος.

Αυτό με τη σειρά του θα κάνει πιο έντονο το αίσθημα της πείνας. Αν αποφύγεις τους πολλούς απλούς υδατάνθρακες λίγες μέρες μετά τη γρίπη και φροντίσεις να έχεις μια ήπια σωματική δραστηριότητα, θα επανέλθεις στην προηγούμενη κατάσταση. Αν δεις ότι αυτό δεν συμβαίνει, ενώ παράλληλα εμφανίζονται και άλλα ύποπτα συμπτώματα, καλύτερα να απευθυνθείς σε ενδοκρινολόγο.

5. Έγινες πιο δραστήριος

Είναι λογικό κι επόμενο. Μετά τις ημέρες που πέρασες στο κρεβάτι και στο σπίτι, έχεις επανέλθει στις καθημερινές σου δραστηριότητες. Πηγαίνεις στη δουλειά, ίσως έχεις ξεκινήσει ξανά προπόνηση, κάνεις ψώνια και εξωτερικές δουλειές. Έτσι, ενώ ο οργανισμός σου δεν έχει επανέλθει εντελώς, οι καθημερινές ενεργειακές ανάγκες του έχουν αυξηθεί.

Η αύξηση της όρεξης είναι μια απολύτως φυσιολογική και υγιής αντίδραση στην αυξημένη δραστηριότητα. Για να χορτάσεις, προτίμησε σύνθετους υδατάνθρακες (όσπρια, βρόμη, ψωμί ολικής άλεσης, κινόα), λαχανικά πλούσια σε φυτικές ίνες και πρωτεϊνούχα τρόφιμα.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.