10 ΑΠΛΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΕΦΗΒΟ ΠΑΙΔΙ ΣΟΥ ΟΤΙ ΤΟ ΑΓΑΠΑΣ
Αν το έφηβο παιδί σου αρνείται πλέον να χωθεί στην αγκαλιά σου και να δεχτεί τα αμέτρητα φιλιά σου, υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να φέρεις τις εκδηλώσεις αγάπης στα μέτρα του.
Αν μεγαλώνεις παιδιά στην εφηβεία, θα συμφωνείς μαζί μου ότι υπάρχουν στιγμές που νιώθεις ότι ήρθαν εξωγήινοι, πήραν το άλλοτε μικρό, γλυκό παιδάκι που έτρεχε καθημερινά στην αγκαλιά σου και σε γέμιζε φιλιά, και άφησαν στη θέση του έναν άλλον άνθρωπο, έναν έφηβο ξένο που… δεν ξέρεις με βεβαιότητα πώς να διαχειριστείς.
Το αποτέλεσμα; Συχνά μοιάζει να τα κάνεις όλα λάθος: ο τρόπος που μιλάς, αυτά που ετοιμάζεις για κολατσιό, τα ρούχα που προτείνεις να φορέσει, ακόμα και ο τρόπος που δείχνεις την αγάπη σου!
Η αγκαλιά με τη 13χρονη κόρη μου, για παράδειγμα, τελευταία μοιάζει αλλόκοτη, γιατί δεν χωράει πια να χωθεί ανάμεσα στα χέρια μου. Μάλλον εγώ πασχίζω να μπω στην αγκαλιά της, και την ίδια ώρα εκείνη δεν θέλει πολλές περιπτύξεις. Καταλήγω, λοιπόν, να την κυνηγώ (κάτι που βλέπω στα social να κάνουν κι άλλες μαμάδες), να την παρακαλώ, να της βάζω τρικλοποδιά, να της κάνω κεφαλοκλείδωμα, να της δίνω με το ζόρι φιλιά στο κεφάλι, ενώ εκείνη μάταια με σπρώχνει… Έτσι αναζητώ άλλους τρόπους για να την προσεγγίσω και εναλλακτικές για να εκφράσω την αγάπη μου.
Η παιδοψυχολόγος Melanie McNally, που ειδικεύεται στους έφηβους, λέει πως «οι γονείς συχνά πιστεύουν ότι πρέπει να κάνουν κάτι σπουδαίο για να δείξουν την αγάπη τους στα –φαινομενικά ακατάδεκτα– έφηβα παιδιά τους. Η πραγματικότητα, όμως, είναι πως οι μικρές στιγμές είναι που έχουν για εκείνα πραγματική σημασία». Η ίδια δίνει διάφορα παραδείγματα, από τα οποία ξεχώρισα εκείνα που έχω δει να πετυχαίνουν σίγουρα.
Το έφηβο παιδί σου ξέρει ότι το αγαπάς όταν…
- Αφήνεις το κινητό σου όταν έρχεται προς το μέρος σου. Μπορεί να έρχεται για να σου πει κάτι ασήμαντο, μια ιστορία από το σχολείο ή κάτι περισσότερο σημαντικό, π.χ. για το πόσο καλά τα πήγε σε κάποιο διαγώνισμα. Ό,τι κι αν είναι που θέλει να σου πει, με την κίνηση αυτή δείχνεις ότι ενδιαφέρεσαι για εκείνο και ότι η παρουσία του κοντά σου είναι σημαντική.
- Δείχνεις ενδιαφέρον για όσα λέει και του αρέσουν. Δεν είναι μόνο η παρουσία του που πρέπει να ξέρει ότι είναι σημαντική για σένα, αλλά και όσα έχει να σου πει. Το να ακούς με προσοχή διατηρώντας την οπτική επαφή, να σχολιάζεις με επιτυχία και χωρίς κριτική, και να θυμάσαι τις λεπτομέρειες, δίνουν στο παιδί σου να καταλάβει πόσο νοιάζεσαι.
- «Εκπαιδεύεσαι» σε αυτά που σου λέει και του αρέσουν. Δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή για το εφηβάκι σου από αυτή που θα καθίσεις δίπλα του στον καναπέ την ώρα που βλέπει την αγαπημένη του σειρά και θα κάνεις ερωτήσεις για την πλοκή. Και δεν φαντάζεσαι πόσο θα τρελαθεί αν του παραγγείλεις ένα t-shirt ή μία κούπα από την αγαπημένη του σειρά! Ένα τέτοιο δώρο, που δείχνει πραγματικό νοιάξιμο, είναι πιο σημαντικό και από το πιο ακριβό ζευγάρι παπούτσια!
…και όταν του/της λες πράγματα όπως:
- «Τα μαλλιά σου είναι τέλεια σήμερα!» ή «Σου πάνε πολύ αυτά που διάλεξες να φορέσεις σήμερα!»
- «Σε ευχαριστώ πολύ που βοήθησες την αδερφή/τον αδερφό σου με τα μαθήματα χθες, το εκτιμώ πραγματικά».
- «Θέλεις να κάνουμε κάτι οι δυο μας αυτό το σαββατοκύριακο;»
- «Έμαθα από το φροντιστήριο ότι σκίζεις στα διαγωνίσματα, τι λες να το γιορτάσουμε στο αγαπημένο σου εστιατόριο απόψε;»
- «Θυμάσαι που μου είχες πει ότι θέλεις αυτό το φούτερ/εισιτήριο για συναυλία/μαγιό; Δεν το έχω ξεχάσει! Αν μέχρι τέλος του μήνα κάνουμε λίγη οικονομία, θα καταφέρουμε να το πάρουμε.»
- «Είμαι πραγματικά υπερήφαν@ για σένα».
- «Σ’ αγαπώ. Σε θαυμάζω. Είμαι πάντα με το μέρος σου. Και θα είμαι εδώ για εσένα, ό,τι κι αν συμβεί».
Βρείτε εδώ τα audio articles που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή.
Για να ακούτε τα άρθρα του OW που είναι διαθέσιμα σε ηχητική μορφή, μπορείτε να μας ακολουθήσετε σε Spotify και σε Apple Podcasts.