iStock

7 ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΒΟΥΤΥΡΟ

Αν θέλεις να μειώσεις το βούτυρο στη διατροφή σου, προτείνουμε 7 υλικά με τα οποία μπορείς να το αντικαταστήσεις.

Ναι, το βούτυρο είναι νόστιμο! Και το χρησιμοποιούμε σε ένα σωρό συνταγές, από κέικ, κουλουράκια ή άλλα γλυκά (όπως αυτή η μηλόπιτα) μέχρι ζυμαρικά, σούπες ή στην ομελέτα.

Ωστόσο, το βούτυρο θεωρείται μια από τις πιο ανθυγιεινές τροφές, από αυτές που επιβαρύνουν τον οργανισμό μας και που καλό είναι να περιορίζουμε στη διατροφή μας. Περιέχει κορεσμένα λιπαρά, τα οποία αυξάνουν την LDL (τη λεγόμενη «κακή») χοληστερόλη –παράγοντας που συμβάλλει στην εμφάνιση καρδιακών παθήσεων– και αρκετές θερμίδες.

Το θετικό είναι ότι μπορούμε να αντικαταστήσουμε το βούτυρο με άλλα υλικά σε συνταγές, χωρίς να επηρεαστεί αρνητικά το τελικό αποτέλεσμα, το οποίο θα έχει γεύση και υφή παρόμοια με αυτή που θα είχε αν περιείχε βούτυρο, αλλά παράλληλα μειωμένα λιπαρά και αυξημένη θρεπτική αξία.

7 ιδέες για να αντικαταστήσετε το βούτυρο

– Αβοκάντο

Το αβοκάντο έχει ουδέτερη γεύση και λιπαρή υφή και περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά (μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, φολικό οξύ, κάλιο, βιταμίνη C, φυτικές ίνες κλπ), γι' αυτό θεωρείται η ιδανική τροφή για να αντικαταστήσει το βούτυρο. Το αβοκάντο συνιστάται ιδιαίτερα σε συνταγές που περιέχουν σοκολάτα ή κακάο. Οι ειδικοί προτείνουν να χρησιμοποιούμε την αναλογία 1:1.

αβοκάντο και κακάο
iStock

– Ελαιόλαδο

Μια επίσης θρεπτική τροφή είναι το ελαιόλαδο, το σήμα κατατεθέν της μεσογειακής διατροφής (η οποία βρέθηκε για άλλη μια χρονιά πρώτη στη λίστα με τις πιο υγιεινές δίαιτες). Περιέχει υγιεινά λιπαρά οξέα, στοιχεία με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά. Μπορείτε να αντικαταστήσετε το βούτυρο με λάδι σε αναλογία 1:1. Αν το χρησιμοποιήσετε σε αρτοσκευάσματα, έχετε κατά νου ότι μπορεί να δώσει λίγο πιο έντονη γεύση, ειδικά αν πρόκειται για έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

– Σάλτσα μήλου

Αυτή η επιλογή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για γλυκές παρασκευές, όπως τα muffins. Προσδίδει μια φυσική γλυκύτητα, καθώς και επιπλέον υγρασία, ενώ σε σύγκριση με το βούτυρο έχει πολύ λιγότερες θερμίδες και καθόλου λίπος. Σε γενικές γραμμές, για 1 φλιτζάνι βούτυρο χρησιμοποιήστε ½ φλιτζάνι σάλτσα μήλου και ½ φλιτζάνι λάδι. Μπορείτε να προσαρμόσετε την αναλογία στις προτιμήσεις και τις συνταγές σας.

– Πολτοποιημένες μπανάνες

Η μπανάνα είναι η τροφή που φημίζεται ίσως περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη για την περιεκτικότητά της σε κάλιο. Οι πολτοποιημένες μπανάνες όταν ψηθούν μπορούν να προσφέρουν μια κρεμώδη υφή που μοιάζει με αυτή του αβοκάντο και μια γλυκύτητα ανάλογη αυτής που προσφέρει η σάλτσα μήλου. Για 1 φλιτζάνι βούτυρο, χρησιμοποιήστε ½ φλιτζάνι πολτοποιημένη μπανάνα και ½ φλιτζάνι λάδι.

βούτυρο ξηρών καρπών
iStock

– Βούτυρο ξηρών καρπών

Το βούτυρο ξηρών καρπών, όπως για παράδειγμα το φυστικοβούτυρο ή το αμυγδαλοβούτυρο, είναι ένα εξαιρετικό υποκατάστατο. Δίνει στις τροφές υφή παρόμοια με αυτή που παρέχει το ζωικό βούτυρο, ενώ παράλληλα προσφέρει έξτρα φυτικές ίνες και πρωτεΐνες. Αν χρησιμοποιείτε για πρώτη φορά βούτυρο ξηρών καρπών, αντικαταστήστε μόνο τη μισή ποσότητα ζωικού βουτύρου. Δοκιμάστε και αν σας αρέσει η γεύση, χρησιμοποιήστε περισσότερο την επόμενη φορά.

– Πουρές κολοκύθας

Ο πουρές κολοκύθας μπορεί να προσφέρει υγρασία, κρεμώδη γεύση και μια ελαφριά γλυκύτητα στα φαγητά. Παράλληλα, η κολοκύθα θεωρείται μια θρεπτική τροφή αφού είναι καλή πηγή καροτενοειδών, ενός τύπου αντιοξειδωτικού που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καρκίνο και καρδιακές παθήσεις. Οι ειδικοί συνιστούν να χρησιμοποιούμε την αναλογία 1:1.

– Στραγγιστό γιαούρτι

Τέλος, μια ακόμη επιλογή είναι το στραγγιστό γιαούρτι, το οποίο αφήνει μια κρεμώδη αίσθηση και δίνει στις παρασκευές αφράτη υφή. Οι ειδικοί προτείνουν να χρησιμοποιούμε πλήρες γιαούρτι για τον σκοπό αυτό, σε αναλογία 1:1.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.