Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

ΘΑ ΕΧΩ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗΣ ΜΕ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΜΟΥ;

Αν η μαμά σου είχε μια κακή εμπειρία εμμηνόπαυσης, είσαι καταδικασμένη να σου συμβεί το ίδιο; Η γυναικολόγος Νίκη Βασιλειάδου απαντά.

Ποια γυναίκα δεν χειροκρότησε την Δάφνη Λαμπρόγιαννη, όταν σε συνέντευξη που έδωσε στο OW επεσήμανε πόσο σημαντικό είναι να μιλάμε ανοιχτά για την εμμηνόπαυση; Το να μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας είναι τρομερά ανακουφιστικό και χρήσιμο, καθώς έτσι καμία γυναίκα δεν θα νιώθει πια μόνη, ενώ χρήσιμες πληροφορίες μπορεί να μεταφερθούν από όσες έχουν βρεθεί εκεί στις νεότερες.

Εξίσου μεγάλη σημασία έχει, βέβαια, οι πληροφορίες να είναι και έγκυρες. Έτσι, στο συχνότατο ερώτημα «Θα έχω την ίδια εμπειρία εμμηνόπαυσης με τη μαμά μου;», κατάλληλοι για να απαντήσουν είναι οι γυναικολόγοι, βάσει των ερευνών και της εμπειρίας τους.

Αν η δική σου μαμά, παραδείγματος χάριν, είχε πολύ κακή εμπειρία από την εμμηνόπαυσή της, αν μπήκε στην κλιμακτήριο πολύ νωρίς ή πολύ γρήγορα, λογικό είναι να φοβάσαι ότι λόγω κληρονομικότητας θα συμβεί και σε εσένα το ίδιο. Είναι, όμως, σίγουρο ότι θα γίνει έτσι; Η μαιευτήρας χειρουργός – γυναικολόγος Νίκη Βασιλειάδου απαντά στο OW.

Είμαι καταδικασμένη να έχω δύσκολη εμμηνόπαυση σαν τη μαμά μου;

«Ναι και όχι», απαντά η κ. Βασιλειάδου στις γυναίκες που δικαιολογημένα ανησυχούν περισσότερο αν οι μαμάδες τους υπέφεραν. «Σίγουρα υπάρχουν κάποιοι παράγοντες κληρονομικοί, αυτό έχει αποδειχθεί με πολλές μελέτες. Τα γονίδια, δηλαδή, έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζουν τις εξάψεις και τις εφιδρώσεις, όμως το ζήτημα είναι πολυπαραγοντικό», τονίζει και εξηγεί ότι το πώς θα είναι η εμμηνόπαυσή σου δεν είναι μόνο ζήτημα γονιδίων. Για την ακρίβεια, μελέτη του 2019 έδειξε ότι το αν θα ξεκινήσει η εμμηνόπαυσή σου στην ίδια ηλικία με αυτήν της μαμάς σου είναι ζήτημα κληρονομικό κατά 44-65%.

εμμηνόπαυση
Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

Εξάλλου, συνεχίζει η κ. Βασιλειάδου, «αυτό που μέχρι στιγμής έχει μελετηθεί και κάνει ανεπαρκείς τις γνώσεις μας είναι η μητριαρχική γραμμή, δηλαδή η μαμά σου, η γιαγιά σου κ.λπ. Όμως, έχουμε γονίδια και από την πατρική πλευρά, για την οποία δεν υπάρχουν πληροφορίες. Ποιος ρωτάει τον μπαμπά του πώς μπήκε στην εμμηνόπαυση η μάνα του; Επομένως, δεν είναι απόλυτο ότι η εμμηνόπαυση της μαμάς θα επηρεάσει αυτήν της κόρης. Μπορεί εκείνη να είχε δύσκολη εμμηνόπαυση και εσύ πιο ήπια, ή το αντίστροφο»,

Μπορώ να λάβω μέτρα ώστε να έχω καλύτερη εμμηνόπαυση;

Δεδομένων των παραπάνω δικαιούμαστε όχι μόνο να έχουμε ελπίδες, αλλά και να λάβουμε μέτρα που μπορούν να κάνουν την περίοδο της εμμηνόπαυσης πιο υποφερτή.

– Φυτική διατροφή

Η κ. Βασιλειάδου δίνει μεγάλη σημασία στην υγιεινή διατροφή κατά την περίοδο αυτή, κάτι που υποστηρίζεται και από μελέτη σύμφωνα με την οποία τα ανυπόφορα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης μπορούν να μειωθούν και κατά 84% χάρη σε μια φυτική διατροφή, πλούσια σε σόγια. «Η διατροφή με σόγια έχει βρεθεί πως ίσως να ανακουφίζει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, π.χ. τις εξάψεις. Εξάλλου και τα μη φαρμακευτικά σκευάσματα ή τα παραφάρμακα που κυκλοφορούν για την εμμηνόπαυση βασίζονται στη σόγια και στα φυτο-οιστρογόνα». Επίσης, η ίδια τονίζει ότι κατά την περίοδο εκείνη θα πρέπει να αποφεύγεται και η κατανάλωση αλκοόλ.

– Αντιμετώπιση παχυσαρκίας

«Οι παχύσαρκες γυναίκες φαίνεται να έχουν πολύ περισσότερα συμπτώματα, επομένως αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για καταπολέμηση της παχυσαρκίας», λέει η κ. Βασιλειάδου, αναφορικά με το τι μπορούμε να κάνουμε για ηπιότερα συμπτώματα. Συνεπώς, η υγιεινή διατροφή σε συνδυασμό με σωματική άσκηση αποδεικνύονται πολύτιμες.

– Προβλήματα υγείας

Τυχόν προβλήματα υγείας μπορεί να επηρεάσουν το πώς θα βιώσει η γυναίκα την κλιμακτήριο και γι’ αυτό θα πρέπει να έχουν ρυθμιστεί εγκαίρως. Η ευαισθησία στην ινσουλίνη μπορεί να είναι ένα από αυτά. «Οι γυναίκες με διαβήτη τύπου 2 έχουν αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία συνδυάζεται με ωοθηκική ανεπάρκεια και πρόωρη εμμηνόπαυση», εξηγεί η γυναικολόγος. Γι’ αυτό οι τακτικές ορμονολογικές εξετάσεις είναι απαραίτητες.

– Στρες

Η γυναικολόγος Dr Semiya Aziz προσθέτει σε μελέτη της και τον παράγοντα στρες, λέγοντας πως «μπορεί να κάνει την κατάσταση πολύ χειρότερη». Συμβουλεύει, λοιπόν, να μη λείπει η χαλάρωση από την καθημερινότητα κατά την περίοδο της κλιμακτηρίου. «Ο διαλογισμός, η ενσυνειδητότητα, μπορούν να μειώσουν την ορμόνη κορτιζόλη και αυτό να έχει σημαντικά οφέλη στον μεταβολισμό, βελτιώνοντας και τον ύπνο», προσθέτει η ίδια. Σε κάθε περίπτωση, συμπληρώνει, γνωρίζοντας τον ρόλο του στρες δεν χρειάζεται να περιμένουμε να μας καταβάλλει για να καταλάβουμε ότι πρέπει να λάβουμε μέτρα.

Δεν τα «βάφουμε μαύρα»

Η κλιμακτήριος και η εμμηνόπαυση είναι μια φυσική διαδικασία που η γυναίκα θα βιώσει στον κύκλο της ζωής της. Υπάρχουν κάποιες παραπάνω πιθανότητες να τη δυσκολέψει αν το ίδιο συνέβη και στη μαμά της, όμως, όπως λέει και η κ. Βασιλειάδου. «δεν τα βάφουμε μαύρα περιμένοντας την καταστροφή, παρά φροντίζουμε να κάνουμε υγιεινή ζωή με καλή διατροφή για να έχουμε λιγότερα συμπτώματα».

Από εκεί και πέρα, ανάλογα με τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζει η κάθε γυναίκα αλλά και το ιστορικό της, θα λάβει τις εξατομικευμένες οδηγίες και τυχόν συνταγογραφήσεις του/της γυναικολόγου της, προκειμένου να γίνει η ζωή της λίγο πιο εύκολη.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.