iStock

ΓΙΑΤΙ ΝΙΩΘΕΙΣ ΑΣΧΗΜΑ ΓΙΑ ΜΗΝΕΣ ΑΦΟΥ ΚΟΨΕΙΣ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ

Αν αποφασίσεις να κόψεις το κάπνισμα, τα αισθήματα δυσφορίας που μπορεί να νιώθεις ακόμα και μήνες μετά δεν θα πρέπει να σε αποθαρρύνουν. Είναι φυσιολογικά και θα αρχίσεις σταδιακά να νιώθεις καλύτερα.

Η νικοτίνη συγκαταλέγεται στις πιο εθιστικές ουσίες, μαζί με το αλκοόλ και ορισμένα σκληρά ναρκωτικά. Μάλιστα, τα στοιχεία δείχνουν ότι ο οργανισμός μπορεί να αρχίσει να αποκτά εθισμό στη νικοτίνη αμέσως ή ακόμα και μετά από μία ή δύο χρήσεις. Γι' αυτό και η διακοπή του καπνίσματος είναι μια δύσκολη υπόθεση.

Η απόφαση δεν είναι εύκολη και συνήθως οι καπνιστές κάνουν αρκετά πισωγυρίσματα μέχρι τελικά να καταφέρουν (ή όχι) να απεξαρτηθούν από το τσιγάρο. Όπως διαβάζουμε στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, κάθε χρόνο λιγότεροι από ένας στους δέκα ενήλικες καπνιστές τσιγάρων καταφέρνουν να το κόψουν.

Ωστόσο, η διακοπή του καπνίσματος είναι ένα από τα πιο πολύτιμα δώρα που θα μπορούσε να κάνει κάποιος στον εαυτό του. Μόλις συμβεί, το σώμα αρχίζει μια διαδικασία επούλωσης, η οποία συνήθως διαρκεί αρκετό διάστημα. Και ναι, στην αρχή μπορεί να νιώθει κανείς εξαιρετικά άσχημα.

Γίνεται να νιώθεις χειρότερα αφού κόψεις το κάπνισμα;

Οι περισσότεροι καπνιστές θα χρειαστούν αρκετό καιρό μέχρι να ξανανιώσουν «φυσιολογικά» μετά τη διακοπή του καπνίσματος. Μάλιστα, το πιθανότερο είναι το πρώτο διάστημα να νιώθουν χειρότερα από πριν, αφού θα πρέπει να αντιμετωπίσουν μια σειρά συμπτωμάτων, όπως η αύξηση βάρους, το αυξημένο άγχος, η κόπωση και φυσικά ο πειρασμός να ξαναρχίσουν το κάπνισμα.

Οι αλλαγές που συμβαίνουν στον οργανισμό είναι λογικό να προκαλούν αίσθημα δυσφορίας. Ουσιαστικά, ο οργανισμός βιώνει μια μεταμόρφωση και οι αλλαγές στη λειτουργία των νευροδιαβιβαστών, κυρίως της ντοπαμίνης, μπορεί να συμβάλλουν στο αίσθημα κόπωσης. Στα θετικά, να πούμε ότι έρευνες δείχνουν ότι μετά από 3 μήνες επιτυχούς αποχής, τα άτομα τείνουν να παρουσιάζουν βελτιωμένη λειτουργία της ντοπαμίνης σε σύγκριση με την περίοδο που κάπνιζαν.

κάπνισμα
iStock

Ποια συμπτώματα μπορεί να αντιμετωπίσεις

Όπως αναφέρει o έγκριτος αμερικανικός ιστότοπος Healthline, που παρέχει πληροφορίες για θέματα υγείας, τρεις μήνες αφού διακόψετε το κάπνισμα μπορεί ακόμα να αντιμετωπίζετε τα παρακάτω συμπτώματα:

– Αλλαγές σε ψυχολογικό επίπεδο

Το ψυχολογικό κόστος όταν διακόπτει κανείς το κάπνισμα μπορεί να είναι μεγάλο (αλλά, όπως είπαμε, αξίζει τον κόπο). Για ορισμένα άτομα, το τσιγάρο χρησιμεύει ως μηχανισμός αντιμετώπισης και διαχείρισης του στρες, γι' αυτό μόλις η συνήθεια διακοπεί το άτομο μπορεί να δυσκολευτεί να βρει νέους τρόπους για να καλύψει αυτή την ανάγκη, με αποτέλεσμα την προσωρινή επιδείνωση της διάθεσης.

– Αύξηση του βάρους μετά το κάπνισμα

Μετά τη διακοπή του καπνίσματος, ορισμένα άτομα μπορεί να πάρουν βάρος, γεγονός που προκαλεί δυσαρέσκεια.

– Συμπτώματα στέρησης

Επίσης, το άτομο μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα στέρησης, όπως διακυμάνσεις της διάθεσης, κόπωση, άγχος και δυσκολία συγκέντρωσης.

– Βελτίωση της αίσθησης της γεύσης και της όσφρησης

Αισθήσεις όπως η γεύση και η όσφρηση τείνουν να βελτιώνονται συνεχώς.

– Αίσθημα κόπωσης

Εβδομάδες ή ακόμα και μήνες μετά τη διακοπή του καπνίσματος, αρκετοί άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται κουρασμένοι ή εξαντλημένοι από την όλη διαδικασία. Με την πάροδο του χρόνου, όμως, αυτή η αίσθηση θα σταθεροποιηθεί και σταδιακά θα μειωθεί.

– Βήχας ή δύσπνοια

Ενώ η λειτουργία των πνευμόνων συνήθως βελτιώνεται μετά τη διακοπή του καπνίσματος, ενδέχεται να εμφανιστεί επίμονος βήχας ή δύσπνοια αρκετό καιρό αφού διακόψετε το κάπνισμα. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι οι πνεύμονες «καθαρίζουν» τα συσσωρευμένα υπολείμματα ή επουλώνονται από την προηγούμενη έκθεση στον καπνό.

Αναρωτιέστε πότε θα αρχίσετε να νιώθετε καλύτερα; Παράγοντες όπως η διάρκεια και η ένταση του καπνίσματος, η συνολική υγεία, η ηλικία, ο τρόπος ζωής και οι συνήθειες παίζουν ρόλο. Θυμηθείτε ότι μπορεί να χρειαστείτε από μερικές ημέρες μέχρι αρκετούς μήνες.

κάπνισμα
iStock

Έκοψες το κάπνισμα; 5 τρόποι να νιώσεις καλύτερα

Αν βιώνετε τα παραπάνω συμπτώματα και μπαίνετε στον πειρασμό να υποκύψετε και πάλι στο κάπνισμα, σας δίνουμε εναλλακτικές για να νιώσετε καλύτερα.

1. Καλή ενυδάτωση

Φροντίστε να παραμένετε ενυδατωμένοι, καθώς η κατανάλωση άφθονου νερού μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση των τοξινών.

2. Βρείτε υποκατάστατα για το κάπνισμα

Αντί για τσιγάρο, δοκιμάστε να «απασχολείτε» το στόμα σας καταναλώνοντας τσίχλες ή καραμέλες χωρίς ζάχαρη, ή υγιεινά σνακ.

3. Γυμναστική

Εντάξτε τη σωματική δραστηριότητα στην καθημερινότητά σας. Η άσκηση μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση, να μειώσει το στρες και να βοηθήσει στη διαχείριση της αύξησης του βάρους, που πιθανόν να αντιμετωπίσετε λόγω της διακοπής του καπνίσματος.

4. Δοκιμάστε τεχνικές χαλάρωσης

Οι βαθιές αναπνοές είναι ένας τρόπος να διαχειριστείτε το στρες και να μειώσετε την ένταση που ενδεχομένως νιώθετε.

5. Νέο χόμπι αντί για το κάπνισμα

Τέλος, ένα νέο χόμπι μπορεί όχι μόνο να σας κρατήσει απασχολημένους κάποιες ώρες της ημέρας αλλά και να σας προσφέρει ανακούφιση από τις αρνητικές σκέψεις.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.