3 ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΙΣ
Είναι όλα τα συμπληρώματα διατροφής ασφαλή; Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί με τη λήψη τους και να συμβουλευόμαστε πάντα γιατρό.
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα συμπληρώματα διατροφής είναι πλέον αρκετά διαδεδομένα. Βιταμίνες, πολυβιταμίνες, μαγνήσιο, προβιοτικά, πρεβιοτικά και πολλά άλλα σκευάσματα αποτελούν μέρος της καθημερινής μας διατροφής.
Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι δεν πρέπει να το παρακάνουμε με τα συμπληρώματα διατροφής, ούτε να τα λαμβάνουμε αλόγιστα. Κάποια χρειάζεται να τα παίρνουμε συγκεκριμένη ώρα της ημέρας, να μην το παρακάνουμε με τη δοσολογία και σίγουρα να συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας.
Ειδικότερα, υπάρχουν ορισμένα συμπληρώματα διατροφής για τα οποία η επιστημονική κοινότητα επιφυλάσσεται, και καλό θα ήταν να ρωτήσετε τον γιατρό, τον διατροφολόγο ή τον φαρμακοποιό σας σχετικά με το αν και σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να τα λαμβάνετε.
1. Συμπληρώματα για απώλεια βάρους
Απώλεια βάρους και υγεία δεν συνδυάζονται απαραίτητα – και η έκθεση με τα καλύτερα μοντέλα διατροφής για το 2024 το αποδεικνύει. Αρκετοί άνθρωποι που συνήθως έχουν δοκιμάσει μια σειρά από δίαιτες αλλά αδυνατούν να χάσουν βάρος καταφεύγουν σε συμπληρώματα που το υπόσχονται. Έρευνες, όμως, δείχνουν ότι αυτά τα σκευάσματα μπορεί να μην είναι τελικά τόσο ασφαλή. Μια ανασκόπηση του 2021 εξέτασε 315 κλινικές δοκιμές και διαπίστωσε ότι τα συμπληρώματα απώλειας βάρους δεν βοήθησαν τους συμμετέχοντες να αδυνατίσουν. Επιπλέον, η ανασκόπηση έδειξε ότι ακόμα και αν ένα συμπλήρωμα είχε αποτέλεσμα, το άτομο έχανε βάρος μόνο για όσο διάστημα έπαιρνε το συμπλήρωμα.
Αντί για τέτοιου είδους συμπληρώματα, προτιμήστε να κάνετε μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής και τη διατροφή σας, προσθέτοντας παράλληλα τη σωματική κίνηση στην καθημερινότητά σας. Αυτό είναι πιο πιθανό να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος σε βάθος χρόνου – και να το κρατήσετε.
2. Συμπληρώματα διατροφής που αλληλεπιδρούν με φάρμακα
Εάν λαμβάνετε οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή, είναι απαραίτητο να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας πριν ξεκινήσετε να παίρνετε συμπληρώματα διατροφής. Ορισμένα από αυτά μπορεί να αλληλεπιδρούν με φάρμακα, αυξάνοντας ή μειώνοντας την αποτελεσματικότητα τους και επηρεάζοντας την υγεία μας. Ένα παράδειγμα αποτελεί το συμπλήρωμα βιταμίνης Κ, η λήψη του οποίου μπορεί να επηρεάσει φάρμακα που σχετίζονται με την αραίωση του αίματος.
Γενικά, οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ συμπληρωμάτων διατροφής και φαρμάκων είναι ένα σημαντικό θέμα για την υγεία, γι' αυτό συνιστάται σε τέτοιες περιτπώσεις να ακολουθείτε τις συστάσεις του γιατρού σας.
3. Συμπληρώματα καφεΐνης
Η καφεΐνη θεωρείται ίσως το πιο δημοφιλές διεγερτικό στον κόσμο, ενώ ορισμένες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι όταν καταναλώνεται με μέτρο μπορεί να έχει οφέλη και για την υγεία. Ωστόσο, τα συμπληρώματα διατροφής με υψηλές δόσεις καφεΐνης συνήθως περιέχουν περισσότερη καφεΐνη απ' ό,τι περιέχει μια κούπα καφέ.
Η συστηματική υπερκατανάλωση καφεΐνης μπορεί να μας επηρεάσει με ανεπιθύμητους τρόπους, όπως για παράδειγμα προκαλώντας τρέμουλο, άγχος και νευρικότητα, αλλά και να επιδεινώσει ορισμένες ιατρικές καταστάσεις όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης. Επιπλέον, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον ύπνο μας, γι' αυτό και τα ροφήματα με καφεΐνη συγκαταλέγονται στις τροφές που πρέπει να αποφεύγουμε να καταναλώνουμε αργά το βράδυ.
Αν νιώθετε κουρασμένοι ή θέλετε κάτι να σας τονώσει, είναι προτιμότερο να πιείτε μια κούπα καφέ ή ένα τσάι με καφεΐνη, και να αποφύγετε τα συμπληρώματα.