iStock

ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΑΥΤΙΕΣ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ;

Οι πρωινές ναυτίες της εγκυμοσύνης θεωρούνται αναγκαίο κακό για τις γυναίκες που περιμένουν παιδί. Μία νέα έρευνα όμως, που εξηγεί την αιτία του φαινομένου, μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην αντιμετώπισή τους, ώστε οι μέλλουσες μητέρες να μην χρειάζεται να υποφέρουν.

Όλοι ξέρουν πως όταν μια γυναίκα μείνει έγκυος, θα πρέπει να υποστεί τις πρωινές ναυτίες. Μάλιστα, πολλές φορές –το έχεις δει και σε άπειρες ταινίες και σειρές– οι ενδιαφερόμενες διαπιστώνουν την εγκυμοσύνη τους από αυτά τα ενοχλητικά συμπτώματα, που περιλαμβάνουν αδιαθεσία, τάση για εμετό, αλλά και εμετό.

Οι πρωινές ναυτίες ακολουθούν την έγκυο καθ' όλη τη διάρκεια του 1ου τριμήνου της κύησης και συνήθως υποχωρούν όταν το έμβρυο έχει πλέον μεγαλώσει σε βαθμό που να γίνεται αντιληπτό από τη μητέρα του.

Οι πρωινές αδιαθεσίες είναι εξουθενωτικές και ταλαιπωρούν ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, το 80% των εγκύων γυναικών. Αλλά οι επιστήμονες μέχρι τώρα δεν είχαν εξηγήσει γιατί συμβαίνουν, ούτε βέβαια είχε τεθεί το ενδεχόμενο μιας κάποιας αντιμετώπισης.

Ίσως να μην έτυχε, ίσως να είχαν πιο σοβαρά προβλήματα να επιλύσουν, ίσως πάλι οι παρενέργειες μιας εγκυμοσύνης να αντιμετωπίστηκαν ως κάτι ακόμη που πρέπει να υπομείνει μια γυναίκα – το ότι ο γυναικείος πόνος υποβαθμίζεται συστηματικά από τους επαγγελματίες υγείας είναι γεγονός.

Οι ερευνητές μόλις τώρα εξήγησαν τις πρωινές ναυτίες

Τώρα όμως μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας και το Πανεπιστήμιο του Cambridge, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature, επιβεβαιώνει πανηγυρικά την αιτία της πρωινής αδιαθεσίας στην κύηση.

Πρωινές ναυτίες
iStock

Πρόκειται για μία ορμόνη, με το όνομα GDF15, που υπάρχει σε όλο το σώμα σε χαμηλά επίπεδα, αλλά παράγεται στον πλακούντα σε υψηλότερα επίπεδα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Δεν αντιδρούν όλες οι γυναίκες έντονα στην ορμόνη αυτή και γι' αυτό περίπου το 20% δεν αντιμετωπίζει πρωινές αδιαθεσίες. Από την άλλη, ένα πολύ μικρό ποσοστό, το 2%, υποφέρει πραγματικά (οι περιπτώσεις αυτές ονομάζονται HG, hyperemesis gravidarum) και θα χρειαστεί μέχρι και νοσηλεία.

«Γνωρίζουμε τώρα ότι οι γυναίκες αισθάνονται σχεδόν άρρωστες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, επειδή εκτίθενται σε υψηλότερα επίπεδα της ορμόνης GDF15 από ό,τι έχουν συνηθίσει», δήλωσε η Marlena Fejzo, επίκουρη καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας στο Κέντρο Γενετικής Επιδημιολογίας στο University South California και επικεφαλής της έρευνας.

Γενετικά αίτια της πρωινής αδιαθεσίας

Οι ερευνητές αποκάλυψαν συγκεκριμένους λόγους για τους οποίους ορισμένες έγκυες γυναίκες μπορεί να μην αναπτύξουν πρωινή αδιαθεσία. Στη μία περίπωτση, οι γυναίκες με β-θαλασσαιμία (και το στίγμα της), μια κληρονομική διαταραχή του αίματος, έχουν χρόνια αυξημένα επίπεδα της ορμόνης GDF15, οπότε την ανέχονται και στην εγκυμοσύνη χωρίς κανένα σύμπτωμα.

Πρωινές ναυτίες
iStock

Σε μία άλλη, η απουσία αδιαθεσίας φαίνεται να οφείλεται σε μια σπάνια γενετική μετάλλαξη που προκαλεί χρόνια χαμηλά επίπεδα GDF15 σε όλο το σώμα. Αν το μωρό δεν αναπτύξει την ίδια μετάλλαξη, τότε η έγκυος θα εκτεθεί σε αυξημένα επίπεδα ορμόνης GDF15 και θα έχει συμπτώματα. Αν το μωρό αναπτύξει την ίδια μετάλλαξη, τότε τα επίπεδα της ορμόνης θα παραμείνουν χαμηλά σε όλη τη διάρκεια της κύησης.

Απαιτείται ωστόσο πρόσθετη έρευνα για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα.

Μετά από αυτά τα ευρήματα, οι ερευνητές εξετάζουν μερικούς τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος, όπως τη μείωση των επιπέδων της ορμόνης στις εγκύους και την έκθεση των γυναικών στην ορμόνη πριν από την εγκυμοσύνη, ώστε να έχουν προετοιμαστεί για αυξημένα επίπεδα αργότερα.

Πρωινές ναυτίες: Ένα βήμα πιο κοντά στη θεραπεία

Η ομάδα της Fejzo θέλει να διερευνήσει εάν η μετφορμίνη (ένα φάρμακο για τον διαβήτη από το στόμα που αυξάνει τα επίπεδα GDF15) μπορεί να χρησιμοποιηθεί πριν από πιθανή εγκυμοσύνη σε γυναίκες που έχουν ιστορικό έντονης αδιαθεσίας, για να τις προετοιμάσει για το επερχόμενο ορμονικό κύμα.

Ελπίζουν επίσης να δοκιμάσουν μια πρόσθετη κατηγορία φαρμάκων που βρίσκονται ήδη σε κλινικές δοκιμές για την καχεξία, μια μεταβολική κατάσταση που προκαλεί απώλεια βάρους. Τα φάρμακα αυτά εμποδίζουν την ορμόνη GDF15 να συνδεθεί με τον υποδοχέα της στον εγκέφαλο.

Η επικεφαλής της έρευνας, που είχε υποφέρει και η ίδια από έντονες ναυτίες στην εγκυμοσύνη, δήλωσε: «Τώρα που καταλάβαμε την αιτία πίσω από το φαινόμενο, είμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην ανάπτυξη αποτελεσματικών θεραπειών για να μην περάσουν κι άλλες μητέρες αυτή τη δοκιμασία».

Εμείς πάλι, ελπίζουμε ότι με τέτοιες μελέτες οι ταλαιπωρίες που σχετίζονται με τη γυναικολογική υγεία θα πάψουν να θεωρούνται ανίκητες και δεδομένες, και οι γυναίκες υπερβολικές ή γκρινιάρες.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.