Η ΙΣΠΑΝΙΔΑ MAR GALCERAN ΕΧΕΙ ΣΥΝΔΡΟΜΟ DOWN ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΡΙΑ
Όταν στο κοινοβούλιο εκλέγεται ένας άνθρωπος με ορατή αναπηρία, ξέρεις ότι κάτι αρχίζει να κινείται για καλό. Η Ισπανίδα Mar Galcerán είναι η καλή είδηση των ημερών και αποτελεί μια μικρή σπίθα ελπίδας και έμπνευσης για την κοινωνία μας.
Πόσο σπουδαίο πράγμα είναι η συμπερίληψη, το αγκάλιασμα της διαφορετικότητας και η ενσωμάτωση όλων των ανθρώπων σε όλους τους τομείς της ζωής – με την προϋπόθεση βέβαια να γίνεται ουσιαστικά και όχι για το θεαθήναι! Αυτές είναι οι σκέψεις που πέρασαν από το μυαλό μου στο άκουσμα της πρώτης ίσως καλής είδησης του νέου έτους, ότι η 45χρονη Mar Galcerán (Μαρ Γκαλθεράν) έγινε η πρώτη γυναίκα με σύνδρομο Down που εκλέχθηκε βουλεύτρια στο τοπικό κοινοβούλιο της Βαλένθια.
Πρόκειται για μία αληθινά ελπιδοφόρα είδηση, καθώς οι άνθρωποι με διαφορετικότητα αποτελούν ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας και ήταν καιρός αυτό να φανεί και στην πολιτική, θεωρητικά τον βασικό χώρο εκπροσώπησης όλων των πολιτών.
Τι σηματοδοτεί η εκλογή της Mar Galcerán
«Η κοινωνία αρχίζει να βλέπει ότι τα άτομα με σύνδρομο Down έχουν πολλά να συνεισφέρουν. Αλλά είναι ένας πολύ μακρύς δρόμος», δήλωσε η 45χρονη στον Guardian.
Μάλιστα, το συγκεκριμένο άρθρο της βρετανικής εφημερίδας έχει ως τίτλο «Η Mar Galcerán γράφει ιστορία ως η πρώτη Ισπανίδα βουλεύτρια με σύνδρομο Down» και κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει. Διότι είναι αδιαμφισβήτητα μια ιστορική στιγμή αυτή που ένας άνθρωπος ο οποίος σε παλιότερες εποχές μάλλον θα γινόταν αντικείμενο χλευασμού κατακτά ένα τέτοιο πολιτικό αξίωμα.
Παρότι όλοι κατανοούμε ότι μια πολιτική παράταξη στοχεύει και στην κοινή γνώμη με μια τέτοια προσθήκη στο ψηφοδέλτιό της –η Galcerán προστέθηκε ως το 20ό όνομα στον κατάλογο των υποψηφίων που το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) κατέβασε στις περιφερειακές εκλογές της Βαλένθια τον Μάιο του 2023–, η ίδια δραστηριοποιείται από18 χρονών στην πολιτική και έχει όλα τα εφόδια για να βρεθεί σε αυτή τη θέση.
Πολιτικοί με σύνδρομο Down
Η Mar Galcerán δεν είναι η πρώτη πολιτικός με σύνδρομο Down. Πριν από αυτήν, η Eléonore Laloux το 2020 εξελέγη μέλος του δημοτικού συμβουλίου της γαλλικής πόλης Arras, ενώ ο Ιρλανδός Fintan Bray το 2022, έγινε μέλος πολιτικού κόμματος, με στόχο να φτάσει στο Ευρωκοινοβούλιο.
Ακόμη παλιότερα, το 2013, η Αngela Bachiller, κατάφερε να γίνει η πρώτη δημοτική σύμβουλος της Ισπανίας στην πόλη Valladolid. Όμως, η Galcerán είναι η πρώτη βουλεύτρια σε περιφερειακό κοινοβούλιο σε όλη την Ευρώπη, σύμφωνα με την Ισπανική Ομοσπονδία του Συνδρόμου Down.
Αναπηρίες και πολιτικά δικαιώματα στην προηγμένη Ευρώπη
Για τα άτομα με αναπηρία, υπάρχουν νομικά εμπόδια στην ΕΕ για να είναι υποψήφια και μερικές φορές για να ψηφίσουν», λέει ο Alejandro Moledo, συντονιστής της πολιτικής της ΕΕ για το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία (EDF).
Στην έκθεσή του για το 2022, το EDF εξέτασε τα δικαιώματα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι για τα άτομα με αναπηρία στην ΕΕ. Διαπίστωσε ότι κατά τη διάρκεια των εκλογών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του 2019, περίπου 400.000 άτομα με αναπηρία σε 14 χώρες στερήθηκαν το δικαίωμά τους να ψηφίσουν λόγω της αναπηρίας τους. «Ορισμένες χώρες θεωρούν τα άτομα με αναπηρία πολίτες δεύτερης κατηγορίας», δήλωσε ο Moledo.
Για το δικαίωμα του εκλέγεσθαι, η κατάσταση είναι χειρότερη. Μόνο 8 χώρες (Αυστρία, Δανία, Γερμανία, Ισπανία, Κροατία, Ιταλία, Κάτω Χώρες και Σουηδία) υποστηρίζουν το δικαίωμα του εκλέγεσθαι για όλα τα άτομα με αναπηρία.
«Προσπαθούμε να πιέσουμε για περισσότερη αντιπροσωπευτικότητα. Στο Κοινοβούλιο της ΕΕ, μόνο 5 μέλη του Κοινοβουλίου δήλωσαν ότι έχουν ορατή αναπηρία – οπότε δεν μιλάμε καν για άτομα με αόρατες αναπηρίες. Αυτό απέχει πολύ από το 15% του πληθυσμού της ΕΕ με αναπηρία», πρόσθεσε ο Moledo.
Εμείς, πάλι, δεν βλέπουμε την ώρα τα προβλήματα και τα δικαιώματα όλων να εκπροσωπηθούν με τον καλύτερο τρόπο. Τα άτομα με αναπηρία, ορατή ή αόρατη, και με ιδιαιτερότητες είναι εδώ και ξέρουν καλύτερα τι χρειάζονται για να βελτιωθεί η ζωή τους, η ζωή όλων δηλαδή.