Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

ΔΙΝΕΙΣ ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ; ΕΤΣΙ ΘΑ ΤΗΝ ΚΕΡΔΙΣΕΙΣ!

Μια διαιτολόγος που δηλώνει «εχθρός της δίαιτας» προτείνει απλές στρατηγικές για να αναπτύξεις μια υγιή σχέση με το φαγητό.

H Reshaunda Thornton δηλώνει διαιτολόγος που είναι εχθρός της δίαιτας. Όπως συνηθίζει να λέει στις εμφανίσεις της σε TED Talks, «έρευνες δείχνουν πως μόνο το 9% των Αμερικανών δείχνει συνέπεια στην πρακτική εφαρμογή των δύο must για την απώλεια βάρους: την τακτική άσκηση και την υγιεινή διατροφή». Μάλιστα, το 43% όσων μπαίνουν στη διαδικασία την πρώτη μέρα του νέου χρόνου, εγκαταλείπουν πριν βγει ο Γενάρης.

Γι’ αυτό και προτείνει άλλες μεθόδους στο βιβλίο της με τίτλο «Play to Win the Food Fight». Πρόκειται για έναν πρακτικό οδηγό για την ανάπτυξη μιας υγιούς σχέσης με το φαγητό και την υπέρβαση των διατροφικών «αγώνων».

Αυτό που διαφοροποιεί τη συγκεκριμένη δουλειά από άλλες που έχουν προηγηθεί είναι πως αμφισβητεί την παραδοσιακή προσέγγιση της δίαιτας. Eστιάζει στη δημιουργία ενός βιώσιμου τρόπου ζωής που υποστηρίζει τη μακροπρόθεσμη ευημερία και ευτυχία. Δίνει έμφαση στη φροντίδα του εαυτού, στην αυτοφροντίδα και στο προσεγμένο φαγητό.

Η Thornton επισημαίνει πως «αυτό που με ενδιαφέρει είναι να σας μάθω πώς να ταΐζετε καλύτερα το σώμα σας, ώστε υποστηρίζετε την υγεία σας. Όχι να πειθαρχείτε σε κανόνες και κανονισμούς. Με ενδιαφέρει να κάνετε προτεραιότητα τη φροντίδα του εαυτού σας κάθε ημέρα και ώρα».

Όπως λέει, δεν πρέπει να βάζουμε το φαγητό «σε ένα βάθρο» και να το εκλαμβάνουμε ως ανταμοιβή: «Για εμένα, ανταμοιβή είναι η διατροφή. Για να καταλάβετε τους λόγους που τρώτε ό,τι τρώτε, κατ’ αρχάς πρέπει να διαπιστώσετε το γιατί τρώτε ό,τι τρώτε και γίνεται αντιπαραγωγική η διατροφή σας. Μόνο έτσι θα καταφέρετε να “σπάσετε” αυτόν τον κύκλο. Η συγκεκριμένη διαδικασία αρχίζει από το να καταλάβετε το λόγο που τρώτε μια σοκολάτα, αντί να φάτε μια σαλάτα». Ποια είναι δηλαδή, τα συναισθηματικά ερεθίσματα.

«Προσδιορίστε τους συναισθηματικούς δεσμούς που μπορεί να έχετε με το φαγητό και μάθετε να τους αποσυνδέετε», αντικαθιστώντας τις παλιές ιδέες με νέες, πιο υγιεινές. Τα θρεπτικά συστατικά που βάζετε στο σώμα σας, το θεραπεύουν. Εστιάστε στη θρέψη του σώματός σας με αυθεντικές, μη επεξεργασμένες τροφές».

Δίνεις μάχη με το φαγητό; Έτσι θα την κερδίσεις!
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

Τα tips που θα βελτιώσουν τη σχέση σας με το φαγητό

– Μάθετε να διακρίνετε τη σωματική από τη συναισθηματική πείνα

«Αναγνωρίστε ότι το συναισθηματικό φαγητό καθοδηγείται από συναισθήματα και όχι από σωματικές ανάγκες. Να αμφισβητείτε την επιθυμία για φαγητό ως απάντηση στο άγχος, την πλήξη ή τη θλίψη. Αντίθετα, να συμμετέχετε σε δραστηριότητες αυτοεξέλιξης, όπως η άσκηση, ο διαλογισμός ή η τήρηση ημερολογίου για να αντιμετωπίσετε αυτά τα συναισθήματα».

– Απολαύστε το φαγητό συνειδητά

«Δώστε προσοχή στις αισθήσεις στο σώμα σας ενώ τρώτε. Απολαύστε τις γεύσεις, τις υφές και τα αρώματα του φαγητού σας. Αυτή η συνειδητή προσέγγιση μπορεί να σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε πότε είστε χορτάτοι και να αποφύγετε την υπερκατανάλωση τροφής».

– Εστιάστε σε μη επεξεργασμένα τρόφιμα

«Δώστε προτεραιότητα σε τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά από όλες τις ομάδες τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των φρούτων, των λαχανικών, των δημητριακών ολικής άλεσης, των άπαχων πρωτεϊνών και των υγιεινών λιπών. Περιορίστε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα ζαχαρούχα ποτά και τις υπερβολικές ποσότητες ανθυγιεινών λιπαρών».

– Ορίστε ρεαλιστικούς στόχους

«Αποφύγετε να θέσετε υπερβολικά φιλόδοξους στόχους, που μπορεί να οδηγήσουν σε αποθάρρυνση και αναποδιές. Αντίθετα, σπάστε τους στόχους σας σε μικρότερα, διαχειρίσιμα βήματα που μπορείτε να εφαρμόσετε με συνέπεια».

– Δημιουργήστε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον

«Περιβάλλετε τον εαυτό σας με υποστηρικτικά άτομα που ενθαρρύνουν τις υγιεινές διατροφικές σας συνήθειες. Αποφύγετε περιβάλλοντα ή καταστάσεις που προκαλούν ανθυγιεινές διατροφικές συμπεριφορές».

– Ζητήστε επαγγελματική καθοδήγηση εάν χρειάζεται

«Εάν δυσκολεύεστε να διαχειριστείτε μόνοι σας τα θέματα που σχετίζονται με τα τρόφιμα, σκεφτείτε να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια από έναν πιστοποιημένο διαιτολόγο ή θεραπευτή. Μπορούν να παρέχουν εξατομικευμένη καθοδήγηση και υποστήριξη για να σας βοηθήσουν να επιτύχετε τους στόχους σας».

– Η ανάπτυξη μιας υγιούς σχέσης με το φαγητό είναι ένα ταξίδι, όχι ένας προορισμός

«Προσεγγίστε το με υπομονή, συμπόνια για τον εαυτό σας και προθυμία να πειραματιστείτε με διαφορετικές στρατηγικές. Με συνεχή προσπάθεια και αυτοφροντίδα, μπορείτε να κερδίσετε τον αγώνα για το φαγητό και να επιτύχετε μακροπρόθεσμη υγεία και ευεξία».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.