ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΣΤΑ ΦΥΤΑ ΠΟΥ «ΞΕΧΕΙΜΩΝΙΑΖΟΥΝ» ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ
Ποια λάθη να αποφύγεις όταν διατηρείς μέσα στο σπίτι τα ευαίσθητα στο κρύο φυτά, ώστε να «ξεχειμωνιάσουν» χωρίς προβλήματα.
Υπάρχουν φυτά ανθεκτικά στις χαμηλές θερμοκρασίες. Υπάρχουν, όμως, και φυτά ευαίσθητα στο κρύο. Τα τελευταία χρειάζονται προστασία, γι’ αυτό συχνά μεταφέρονται σε εσωτερικούς χώρους.
Ωστόσο, η μεταφορά αυτή μπορεί να οδηγήσει σε άλλα προβλήματα. Το να γνωρίζεις ποια είναι σε βοηθά να τα αντιμετωπίσεις και να σώσεις έτσι τα φυτά σου, ώστε να τα χαρείς την άνοιξη. Μερικά από τα πιο κοινά προβλήματα είναι τα εξής:
Καθυστέρησες να τα μετακινήσεις
Είναι σημαντικό να παρακολουθείς τις θερμοκρασίες, ώστε να προστατεύσεις τα φυτά πριν προκληθεί ζημιά. Αν καθυστερήσεις, τότε μπορεί να προκληθεί ζημιά σε όλα τα μέρη τους. Μπορεί, π.χ. να κάψει τα φύλλα τους ή να μαυρίσει τους μίσχους. Έχε, επίσης, υπόψη ότι τα φυτά σε γλάστρες είναι πιο ευαίσθητα στο κρύο, γιατί οι ρίζες τους είναι πιο εκτεθειμένες. Βέβαια, ο ακριβής χρόνος για το πότε θα τα μετακινήσεις εξαρτάται από τον τόπο που βρίσκονται.
Παρέλειψες το στάδιο του εγκλιματισμού
Μετά από ένα καλοκαίρι έξω στη ζέστη και στον ήλιο, είναι σημαντικό τα φυτά να εγκλιματίζονται πριν μετακινηθούν σε εσωτερικούς χώρους. Τα επίπεδα φωτός και υγρασίας διαφέρουν από τον εξωτερικό χώρο, οπότε μπορεί να υποστούν σοκ, εάν δεν τους δοθεί χρόνος να προσαρμοστούν. Ο εγκλιματισμός είναι μια απλή διαδικασία, μιας και το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να μετακινήσεις τα φυτά σε μια πιο σκιερή τοποθεσία για περίπου δύο εβδομάδες, πριν τα βάλεις μέσα στο σπίτι.
Το παράκανες με το πότισμα
Το υπερβολικό πότισμα είναι ένα ακόμα κοινό πρόβλημα για τα ευαίσθητα στο κρύο φυτά κατά τους ψυχρότερους μήνες, καθώς δεν θα χρειαστούν τόσο πολύ νερό όσο τους θερμότερους. Μάλιστα, η ανάπτυξη πολλών φυτών επιβραδύνεται ή και σταματά κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Για να ελέγξεις αν τα φυτά σου χρειάζονται πότισμα, δεν έχεις παρά να χρησιμοποιήσεις τα δάχτυλά σου, για να δεις αν το χώμα είναι υγρό.
Σε περίπτωση που το 'χεις παρακάνει, τα φυτά σου θα… διαμαρτυρηθούν: τα φύλλα τους θα κιτρινίσουν και θα πέσουν. Αν δεν προσέξεις, τότε το χειρότερο σενάριο είναι οι ρίζες να σαπίσουν.
Έβαλες τα φυτά σε λάθος θέση
Όταν τα φυτά βρίσκονται σε εσωτερικούς χώρους, θα χρειαστούν καλά επίπεδα φωτός και ζεστασιά, για να συνεχίσουν να αναπτύσσονται. Ιδανικό σημείο στην περίπτωση αυτή θεωρείται κοντά στο παράθυρο. Από την άλλη, οι βολβοί είναι καλύτερο να μπαίνουν σε ξηρό και σκοτεινό μέρος, όπως το γκαράζ, και να ελέγχονται τακτικά για σημάδια σήψης ή ζημιάς από παράσιτα.
Επίσης, καλό είναι στο σημείο που θα μπουν τα ευαίσθητα στο κρύο φυτά να μην ανεβοκατεβαίνει η θερμοκρασία. Απόφυγε, λοιπόν, να τα αφήσεις κοντά σε καλοριφέρ, κλιματιστικά ή σημεία με ρεύματα αέρα. Μπορείς, αν θες, να ψεκάζεις τον χώρο όπου βρίσκονται με νερό, γιατί ο αέρας μέσα στο σπίτι είναι συχνά πιο ξηρός λόγω θέρμανσης. Τέλος, φρόντισε για την καλή κυκλοφορία του αέρα στο χώμα των φυτών, ώστε να περιορίσεις τυχόν κίνδυνο ασθενειών από μύκητες.