iStock

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΒΑΣΜΕΝΗ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΤΑΙΕΙ ΚΑΤΙ ΑΠΡΟΣΔΟΚΗΤΟ

Και ξαφνικά ένα πρωί ξυπνάς και έχεις αυξημένη χοληστερίνη. Δεν είναι ότι τρως πολλά λιπαρά και γλυκά, ούτε ότι δεν ασκείσαι. Δεν είναι καν ότι έχεις περάσει τα 45. Τι μπορεί να φταίει;

Οι αυξημένες τιμές της χοληστερίνης παρουσιάζονται πλέον αρκετά συχνά σε όλο και περισσότερα άτομα, συνηθέστερα γυναίκες. Μπροστά στα έκπληκτα μάτια όλων, αφού συνήθως δεν υπάρχουν άλλα θέματα, όπως παχυσαρκία ή κατανάλωση λιπαρών, εμμηνόπαυση ή απουσία άσκησης, ο γιατρός κατηγορεί το άγχος σου.

Ναι, φυσικά, το άγχος επιδεινώνει σχεδόν κάθε πρόβλημα υγείας, ενώ έχει συσχετιστεί και με την εμφάνιση υψηλών τιμών χοληστερίνης, όμως ο γενεσιουργός μηχανισμός που το συνδέει με την εμφάνιση διαφόρων παθήσεων ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί και μερικές φορές μπορεί να «φταίνε» και άλλα πράγματα.

Στην περίπτωση μάλιστα της χοληστερίνης, για την οποία γίνεται μεγάλη συζήτηση αν μπορεί ή όχι να πέσει μόνο με διατροφή, υπάρχει ένας ακόμη παράγοντας που συχνά οδηγεί στην αύξησή της: ο υποθυρεοειδισμός.

Υποθυρεοειδισμός και χοληστερίνη: Πώς σχετίζονται

O υποθυρεοειδισμός είναι η πιο κοινή δευτερεύουσα αιτία της υψηλής χοληστερίνης μετά από την κακή διατροφή, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης για τη Χοληστερόλη στις ΗΠΑ.

Χοληστερίνη και θυρεοειδής
iStock

Το «90% των ασθενών με υποθυρεοειδισμό έχουν αυξημένη χοληστερίνη και κατά μέσο όρο τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα των ασθενών με υπολειτουργία του θυρεοειδούς είναι 30% έως 50% υψηλότερα από τα επιθυμητά», διαβάζουμε στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Κοινότητας Θυρεοειδίτιδας Hashimoto.

«Όταν ο θυρεοειδής υπολειτουργεί, επιβραδύνεται επίσης και η ικανότητα του σώματος να επεξεργάζεται τη χοληστερόλη. Έτσι, σε κατάσταση υποθυρεοειδισμού παρατηρείται μείωση του αριθμού και της δραστηριότητας των υποδοχέων της LDL (κακής) χοληστερόλης, που στην πραγματικότητα βοηθούν στην απομάκρυνση της κακής χοληστερόλης από το αίμα. Όταν ο αριθμός των υποδοχέων μειώνεται, η LDL χοληστερόλη συσσωρεύεται στην κυκλοφορία του αίματος, γεγονός που συντελεί στην αύξηση και των συνολικών επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα», εξηγεί η ενδοκρινολόγος - διαβητολόγος Ευαγγελία Γιαζιτζόγλου, MD.

Έχουν οι ασθενείς με Hashimoto υψηλή χοληστερίνη;

Αν σκεφτείς ότι ένα από τα πιο συχνά αυτοάνοσα νοσήματα είναι η θυρεοειδίτιδα Hashimoto, τότε θα καταλάβεις γιατί η χοληστερίνη δείχνει ανεβασμένη στις αιματολογικές εξετάσεις πολλών ανθρώπων.

«Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto προσβάλλει όλες τις ηλικίες, κυρίως όμως γυναίκες μέσης ηλικίας. Είναι 3-7 φορές συχνότερη στις γυναίκες από ό,τι στους άντρες. Στην Ελλάδα, αν και δεν έχουμε ακριβή στατιστικά στοιχεία, υπολογίζεται ότι από Hashimoto πάσχουν πάνω από 1.000.000 άτομα», έχει γράψει στο OW η ενδοκρινολόγος Έλλη Αναγνώστου.

Τι μπορεί να κάνει ένα άτομο με αδικαιολόγητα υψηλή χοληστερίνη; Να ελέγξει και τα επίπεδα των ορμονών του θυρεοειδούς με μια απλή εξέταση: τη μέτρηση των επιπέδων στο αίμα της θυροξίνης και της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης (TSH).

Το χάπι του θυρεοειδούς βοηθάει στη χοληστερίνη

Αν κάτι τέτοιο επιβεβαιωθεί, τότε ο γιατρός θα υποδείξει τη λήψη θυροξίνης. Μελέτες σε ασθενείς με υποθυρεοειδισμό έδειξαν ότι τα επίπεδα της χοληστερίνης μειώνονται σημαντικά όταν οι ασθενείς έλαβαν θυροξίνη.

Χοληστερίνη και θυρεοειδής
iStock

Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση ο υποθυρεοειδισμός να είναι ήπιος ή υποκλινικός (και πάλι ανιχνεύεται με εξέταση αίματος) και να μην απαιτείται θεραπεία με θυροξίνη. «Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto είναι συχνή στις γυναίκες και συνοδεύεται από υποθυρεοειδισμό, συχνά χωρίς αξιόλογη μεταβολή των θυρεοειδικών ορμονών. Αυξάνει όμως σημαντικά τις τιμές της χοληστερόλης», αναφέρει ο καρδιολόγος Χρήστος Ντέλλος.

Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι η υποκατάσταση των ορμονών του θυρεοειδούς και σε αυτές τις περιπτώσεις βοηθά στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης. Συνεπώς, το αν θα πάρεις ή όχι χάπι για τον θυρεοειδή είναι απόφαση που θα εξετάσεις μαζί με τον γιατρό.

Πότε να πάρεις στατίνες

Εκείνο που θα πρέπει να θυμάσαι είναι να μην ξεκινήσεις το χάπι για τη χοληστερίνη, τις λεγόμενες στατίνες, προτού ελέγξεις τη λειτουργία του θυρεοειδούς. Αν τελικά διαπιστωθεί ότι χρειάζεσαι θυροξίνη, θα πρέπει πρώτα να ξεκινήσεις με αυτήν και να περιμένεις μερικούς μήνες, ώσπου να ρυθμιστεί πλήρως ο θυρεοειδής σου.

Πότε συστήνεται να πάρεις στατίνες, εφόσον έχεις υποθυρεοειδισμό; «Μόνο εάν επιμένουν οι υψηλές τιμές της χοληστερόλης, μετά από θεραπεία μηνών με θυροξίνη και πλήρη αποκατάσταση των θυρεοειδικών ορμονών, και εφόσον ο συνολικός καρδιαγγειακός κίνδυνος του ατόμου είναι μεγάλος», απαντά ο καρδιολόγος Χρήστος Ντέλλος.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.