ΓΙΑΤΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΣΕ ΠΙΑΝΕΙ ΥΠΝΗΛΙΑ
Κάθε μεσημέρι μετά το φαγητό τα επίπεδα ενέργειάς σου πέφτουν και δεν σταματάς να χασμουριέσαι. Ξέρεις πού μπορεί να οφείλεται η μεταγευματική σου υπνηλία;
Ήρθε η ώρα του μεσημεριανού. Ανοίγεις τα ταπεράκια, ζεσταίνεις το φαγητό και απολαμβάνεις το γεύμα σου. Λίγη ώρα μετά, αρχίζεις να νιώθεις μια γλυκιά εξάντληση και να χασμουριέσαι. Αυτή η ήπια κούραση, η πτώση των επιπέδων της ενέργειάς σου μετά από ένα γεύμα ονομάζεται μεταγευματική κόπωση ή μεταγευματική υπνηλία και μπορεί –μεταξύ άλλων– να επηρεάσει την παραγωγικότητα και τη συνολική ευεξία σου.
Συνήθως, η κατάσταση αυτή είναι προσωρινή. Ωστόσο, κατανοώντας τα αίτια που την προκαλούν μπορείς να λάβεις τα μέτρα σου και να ελαχιστοποιήσεις τον αντίκτυπό της. Ποιοι είναι οι πιο συνηθισμένοι ένοχοι;
Πόσο μεγάλο ήταν το γεύμα σου;
Πες την αλήθεια: Πόσο μεγάλη ήταν η μερίδα του φαγητού που κατανάλωσες; Ναι, η ποσότητα έχει σημασία, γιατί κατά τη διάρκεια της πέψης η ροή του αίματος εκτρέπεται από άλλα μέρη του σώματος προς τα πεπτικά όργανα, ώστε να υποστηρίξει τη διάσπαση και την απορρόφηση της τροφής. Έτσι, τα μεγάλα ή βαριά γεύματα μπορεί να οδηγήσουν σε προσωρινή μείωση των επιπέδων οξυγόνου και ενέργειας στο υπόλοιπο σώμα.
Τι έφαγες για μεσημεριανό;
Μήπως κοτόπουλο, αβγά ή τυρί; Ορισμένα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη σχετίζονται με εντονότερο αίσθημα υπνηλίας. Αυτό οφείλεται στην τρυπτοφάνη που περιέχουν, ένα αμινοξύ που εμπλέκεται στην παραγωγή σεροτονίνης, ορμόνης που εμπλέκεται στον κύκλο του ύπνου.
Επίσης, υπάρχουν τρόφιμα, όπως τα ψάρια και οι ξηροί καρποί, με υψηλή περιεκτικότητα σε μελατονίνη, άλλη μια ορμόνη που στην ουσία βοηθά τον οργανισμό να γνωρίζει πότε θα κοιμηθούμε και πότε θα ξυπνήσουμε.
Αν και δεν είναι τόσο συνηθισμένο, τα άτομα που δεν έχουν διαβήτη μπορεί να εμφανίσουν υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και έπειτα απότομη πτώση τους. Η υπερβολική κατανάλωση τροφής μπορεί να προκαλέσει μια τέτοια αύξηση, ιδίως αν το μενού σου περιλάμβανε πολλούς επεξεργασμένους υδατάνθρακες. Η κατάσταση αυτή έχεις ως επακόλουθο την εκδήλωση πονοκεφάλου και αισθήματος κόπωσης και αδυναμίας.
Πόσες μπίρες ήπιες;
Το αλκοόλ λειτουργεί ως κατασταλτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος, που σημαίνει ότι επιβραδύνει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου. Κατά συνέπεια, πέρα από ζαλάδα, νιώθεις ακόμα πιο έντονη μεταγευματική υπνηλία. Ωστόσο, αν και αλκοόλ μπορεί να διευκολύνει τον ύπνο, επιδεινώνει την ποιότητά του.
Πόσες ώρες κοιμήθηκες το βράδυ;
Η έλλειψη επαρκούς ύπνου τη νύχτα μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τα επίπεδα ενέργειας μετά το γεύμα την επόμενη μέρα. Επιπλέον, οι διαταραχές στον κιρκάδιο ρυθμό, τον φυσικό κύκλο ύπνου-αφύπνισης του σώματος, μπορούν να συμβάλουν στην κόπωση ανεξάρτητα από την κατανάλωση τροφής.
Πότε ήταν η τελευταία φορά που γυμνάστηκες;
Αν έχεις ξεχάσει τι θα πει γυμναστική, τότε οι τεμπέληδες μύες σου είναι αποδυναμωμένοι κι εσύ κουράζεσαι πιο εύκολα. Επίσης, το χαμηλό συνολικό επίπεδο σωματικής δραστηριότητας μπορεί να επηρεάσει –προφανώς αρνητικά– την ποιότητα του ύπνου σου, κάτι που με τη σειρά του οδηγεί σε μεταγευματική υπνηλία.
Μήπως έχεις έλλειψη σε κάποια βιταμίνη;
Ορισμένα θρεπτικά συστατικά, ειδικά οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, η βιταμίνη C, ο σίδηρος, το μαγνήσιο και ο ψευδάργυρος απαιτούνται για την παραγωγή ενέργειας, η οποία αφορά και τη διαδικασία της πέψης. Έτσι, τα άτομα με ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών μπορεί να εμφανίσουν αυξημένη κόπωση μετά το φαγητό.
Πότε έκανες τσεκ απ;
Η υπνηλία μετά από ένα γεύμα μπορεί να συνδέεται με ορισμένες παθήσεις οι οποίες ενδέχεται να προκαλέσουν μεταγευματική υπνηλία ή υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπως ο υποθυρεοειδισμός και η αναιμία. Επίσης, η υπνηλία μπορεί να προκαλείται από τυχόν φαρμακευτική αγωγή ως παρενέργειά της, γι' αυτό φρόντισε να διαβάζεις το φυλλάδιο οδηγιών.