Η ΑΣΚΗΣΗ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΤΗΣ VICTORIA BECKHAM
Από τη Victoria Beckham μέχρι την Adele, όλο και περισσότερες γυναίκες στρέφονται τα τελευταία χρόνια στην άσκηση με βάρη, αποδίδοντάς της εντυπωσιακά σωματικά οφέλη.
Είναι περίπου μία δεκαετία τώρα που η άσκηση με βάρη έχει σταματήσει να αφορά αποκλειστικά τους άνδρες. Όλο και περισσότερες είναι οι γυναίκες που λένε ναι στη μυϊκή ενδυνάμωση διακρίνοντας σε αυτήν οφέλη που π.χ. η αερόβια ή η yoga δεν αρκούν για να προσφέρουν.
Εξαίρεση δεν θα μπορούσαν να αποτελούν και οι celebrities για τις οποίες η καλή φυσική κατάσταση και ένα τέλεια γραμμωμένο κορμί αποτελεί προτεραιότητα.
Η Victoria Beckham, για παράδειγμα, μοιράστηκε πέρσι με τους followers της ότι αντικατέστησε την αερόβια άσκηση με άρση βαρών και είδε τρομερή αλλαγή στο σώμα της, ειδικά στα μπράτσα, η γράμμωση των οποίων απασχολεί πολλές γυναίκες άνω των 50.
Η Adele, επίσης, έχει δηλώσει ότι η μυϊκή ενδυνάμωση της έχει προσφέρει πέρα από σωματικά και ψυχικά οφέλη, ενώ και η Beyonce έχει αποκαλύψει ότι η ρουτίνα της περιλαμβάνει οπωσδήποτε βάρη. Ιδιαίτερα εντυπωσιακές είναι οι επιδόσεις της λεπτεπίλεπτης Alicia Vikander, η οποία για να αποδώσει άριστα τον ρόλο της ως Lara Croft χρειάστηκε να αυξήσει τη μυϊκή της μάζα κατά 5,5 κιλά, ασκούμενη συστηματικά με βάρη.
Είναι τα βάρη μια μορφή άσκησης που οι γυναίκες πραγματικά χρειάζονται;
Όπως λέει στο OW Ελίτα Παπανικολάου, καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής εξειδικευμένη στη Μοριακή και Εφαρμοσμένη Φυσιολογία, «Οι γυναίκες, όχι απλά χρειάζεται, αλλά επιβάλλεται να σηκώνουν βάρη. Για να είμαστε πιο ακριβείς, αυτό που επιβάλλεται είναι η άσκηση με αντιστάσεις, δηλαδή βάρη, λάστιχα, μηχανήματα κτλ».
Και εξηγεί: «Αυτού του είδους η προπόνηση είναι απαραίτητη για την αύξηση/διατήρηση του μυϊκού ιστού, καθώς με την πάροδο των χρόνων, κυρίως από τα 30 και μετά, παρατηρείται σταδιακή απώλεια της μυϊκής μάζας. Επίσης, μιας και η οστεοπόρωση είναι μια πάθηση που αφορά κυρίως τις γυναίκες, είναι πολύ σημαντικό να εντάξουν στο πρόγραμμά τους ασκήσεις ενδυνάμωσης».
Πέρα από αυτά, συμπληρώνει η ίδια, υπάρχουν πολλά ακόμα οφέλη από την προπόνηση με αντιστάσεις που σχετίζονται με:
- Βελτίωση της καρδιαγγειακής και μεταβολικής υγείας.
- Μείωση του κινδύνου για τραυματισμούς, η οποία επιτυγχάνεται με τη βελτίωση της ισορροπίας, αλλά και της κινητοποίησης-σταθεροποίησης των αρθρώσεων.
- Απώλεια σωματικού λίπους.
- Βελτίωση του ύπνου, αλλά και της διάθεσης.
- Αύξηση της αυτοπεποίθησης και βελτίωση της εικόνας του εαυτού.
- Νευροπροστασία μέσω της αύξησης της αιματικής ροής και βελτίωση των γνωστικών λειτουργιών, όπως είναι η μνήμη και η ταχύτητα επεξεργασίας.
Σε ποιες περιπτώσεις η άρση βαρών πρέπει να αποφεύγεται
Παρόλο που η εξάσκηση με βάρη είναι ωφέλιμη και αποτελεσματική, χρειάζεται προσοχή στην περίπτωση που οι ασκούμενοι –ανεξαρτήτως φύλου– αντιμετωπίζουν τραυματισμούς ή συγκεκριμένες παθήσεις.
Όπως λέει και η κ. Παπανικολάου, «ορισμένες παθήσεις αποτελούν αντένδειξη στην άσκηση με βάρη, κυρίως όταν αυτή εκτελείται σε υψηλή ένταση. Σε αυτές περιλαμβάνονται αρκετές καρδιαγγειακές παθήσεις, η μη ελεγχόμενη υπέρταση, διάφορες νευρολογικές ασθένειες, κάποια αυτοάνοσα νοσήματα σε έξαρση, οι μυοσκελετικές κακώσεις, η πρόπτωση μήτρας κ.ά.»
Σε περίπτωση που αντιμετωπίζεις κάτι από τα παραπάνω, μην ξεκινήσεις κάποιο πρόγραμμα με βάρη αν δεν ζητήσεις πρώτα τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντος ιατρού σου.